reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

KOLEŻANKI BIAŁOSTOCCZANKI

Wklejam swojego posta z innego forum.

Dziewczyny podejrzewam że mój Patryk też jest dzieckiem autystycznym. Dzisiaj byłam z nim na badaniu słuchu bo mam wrażenie że on niedosłyszy. Czasami reaguje od razu ja go poproszę żeby do mnie przyszedł a czasami mogę wrzeszczeć a on stojąc obok nawet głowy nieobroci. Badanie słuchu wyszło super. Moje podejrzenia potwierdziły panie wykonujące badanie słuchu. Zauważyły brak kontaktu wzrokowego z Małym. Ale mam wrażenie że on unika kontaktu tylko z dorosłymi. Do mnie przybiega tuli sie wchodzi na kolana pokazuje mi na nos oczy uszy brodę buzię. Ja bawię się z Izą (5 lat) w kółko graniaste to podchodzi i bawi się z nami. Rozumie jak do niego mówię zapal światło otwórz zamknij drzwi zrób siku. Jak biorę książęczkę ze zwierzątkami to przewraca kartki i na niektóre pokaże rączką i powie mu miał czy kukuryku (jak ma chęć) jeżdzi samochodami po podłodze i wydaję jakby burczenie silnika, układa weże z klocków bawi się kubeczkami wrzuca klocki o różnych kształtach do odpowiednich otworów. Od kilku miesięcy ładnie śpi w nocy. Ale jak wchodzimy do pomieszczenia gdzie są inne dorosłe osoby to zachowuje się tak jakby ich nie było. Dosłownie ich niezauważa, nie da się wziąść na ręce bo od razu płacze. Tracę rozum ze zmartwienia, już nie wim co robić żeby mu pomóc.

reklama
Agak dziecko w jego wieku ma prawo miec niezrozumiałe zachowania. ja np. przez pare misięcy w każdej wolnej chwili wchodziłam pod łóżko i tam siedziałam. Za nic nie dawałam się wyciagnąć. Szok. Ale nikt ze mną do psychiatry nie latał:-D:-D. Głowa do góry. moim skromnym zdaniem Patryk jest zdrów jak rydz i tylko choruje na PRZEKORĘ dziecięcą. W kazdym razie zachowuje się niemal identycznie jak Witek a o autyzm bym mojego syna nie podejżewała:-D:-D.

A jak już w temacie chorób jestesmy. nie daję rady połknąć antybiotyku. Codziennie jest gorzej. Normalnie zatrzymuje mi sie w przełyku i az cała klatka piersiowa boli. czy to może byc wynikiem wczesniejszego stanu zapalnego gardła?? Czy iść na gastroskopię???? Bo ten refluks nieszczęsny mam.

Agak, nie zamartwiaj się. Z tego co piszesz to Patryk ma normalny kontakt ze światem. Może czuje się zagrożony w towarzystwie obcych ludzi. Zosia czasem jak jej się jakaś sytuacja nie podoba to udaje że tego nie widzi i nie słyszy, jak zaklęta, nie odwróci się żeby nie wiem co. Przebadaj go, bo sfiksujesz, ale ja nie wierzę, że on ma autyzm. Te panie widziały go akurat w takiej sytuacji, a nie wiedzą jak się zachowuje na codzień. Dobry psycholog dziecięcy na pewno pomoże Ci zrozumieć różne zachowania Patryka. Będzie ok, zobaczysz.

I miało być zdiecie

Załączniki

• IMG_2423.jpg
    IMG_2423.jpg
    62,6 KB · Wyświetleń: 43
reklama
Do góry