Umowę zlecenie do sierpnia. Umowa o pracę skończyła się 30 czerwca 2023Ale nie rozumiem. Bo najpierw piszesz o umowie o pracę a teraz o zleceniu. To masz obecnie jakąś umowę czy nie?
reklama
jasani
Fanka BB :)
A wykonujesz tą umowę?Umowę zlecenie do sierpnia. Umowa o pracę skończyła się 30 czerwca 2023
A jak inaczej ?A wykonujesz tą umowę?
Mam umowę więc ja wykonujeA jak inaczej ?
Inaczej by mi nie placili
blanny
Na umowie zlecenie raczej pracodawcy nie opłacają składek chorobowych, bo to zlecenie, a nie umowa o pracęPoprawić nie, ale musisz złożyć wniosek o objęcie Cię ubezpieczeniem chorobowym. Będziesz miała odciągane składki. Ale dlaczego masz tylko składkę zdrowotna opłacaną?
Po to m.in. też zlecenie lubią, to dla nich mniejszy koszt
aspekt
Ale dobrowolne chorobowe pokrywa pracownik. Pracodawca nie decyduje za pracownika, dlatego nie wysyła składki do zusu bez jasnej deklaracji, że pracownik chce, aby mu ją potrącicNa umowie zlecenie raczej pracodawcy nie opłacają składek chorobowych, bo to zlecenie, a nie umowa o pracę
Po to m.in. też zlecenie lubią, to dla nich mniejszy koszt
Ale dobrowolne chorobowe pokrywa pracownik. Pracodawca nie decyduje za pracownika, dlatego nie wysyła składki do zusu bez jasnej deklaracji, że pracownik chce
Załóżmy że zmienię umowę zlecenie i będą pobierane składki chorobowe przez 90 dni i pójdę na L4 w związku z ciążą....przez kolejne miesiące do porodu będzie mi wypłacane 100% wynagrodzenia. Po porodzie jednak już macierzyńskiego nie dostanę prawda ?
Owca91
Moderator
Załóżmy że zmienię umowę zlecenie i będą pobierane składki chorobowe przez 90 dni i pójdę na L4 w związku z ciążą....przez kolejne miesiące do porodu będzie mi wypłacane 100% wynagrodzenia. Po porodzie jednak już macierzyńskiego nie dostanę prawda ?
Na umowie zlecenie nic nie chroni cie przed zwolnieniem, więc jeśli pracodawca nie wręczy Ci wypowiedzenia przed rozwiązaniem ciąży to będziesz mogła pobierać zasiłek macierzyński który jest taki sam jak urlop macierzyński.
reklama
Czyli nie będę miała macierzyńskiego skoro umowa zlecenie kończy się końcem sierpnia i nie ma możliwości przedłużeniaNa umowie zlecenie nic nie chroni cie przed zwolnieniem, więc jeśli pracodawca nie wręczy Ci wypowiedzenia przed rozwiązaniem ciąży to będziesz mogła pobierać zasiłek macierzyński który jest taki sam jak urlop macierzyński.
Podziel się: