reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kolejna ciąża od razu po urlopie macierzyńskim

reklama
Skoro uważasz,że każdy pracodawca to hu... i myśli tylko o sobie to może załóż swoją działalność. Aaaaa zapomniałam,że jesteś higienistką stomatologiczną i byłoby Ci ciężko prowadzić samodzielnie działalność gospodarczą.
Więc chyba jednak pracodawca nie jest taki zły skoro możesz korzystać ze wszystkich przywilejów, które daje umowa o pracę.
nie wkładaj mi w usta słów, których nie użyłam proszę. Każdy pracodawca z którym miałam do tej pory kontakt myślał głównie o sobie, może przez takie doświadczenia ukształtowały się moje poglądy. Higienistki stomatologiczne pracują często na własnej działalności, ja z takiej możliwości nie skorzystałam, bo planowałam dziecko. Przywileje daje mi kodeks pracy, a nie pracodawca.

Lewe zwolnienie lekarskie (czy to ciąża czy nie) to prawo pracownicze?

Czekam jeszcze na te kraje 😊
Moje zwolnienie lekarskie nie jest lewe, jest zupełnie zgodne z prawem. Dokładnie takie same prawa nie są wszędzie, polskie L4 płatne w 100% jest ewenementem, owszem, ale w większości krajów z tytułu urodzenia dziecka można skorzystać z dodatkowych praw pracowniczych i świadczeń. Znajomi pracujący za granicą nigdy nie skarżyli się, że mają wyrzucane w pracy, że z nich korzystają.

Moje zwolnienie lekarskie nie jest lewe, jest zupełnie zgodne z prawem. Dokładnie takie same prawa nie są wszędzie, polskie L4 płatne w 100% jest ewenementem, owszem, ale w większości krajów z tytułu urodzenia dziecka można skorzystać z dodatkowych praw pracowniczych i świadczeń. Znajomi pracujący za granicą nigdy nie skarżyli się, że mają wyrzucane w pracy, że z nich korzystają.
Twoje nie, a Autorki?

@Piq Także wyłudzenie w postaci lewego L4 uważasz za korzystanie z praw pracowniczych? Bo skąd autorka postu wie, że dostanie L4, tj. że będzie niezdolna do pracy (ciąża nie jest chorobą).
tak se facto to nigdzie nie napisała, że pójdzie na L4, tylko, że nie wróci do pracy. Ale wiem, w Polsce powszechne jest pójście na L4 z powodu ciąży, jest na to odpowiedni kod i lekarze wystawiający takie zwolnienia nie są stawiani przed komisją lekarską itd.. To nie jest wina kobiet, że z czegoś korzystają, tylko systemu, że jest taka możliwość.

tak se facto to nigdzie nie napisała, że pójdzie na L4, tylko, że nie wróci do pracy. Ale wiem, w Polsce powszechne jest pójście na L4 z powodu ciąży, jest na to odpowiedni kod i lekarze wystawiający takie zwolnienia nie są stawiani przed komisją lekarską itd.. To nie jest wina kobiet, że z czegoś korzystają, tylko systemu, że jest taka możliwość.
Nie ma kodu "ciąża". Coś Ci się pomieszało.

@jasani No coś ty?? Jak to nie ma?

Swoją drogą już jest pomysł, by od pierwszego dnia zwolnienia ZUS płacił za chorobowe. Pewnie przy okazji zatrudni sztab kontrolerów, więc więcej osób dowie się, że nie ma kodu ciąża 😁

reklama
Do góry