Nawet niech będzie tyle co piszesz choć może być dużo więcej/dużo mniej, to nigdy nie wiadomo gdzie i na kogo trafisz. Tak właśnie się szerzy epidemia - teraz już pandemia. Jak każdy będzie miał podejście „ trafienie na zarażonego jest bliskie zeru” to będziemy drugimi Włochami i Chinami Po to są obostrzenia i pewne ograniczenia żeby jednak nie rozprzestrzenić wirusa po kraju. Nie mówię aby zamykać się w domu na cztery spusty i ubrac się w kombinezon ale lekceważenie problemu prowadzi do katastrofy. Moim zdaniem wizyty ważne i takie których potrzebujemy - jak najbardziej z zachowaniem ostrożności ( w miarę możliwości własnym samochodem itp) ale inne radzę przełożyć - tak jak zalecają lekarze.Nawet zakładając że zarażonych jest nie 60 a 6000 to przy populacji Polski jest to 0,0016% społeczeństwa.
Jest to liczba bliska zeru, nawet nie promil.
reklama
kasiaa91
Fanka BB :)
Nawet niech będzie tyle co piszesz choć może być dużo więcej/dużo mniej, to nigdy nie wiadomo gdzie i na kogo trafisz. Tak właśnie się szerzy epidemia - teraz już pandemia. Jak każdy będzie miał podejście „ trafienie na zarażonego jest bliskie zeru” to będziemy drugimi Włochami i Chinami Po to są obostrzenia i pewne ograniczenia żeby jednak nie rozprzestrzenić wirusa po kraju. Nie mówię aby zamykać się w domu na cztery spusty i ubrac się w kombinezon ale lekceważenie problemu prowadzi do katastrofy. Moim zdaniem wizyty ważne i takie których potrzebujemy - jak najbardziej z zachowaniem ostrożności ( w miarę możliwości własnym samochodem itp) ale inne radzę przełożyć - tak jak zalecają lekarze.
Ale ja nie lekceważę. po prostu jednocześnie nie daję się zwariować - mogę zrezygnować z kina czy teatru ale wizyty lekarskie to już przegięcie.
Oczywiście ze potrzebne wizyty lekarskie to byłoby przegięcie z nich rezygnować ale na stronie rządowej nawet jest napisane ze jeśli są to zwykle prewencyjne wizyty to lepiej przesunąć - Oczywiście każdy ma swoj rozum i jeśli nawet jest to zwykła wizyta a ktoś czuje ze jej potrzebuje to jak najbardziej iść . Ale jeśli ktoś się zastanawia i to tylko kontrolna to moim zdaniem lepiej zostać w domu - zwłaszcza ze lekarze tez tak zalecają - nie wiem czy wiesz ale u dzieci wszystkie bilanse itp są odwoływane ( odgórnie ) a tylko szczepienia zostająAle ja nie lekceważę. po prostu jednocześnie nie daję się zwariować - mogę zrezygnować z kina czy teatru ale wizyty lekarskie to już przegięcie.
Ja jestem aktualnie w 18 tygodniu i za 2 mam usg połówkowe. 30 miałam mieć wizytę u swojej pani ginekolog (pracującej w przychodni) i tę wizytę przesunęłyśmy na razie na połowę kwietnia, natomiast USG mam zalecone zrobić (robię w innym miejscu). Myślę, że to, co trzeba, powinno się wykonywać, dbając o higienę i stosując środki bezpieczeństwa (masz auto, dojedź autem, nie kiś się w kolejce, tylko stań z boku, jeśli boisz się zrobić badania w przychodni, zrób je prywatnie, w miejscu, gdzie wiesz, że nie będzie tłumów itp. albo wybierz taka godzinę, kiedy nie ma u Ciebie w przychodni oblężenia). Powodzenia
Patrycja35
Ja natomiast mam 1 szczepienie z malym...postaram sie umowic na godzine by nie siedziec z innymiJa mam wizytę taka zwykła za tydzień ale chyba odwołam. Byłam dwa tygodnie temu ( chodzę ogólnie co 2 tygodnie żeby podejrzeć czy wszystko Ok) ale mój ginekolog przyjmuje w przychodni dużej gdzie jest ogromna liczba ludzi i to tych kaszlących i gabinety są obok siebie wiec w poczekalni czekam nie tylko z ciężarnymi ale i z chorymi. Ja dlatego chyba odwołuje jak narazie. A potem się i tak chyba przeniosę do innego ginekologa który ma przychodnie strcite ginekologiczna wiec ryzyko będzie mniejsze
Jeśli masz taka możliwość umówienia na konkretna godzinę to super tylko szczepienia jakby co nie odwołuj- to bardzo ważneJa natomiast mam 1 szczepienie z malym...postaram sie umowic na godzine by nie siedziec z innymi
Patrycja35
Oczywiscie...naloze pieluche malemu na fotelik....ja jadę w rękawiczkach i masce...mam gdzieś czy ktoś bedzie sie patrzyl xdJeśli masz taka możliwość umówienia na konkretna godzinę to super tylko szczepienia jakby co nie odwołuj- to bardzo ważne
Szczescie w nieszczesciu ze to nie dotyka maluszków raczej
Generalnie maseczki są dla chorych ale jeśli masz być spokojniejsza psychicznie to jak najbardziej Dzieci przechodzą bardzo łagodnie / nawet bezobjawowo tego wirusa wiec to jak najbardziej na plus.Oczywiscie...naloze pieluche malemu na fotelik....ja jadę w rękawiczkach i masce...mam gdzieś czy ktoś bedzie sie patrzyl xd
Szczescie w nieszczesciu ze to nie dotyka maluszków raczej
reklama