reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kobiety brylanty z Trójmiasta ; ))

Betka17, Asiuk a w jakich aptekach Wy pracujecie/ pracowałyście? Mój mąż pracuje w hurtowni farmaceutycznej i może ich firma zaopatruje te apteki. Pytam z ciekawości.

Czekamy na położną, ale się spóźnia :mad: a już bym poszła na spacerek z małą, bo ładna pogoda, trzeba korzystać :) żółtaczka jej przeszła, tak mi się wydaje, bo teraz maluch jest różowy a nie żółty, jak po wyjściu ze szpitala. W przyszłym tyg. idziemy do pediatry, zobaczymy, ile mała przybrała na wadze, jestem ciekawa. Paulinka je już z 1 cycusia, a mnie zalewa fala mleka...drugie dziecko bym wykarmiła :p ale myślę, że z czasem się produkcja ustabilizuje :)

Pozdrawiam

reklama
ja pracuję (pracowałam) w niechlubnej Euro-Aptece, jak wspomniałam jestem kopniakiem na wylocie, ale być może się widzieliśmy z Twoim mężem Komarkowa ;D

A wiecie co! Rozmawiałam z rzecznikiem praw pacjenta na temat "opłat" pobieranych przez szpitale za "poród rodzinny", bo słyszałam jak minister zdrowia wypowiadał się , że to nielegalne praktyki szpitali "ogólnie przyjęte". No i sprawa wygląda tak, że nie należy płacić, bo to nielegalne, ale jak idzie na "noże", czyli wymuszają to należy zapłacić, wziąść pokwitowanie i potem z tym pokwitowaniem iść do rzecznika praw pacjenta, dalej oni się tym "zajmują" . My nie mamy zamiaru płacić, bo co miesiąc płacimy z mężem spore sumy na ubezpieczenie zdrowotne, a nie korzystamy właściwie ze służby zdrowia państwowej, więc sporo już dostali :mad: A w karcie praw pacjenta jest artykuł, że pacjent (ka) ma prawo do opieki wskazanej przez nią osoby w trakcie pobytu w szpitalu.
i mamy zamiar z tego prawa skorzystać.

A prapos, wypełniajcie ankiety z Fundacji Rodzić po ludzku są na ich stronach. Może coś się poprawi w tych naszych szpitalach (tak na przyszłe nasze dzieci-hihihi jeszcze się nie zarzekam ;D że nigdy więcej porodu, bo nie wiem co mmnie czeka-brrrrrr

Acha, przypomniało mi się. Betka z tym suwaczkiem to dobrze jest policzone, bo lekarze też liczą ciążę od pierwszego dnia twojej ostatniej @, bo bardzo trudno określić dzień "produkcji"-hihihi. Dlatego 38-42 tygodnia to ciąża "o czasie".

tak sobie poleguję i główkuję, przychodzą mi do głowy różne mysli, no i jedna taka do komarkowej z rodzaju fizjologii. Robili Ci lewatywkę? rózne opinie o tym słyszałam, niektóre robią sobie same w domu przed wyjazdem do szpitala. ale się ubawicie ze mnie- a co z majtuchami, a jakby wody odeszły w drodze do szpitala? głupio tak wpaść na izbę z mokrymi spodniami ;D, a potem? z goła pupą leci się z izby przyjęć pół szpitala i potem po porodówce też zostawia się ślady po podłodze, czy lecą po nogach różne cudeńka...-hihihi, głupie to może no ale skąd mam wiedzieć :-[

Hej dziewczyny,

Melduję się, że żyje :) trochę tylko jestem na Ślask wyjechana.. ślub, te sprawy... ale już niestety po imprezie i w niedziele wracam do 3City... 
Komarkowa gratuluję!!!!!!! Alez jestem do tyłu w ilości postów... QRDE. Ale chyba nie nadrobie, a bede uważniej śledzic po powrocie do Gdańska..
Mój mąż nalega na drugą wizytę u Doeringa na usg 3D. A ja nie wiem - tyle się ostatnio mówi o szkodliwości usg, szczególnie tego.. co myślicie??

a tu tak.. no.. tak wygladaliśmy... 9 września...

Abeja - gratulację!!! Wyglądacie na bardzo szczęśliwych :) Jeśli chodzi o usg, to jestem zdania, że wszystko robione z umiarem jest ok, czyli kilka usg w ciąży to norma. W sumie 3 powinny być takie dłuższe i dokładne (ok 10-12 tydzień, 20-22 tydzień i 30-32 tydzień). Ja miałam jeszcze kilka dodatkowych, ale takich krótkich (byłam 3 dni na patalogii i tam sprawdzali na usg co i jak przy przyjmowaniu do szpitala i przy wypisywaniu, usg robi się też przy kwalifikacji do znieczulenia zzo na Zaspie itp. - ale to były takie szybkie usg ze 2-3 minuty). A o jakiejś wyjątkowej szkodliwości USG-3D nie słyszałam.
Dzięki za info nt. leku na katar - dziś jest już dużo lepiej. Katar był jeszcze rano, a po południu właściwie kataru już nie było. Zakraplałam Mai 2 x dziennie Otrivin i dawałam witaminę C.
Idzia - jeśli chodzi o basen, to na drugi kurs jeszcze nie chodzimy, bo zajęcia zaczynają się na koniec września.
Luckymama - gdzie rodziłaś Luckiego? Może w Miejskim w Gdyni?
A gdzie się podziewają stare forumowiczki? Dawidowa, Basia, Damayanti odzywać się!!! Reszta też daje tylko niemrawe oznaki życia...

