reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kobiety brylanty z Trójmiasta ; ))

Nie ma za co Asiuk i Luckymama ;D

Dziś odwiedziła nas położna środowiskowa. Fajna babka, przyniosła full próbek kosmetyków Nivea od mojego gina  ;D program do ćwiczeń po porodzie  :p i takie tam inne info...Sama też się sporo nagadała. Ma przyjść jeszcze w czwartek, bo mała ma jeszcze odrobinę żółtaczki i babeczka chce zobaczyć, czy jej ta żółtaczka przechodzi, a jak coś to wyśle nas do pediatry. No i pozwoliła na balkonowanie, a że dzisiaj piękna pogoda to wystawiłam malucha w wózeczku na godzinkę na balkon. Śpi jak susełek do teraz  ;D Jutro jak będzie też tak cieplutko to wybieramy się na rundkę po osiedlu  ;D

Kurde, muszę wybrać pediatrę dla swojego dziecka, a oczywiście nikogo nie znam z tego typu lekarzy i nie bardzo mam się kogo spytać  :(

Luckymama staram się przesypiać z małą, dziś miałam wielkie plany, że odeśpię, ale codziennie coś  :mad: Z 2 strony szkoda mi czasu, bo jak mała mi wisi na cycu, to nic nie mogę zrobić i jak idzie spać to ja wtedy gazetkę bym poczytała, z mężem posiedziała trochę skoro ma już urlop, na forum notkę zostawiła  ;D, etc., ale wiem, że z czasem wymięknę i będę spała razem z małą. Może jak mąż wróci do pracy, to będę mogła się trochę polenić, chociaż z 2 strony zaczną się codzienne spacerki. Hmmm ::)

W tym tygodniu zapowiadają się kolejne wizyty moich kumpeli ze szkoły średniej i studiów  :) a na weekend znowu rodzinka, tym razem ze strony męża...ciężkie życie gospodyni, matki i żony  ;) :p

Pozdr.

reklama
Acha, Asiuk do porodu to polecam wziąć jakąś koszulkę, której Ci nie będzie żal, gdy się ubrudzi, a po kąpieli możesz założyć sobie chmurki ;D taka moja rada tylko, ale zrobisz jak zechesz oczywiście :D

Myślę, że chętnie się potem tych chmurek pozbędę ;D

Powiedzcie mi, bom nowicjuszka w tych sprawach. Do szpitala mam zabrać 4 komplety ciuszków dla malutkiego. A co to znaczy "komplet"? Czy body zastępuje koszulkę (kaftanik)? Jak są "śpiochy" to potrzebny "pajacyk"?

Nie ma to jak dzinsy i t-shirt-hihihi

Acha! I jeszcze pytanko czy brać rozm. 56 czy choć jeden 62?

Witam ja rowniez jestem z 3Miasta konkretni z Gdyni dzis dopiero sie zarejestrowalam bede wpadac tu regularnie rodze w marcu 2007 Pozdrawiam wszystkie ciężarówki ;)

asiuk pisze:
Powiedzcie mi, bom nowicjuszka w tych sprawach. Do szpitala mam zabrać 4 komplety ciuszków dla malutkiego. A co to znaczy "komplet"? Czy body zastępuje koszulkę (kaftanik)? Jak są "śpiochy" to potrzebny "pajacyk"?

Nie ma to jak dzinsy i t-shirt-hihihi

Acha! I jeszcze pytanko czy brać rozm. 56 czy choć jeden 62?
Asiuk komplet to np. koszulka+kaftanik+spiochy lub koszulka+pajacyk lub body+kaftanik+śpiochy.
Body może zastąpić koszulkę, ale nie polecałabym na początek. Bardzo trudno jest mamie bez wprawy zakładać coś przez główkę dzidzi. Lepiej korzystać z wiązanych ciuszków np. koszulek. Jak ubierasz śpiochy to już nie pajacyk (no chyba, że taki grubszy na wyjście ze szpitala)
Jeżeli chodzi o rozmiar, to możesz spokojnie zabrać również 62. Jak dzidzia będzie większa to ok, a jak mniejsza to też jej nie zaszkodzi jak będzie troszeczkę za duże.

