reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kolejna ciąża od razu po urlopie macierzyńskim

@jasani No coś ty?? Jak to nie ma?

Swoją drogą już jest pomysł, by od pierwszego dnia zwolnienia ZUS płacił za chorobowe. Pewnie przy okazji zatrudni sztab kontrolerów, więc więcej osób dowie się, że nie ma kodu ciąża 😁
Tak przecież jest u przedsiębiorców i nie wpłynęło to dotąd na liczbę kontroli. W swoim życiu byłam na l4 słownie dwa razy (w tym od 8 miesiaca w poprzedniej ciąży) i ani razu nie było u mnie urzędnika ;)

reklama
ciężko się przebić przez to pierdololo, które nic nie wnosi.
Ciężko zrozumieć o co chodzi w pytaniu: "Czy po urlopie macierzyńskim oraz urlopie wypoczynkowym,który się nazbierał przez okres ciązy i macierzyńskiego ( poszlam na l4 w 3 misiącu ciąży) wyliczyc aby wypadl 3 miesiac kolenej ciąży?"

Dobra, ja się wyłączam z dyskusji bo strasznie duzo czasu tu spędzam, dziękuję za merytoryczne odpowiedzi i mam nadzieję, że nikt nie poczuł się dotknięty tą wymianą poglądów:) miłego dnia wszystkim

@jasani No coś ty?? Jak to nie ma?

Swoją drogą już jest pomysł, by od pierwszego dnia zwolnienia ZUS płacił za chorobowe. Pewnie przy okazji zatrudni sztab kontrolerów, więc więcej osób dowie się, że nie ma kodu ciąża 😁
Tak, wiem, że jest kod B czyli ciąża. Chodziło mi raczej o jednostkę chorobową.

lol, ja mam wpisany kod "opieka położnicza z powodu stanów związanych głównie z ciążą" (jakoś tak), nie wskazuje to na jakąkolwiek inną chorobę albo przyczynę zwolnienia
Stany związane głównie z ciążą. To są kluczowe słowa. Czyli Twoje zwolnienie podejrzewam wcale nie jest uzasadnione. Jako higienistka nie wykonujesz pracy niebezpiecznej lub zagrażającej ciąży.

@jasani w tej kategorii chorob jest np. rozstęp spojenia łonowego. Btw mój ginekolog twierdził, że on nigdy tego nie diagnozuje, bo do diagnozy potrzebowałby konsultacji ortopedycznej a i tak prawdziwe chorobowe rozejście powoduje, że ciężarna nie jest w stanie chodzić, siedzieć ani wdrapać się na fotel ginekologiczny.

reklama
@jasani w tej kategorii chorob jest np. rozstęp spojenia łonowego. Btw mój ginekolog twierdził, że on nigdy tego nie diagnozuje, bo do diagnozy potrzebowałby konsultacji ortopedycznej a i tak prawdziwe chorobowe rozejście powoduje, że ciężarna nie jest w stanie chodzić, siedzieć ani wdrapać się na fotel ginekologiczny.
Ok, ja nie twierdzę,że tak nie jest. Podejrzewam,że pod ten kod choroby można jeszcze inne podciągnąć. Ale @Piq chyba zdaje się uważa, że to jest po prostu ciąża sama w sobie.

Do góry