abeja - gratuluje zwiazku malzenskiego :)

ja mialam calkiem sporo usg podczas obu ciaz ( w kazdej po 6-7) ... nie wiem co ci doradzic ... bo jakos nie obilo mi sie o uszy o szkodliwosci ... a moim ginem byla moja ciocia wiec chyba by mi powiedziala :)

asiuk - ja teraz nie mialam lewatrywy ale zdazylam sie wyproznic poprzedniego wieczora w domu ... w 1 ciazy mialam lewatywe ... wody mi same nie odeszly w zadnej ciazy wiec nie mialam takich dylematow :)

tak z rok temu pracowalam w aptece,ktora zaopatrywala sie w Farmacolu,teraz pracowalam na rynku w Wejherowie i zaopatrywal nas PGF.Komarkowa,a Twoj maz rozwozi leki,czy jest telemarketerem? :)

Hej!

Asiuk No cóż, lewatywkę robili, nic strasznego, przynajmniej potem nie ma niespodzianek na porodówce ;D, ale potem goniłam zaraz do kibelka, dobrze, że mają kibelek na izbie przyjęć ;D. No i ponoć nie warto się zbytnio najdać przed wyjazdem do szpitala, bo wiadomo, że potem lata się kilka razy do kibelka. Lepiej wziąć ewentualnie jakieś jedzonko ze sobą i zjeść po wszystkim. Na izbie też się przebierasz w koszulę i prowadzą Cię na porodówkę. Co do gatek, to ja miałam je jeszcze na porodówce i jak położna podłączała mnie do ktg to się ubawiła, bo zobaczyła, że mam gatki na sobie i do tego śmiała się, że są w dodatku różowe  :p
Co do Euro-Apteki to hurtownia mojego męża jej nie zaopatruje. A swoją drogą, czemu niechlubna Euro-Apteka? kupowałam tam kiedyś, tzn. na Świętojańskiej i wydawało mi się, że są przystępne ceny.

Abeja gratulcje z okazji zamążpójścia, ślicznie wyglądałaś  :) piękne to chwile w życiu, kiedy się ubiera białą suknię i przysięga w kościele, prawda?

Betka17 mój mąż jest kierownikiem zmiany w hurtowni, ale nie w tych, których nazwy wymieniłaś.

Dziś byłyśmy znowu na spacerku, mała spała ślicznie  :) taka pogoda mogłaby być codziennie, nie pogniewałabym się  :p No i dziś dostała smoka do ssania, okazało się jednak, że lubi silikon  ;D nie mogła zasnąć po kąpieli (chyba będzie z niej nocny marek, przynajmniej na razie na to wygląda  :mad: ).
Jutro czeka nas jednak wizyta u pediatry w sprawie żółtaczki, położna uznała, że lepiej skonsultować się z lekarzem, choć ja widzę, że mała ma mniej żółtą skórkę niż wtedy, gdy wychodziłyśmy ze szpitala, więc jestem dobrej myśli. Od razu jutro zaliczymy wizytę patronażową u lekarza.

Zmęczona już jestem, więc zmykam i życzę wysztkim dobrej nocy!

Abeja=GRATULACJE WIELKIE Z OKAZJI ŚLUBU !!!! A gdzie miałaś ślub i przyjęcie ?
Ikpi-do sztni możesz wejść za każdym razem ale jak się zajęcia odbywają to musisz opuścić szatnię.Tak jak w zakładzie karnym.To jest wymóg kierownika basenu.Przecież wszyscy mamy klapki.Pewnie odpowiedź znudzonego intelygenta (y) brzmi: " NIE BO NIE ".
Asiuk-zapewniam Cię,że każda z nas też się nad tym zastanawiała.Co się martwisz.Ty masz urodzić zdrowe,śliczne dziecko i sama mieć super poród.Jak się cosik przydarzy to się przykryjesz ręcznikiem.Wszystko jest dozwolone.To są prawa natury i nie robisz nikomu na złość,że Ci wody płodowe odejdą.To zetrą podłogę.Uszy do góry ! A jeszcz moja rada.Weź ze sobą majtki jednorazówki.Są tanie,można je kupić na Jaśkowej Dolinie i w każdej hurtowni dziecięcej.To super sprawa,po porodzie przypomnisz sobie miesiączkę tylko x 3.Potrzebne będą też wkłady.Majtki wyrzucasz do kosza i mąż ma spkój.
Betka-Ada dostaje Diphergan na kaszel a na wydzielinkę Sinupret.Ma 13 miesięcy.
Odstresowałaś się już troszeczkę?

reklama
Ania K,troche sie odstresowalam :) chociaz jak pobolewa mnie podbrzusze,to mam cykora,a robi to raz na jakis czas.Moze przejdzie?

Komarkowa,w Torfarmie tez mam kolezanki :D niedlugo to forum bedzie forum dla farmaceutow i sympatykow :D

Asiuk,a ja myslalam,ze w Euro zatrudnia sie i zwalnia odgornie,ze kierownik nie ma na to zbyt wielkiego wplywu.Kolezanka mojej kolezanki jest kierownikiem w Euro-aptece w Alfa Centrum na Przymorzu i tak w tym trwa od kilku juz lat.

Do góry