reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kolejna ciąża od razu po urlopie macierzyńskim

reklama
Na umowie zlecenie raczej pracodawcy nie opłacają składek chorobowych, bo to zlecenie, a nie umowa o pracę
Po to m.in. też zlecenie lubią, to dla nich mniejszy koszt
Po pierwsze nie pracodawca tylko zleceniodawca. A po drugie jeżeli zleceniobiorca złoży wniosek o objęcie go ubezpieczeniem chorobowym to on sam za nie płaci.

Załóżmy że zmienię umowę zlecenie i będą pobierane składki chorobowe przez 90 dni i pójdę na L4 w związku z ciążą....przez kolejne miesiące do porodu będzie mi wypłacane 100% wynagrodzenia. Po porodzie jednak już macierzyńskiego nie dostanę prawda ?
A na kiedy masz przewidywany termin porodu?

Załóżmy że zmienię umowę zlecenie i będą pobierane składki chorobowe przez 90 dni i pójdę na L4 w związku z ciążą....przez kolejne miesiące do porodu będzie mi wypłacane 100% wynagrodzenia. Po porodzie jednak już macierzyńskiego nie dostanę prawda ?
Najważniejsza kwestia jest taka,że teraz obecnie mając umowę zlecenie nie możesz nawet przystąpić do chorobowego bo masz opłacaną jedynie składkę zdrowotną. Jak skończy Ci się zasiłek macierzyński z ZUS to zleceniodawca będzie musiał zgłosić Cię do pełnych składek i na Twój wniosek do chorobowej. Pytanie czy będzie chciał to w goóle zrobić.

To ja Ci może podsumuję:

1. Pobierając zasiłek macierzyński podlegasz obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym TYLKO z tytułu pobierania tego zasiłku.
2. W momencie kiedy skończysz go pobierać, zleceniodawca będzie zobowiązany do zgłoszenia Cię do ubezpieczeń społecznych i dopiero wówczas będziesz mogła przystąpić do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
3. Możesz jednakże dobrowolnie przystąpić do ubezpieczeń społecznych z umowy zlecenia w dowolnym momencie, ale wydaje mi się, że do dobrowolnego chorobowego możesz przystąpić jedynie z tego ubezpieczenia, które jest OBOWIĄZKOWE - zatem moim zdaniem musisz czekać do końca pobierania zasiłku.
4. W związku z tym, że zasiłek pobierasz do końca czerwca, to nie będziesz miała 90 dni opłacania chorobowego (do końca sierpnia będą 2 miesiące), zatem jeśli nawet dostaniesz L4, to nie dostaniesz pieniędzy.
5. Macierzyński/rodzicielski nie będzie Ci przysługiwać (chyba że gdzieś się zatrudnisz).

To ja Ci może podsumuję:

1. Pobierając zasiłek macierzyński podlegasz obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym TYLKO z tytułu pobierania tego zasiłku.
2. W momencie kiedy skończysz go pobierać, zleceniodawca będzie zobowiązany do zgłoszenia Cię do ubezpieczeń społecznych i dopiero wówczas będziesz mogła przystąpić do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
3. Możesz jednakże dobrowolnie przystąpić do ubezpieczeń społecznych z umowy zlecenia w dowolnym momencie, ale wydaje mi się, że do dobrowolnego chorobowego możesz przystąpić jedynie z tego ubezpieczenia, które jest OBOWIĄZKOWE - zatem moim zdaniem musisz czekać do końca pobierania zasiłku.
4. W związku z tym, że zasiłek pobierasz do końca czerwca, to nie będziesz miała 90 dni opłacania chorobowego (do końca sierpnia będą 2 miesiące), zatem jeśli nawet dostaniesz L4, to nie dostaniesz pieniędzy.
5. Macierzyński/rodzicielski nie będzie Ci przysługiwać (chyba że gdzieś się zatrudnisz).
Czyli jeśli się nie zatrudnię gdzieś na miesiąc to nie należy mi się nic i jako kobieta w ciąży umieram z głodu bo nie mam środków do życia ....Polska! Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

reklama
@Dag2023 Przede wszystkim - by pobierać wynagrodzenie lub zasiłek macierzyński musisz mieć tytuł do ubezpieczeń w dniu porodu. Także miesiąc tu raczej nic nie zmieni.

Do góry