Asiuk - ja Majkę ubierałam albo w body na długi rękaw i do tego śpioszki albo body na krótki rękaw i do tego pajacyk. Body kupiłam wszystkie rozpinane z góry do dołu - bardzo dobry patent na początek, nie trzeba nic przekładać przez główkę, a znacznie lepiej się trzyma niż koszulka wiązana po boku. Mai się koszulki podwijały jak trochę w nich poleżała i stosowałam je tylko w ostateczności. Pajacyki też wybierałam tylko takie, które można było rozpiąć na całej długości, a śpiochy z rozpinanymi nogawkami albo rozpinane na całej długości (ale takie trudno dostać). Moim zdaniem na sam początek najwygodniejszy jest zestaw body na krótki rękaw i pajacyk, dlatego, że body z krótkim rękawkiem zakłada się łatwiej niż z długim, bo wiadomo, że przez krótki rękawek łatwiej przełożyć rączkę, a pajacyka rozpinanego na całej długości rozpinasz całkowicie, kładziesz na niego dzidzie i tylko zapinasz po kolei napki - nic nie trzeba naciągać, przekładać itp. To naprawdę wygodny sposób ubierania noworodka :)

A ja byłam dzis wreszcie u kuzynki :laugh: :laugh: :laugh: Widziałam jej małą niunię.Niestety biedactwo całe w potówkach było.Ale i tak słodkie są takie maleństwa!Aż przez chwilę bałam się ją trzymać,bo jak się na codzień trzyma klopsa 12 kg. to aż się bałam że ona mi się z rąk wyślizgnie!!!

Dawid dostaje świra,bo idą mu cały czas czwórki.Dwie się przebiły a reszta w drodze.Chwilami zwariować mozna,szczególnie przy usypianiu,bo dodatkowo oduczam go kciuka.Idzie nam całkiem dobrze,aczkolkwiek dzis u kuzynki poległam,bo bardzo chciałam z nią posiedzieć,więc żeby tylko zasnął,dałam mu go pociagnąć.A tak cały dzień i noc nosi na kciukach plasterki i super ten patent się sprawdza!!! Mam nadzieję,ze tym sposobem uda mi się uratować jego zgryz ::)

Wczoraj byliśmy na pokazach lotniczych w Pruszczu i Dawid był cały happy,samoloty,helikoptery,spadochroniarze,czołgi itp.

Komarkowa no to muszę przyznać,że Zaspa ma lepsze "wyposażenie" dla rodzących ;) Generalnie oprócz pampersów nie trzeba nic brać.Ale ja dla swojego komfortu wzięlam swój t-shirt do rodzenia,koszulki dla karmiacych i 2 kaftaniki dla młodego i rożek.Ubranka na wyjście przywiózł Łoś.Ja tam od początku małemu ubierałam ubranka przez głowę i nie miałam z tym problemów.A body to uważam,ze super wynalazek ;)

dawidowa - my tez bylismy w pruszczu na pokazach ale w sobote :) michal zaliczyl wszystkie smiglowce i czolgi :)

a jezeli chodzi o wyposarzenie szpitali to w wojewodzkim tez dawali wszystko ale ja wolalam miec swoje ubrania i dla mnie i dla dziecka :)

reklama
Witam Monisiek20 w naszym gronie!

Asiuk ja polecam tak jak Ikpi body z krótkim rękawkiem, najlepiej rozpinane do dołu i na to pajacyk, bo im więcej guzików tym łatwiej się dane ubranko zakłada lub body z długim rękawem i śpiochy. Weź ze sobą rekawiczki z ciasnym ściągaczem, żeby nie spadały z łapek, bo dzieci zwykle rodzą się z długimi paznokietkami i jak machają rączkami to mogą się podrapać na twarzy...

Moja mała zasypia przy cycku  :( jak jej go zabiorę to się wybudza, myślicie, że pomoże coś na to smoczek? Jutro idziemy, jeśli pogoda dopisze, na pierwszy spacerek  :) także zmykam się myć i spać, żeby być w miarę wypoczęta. Na dzisiaj już mam dość wrażeń...

Spokojnej nocy

Do góry