reklama
Piq
Fanka BB :)
nie wkładaj mi w usta słów, których nie użyłam proszę. Każdy pracodawca z którym miałam do tej pory kontakt myślał głównie o sobie, może przez takie doświadczenia ukształtowały się moje poglądy. Higienistki stomatologiczne pracują często na własnej działalności, ja z takiej możliwości nie skorzystałam, bo planowałam dziecko. Przywileje daje mi kodeks pracy, a nie pracodawca.Skoro uważasz,że każdy pracodawca to hu... i myśli tylko o sobie to może załóż swoją działalność. Aaaaa zapomniałam,że jesteś higienistką stomatologiczną i byłoby Ci ciężko prowadzić samodzielnie działalność gospodarczą.
Więc chyba jednak pracodawca nie jest taki zły skoro możesz korzystać ze wszystkich przywilejów, które daje umowa o pracę.
Piq
Moje zwolnienie lekarskie nie jest lewe, jest zupełnie zgodne z prawem. Dokładnie takie same prawa nie są wszędzie, polskie L4 płatne w 100% jest ewenementem, owszem, ale w większości krajów z tytułu urodzenia dziecka można skorzystać z dodatkowych praw pracowniczych i świadczeń. Znajomi pracujący za granicą nigdy nie skarżyli się, że mają wyrzucane w pracy, że z nich korzystają.Lewe zwolnienie lekarskie (czy to ciąża czy nie) to prawo pracownicze?
Czekam jeszcze na te kraje
Lady Loka
Twoje nie, a Autorki?Moje zwolnienie lekarskie nie jest lewe, jest zupełnie zgodne z prawem. Dokładnie takie same prawa nie są wszędzie, polskie L4 płatne w 100% jest ewenementem, owszem, ale w większości krajów z tytułu urodzenia dziecka można skorzystać z dodatkowych praw pracowniczych i świadczeń. Znajomi pracujący za granicą nigdy nie skarżyli się, że mają wyrzucane w pracy, że z nich korzystają.
Piq
tak se facto to nigdzie nie napisała, że pójdzie na L4, tylko, że nie wróci do pracy. Ale wiem, w Polsce powszechne jest pójście na L4 z powodu ciąży, jest na to odpowiedni kod i lekarze wystawiający takie zwolnienia nie są stawiani przed komisją lekarską itd.. To nie jest wina kobiet, że z czegoś korzystają, tylko systemu, że jest taka możliwość.@Piq Także wyłudzenie w postaci lewego L4 uważasz za korzystanie z praw pracowniczych? Bo skąd autorka postu wie, że dostanie L4, tj. że będzie niezdolna do pracy (ciąża nie jest chorobą).
Piq
nie wiem, zakładam, że skoro lekarz je wystawi to będzie miał podstawyTwoje nie, a Autorki?
Lady Loka
Ale ona jeszcze nie jest w ciążynie wiem, zakładam, że skoro lekarz je wystawi to będzie miał podstawy
jasani
Nie ma kodu "ciąża". Coś Ci się pomieszało.tak se facto to nigdzie nie napisała, że pójdzie na L4, tylko, że nie wróci do pracy. Ale wiem, w Polsce powszechne jest pójście na L4 z powodu ciąży, jest na to odpowiedni kod i lekarze wystawiający takie zwolnienia nie są stawiani przed komisją lekarską itd.. To nie jest wina kobiet, że z czegoś korzystają, tylko systemu, że jest taka możliwość.
reklama
Coronita
ciężko się przebić przez to pierdololo, które nic nie wnosi.Jakbyś przeczytała wszystkie posty od początku to wiedziałbyś,że autorka pytania dostała już odpowiedź.
Podziel się: