reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kobiety brylanty z Trójmiasta ; ))

Nie ma za co Asiuk i Luckymama ;D

Dziś odwiedziła nas położna środowiskowa. Fajna babka, przyniosła full próbek kosmetyków Nivea od mojego gina  ;D program do ćwiczeń po porodzie  :p i takie tam inne info...Sama też się sporo nagadała. Ma przyjść jeszcze w czwartek, bo mała ma jeszcze odrobinę żółtaczki i babeczka chce zobaczyć, czy jej ta żółtaczka przechodzi, a jak coś to wyśle nas do pediatry. No i pozwoliła na balkonowanie, a że dzisiaj piękna pogoda to wystawiłam malucha w wózeczku na godzinkę na balkon. Śpi jak susełek do teraz  ;D Jutro jak będzie też tak cieplutko to wybieramy się na rundkę po osiedlu  ;D

Kurde, muszę wybrać pediatrę dla swojego dziecka, a oczywiście nikogo nie znam z tego typu lekarzy i nie bardzo mam się kogo spytać  :(

Luckymama staram się przesypiać z małą, dziś miałam wielkie plany, że odeśpię, ale codziennie coś  :mad: Z 2 strony szkoda mi czasu, bo jak mała mi wisi na cycu, to nic nie mogę zrobić i jak idzie spać to ja wtedy gazetkę bym poczytała, z mężem posiedziała trochę skoro ma już urlop, na forum notkę zostawiła  ;D, etc., ale wiem, że z czasem wymięknę i będę spała razem z małą. Może jak mąż wróci do pracy, to będę mogła się trochę polenić, chociaż z 2 strony zaczną się codzienne spacerki. Hmmm ::)

W tym tygodniu zapowiadają się kolejne wizyty moich kumpeli ze szkoły średniej i studiów  :) a na weekend znowu rodzinka, tym razem ze strony męża...ciężkie życie gospodyni, matki i żony  ;) :p

Pozdr.

reklama
Acha, Asiuk do porodu to polecam wziąć jakąś koszulkę, której Ci nie będzie żal, gdy się ubrudzi, a po kąpieli możesz założyć sobie chmurki ;D taka moja rada tylko, ale zrobisz jak zechesz oczywiście :D

Myślę, że chętnie się potem tych chmurek pozbędę ;D

Powiedzcie mi, bom nowicjuszka w tych sprawach. Do szpitala mam zabrać 4 komplety ciuszków dla malutkiego. A co to znaczy "komplet"? Czy body zastępuje koszulkę (kaftanik)? Jak są "śpiochy" to potrzebny "pajacyk"?

Nie ma to jak dzinsy i t-shirt-hihihi

Acha! I jeszcze pytanko czy brać rozm. 56 czy choć jeden 62?

Witam ja rowniez jestem z 3Miasta konkretni z Gdyni dzis dopiero sie zarejestrowalam bede wpadac tu regularnie rodze w marcu 2007 Pozdrawiam wszystkie ciężarówki ;)

asiuk pisze:
Powiedzcie mi, bom nowicjuszka w tych sprawach. Do szpitala mam zabrać 4 komplety ciuszków dla malutkiego. A co to znaczy "komplet"? Czy body zastępuje koszulkę (kaftanik)? Jak są "śpiochy" to potrzebny "pajacyk"?

Nie ma to jak dzinsy i t-shirt-hihihi

Acha! I jeszcze pytanko czy brać rozm. 56 czy choć jeden 62?
Asiuk komplet to np. koszulka+kaftanik+spiochy lub koszulka+pajacyk lub body+kaftanik+śpiochy.
Body może zastąpić koszulkę, ale nie polecałabym na początek. Bardzo trudno jest mamie bez wprawy zakładać coś przez główkę dzidzi. Lepiej korzystać z wiązanych ciuszków np. koszulek. Jak ubierasz śpiochy to już nie pajacyk (no chyba, że taki grubszy na wyjście ze szpitala)
Jeżeli chodzi o rozmiar, to możesz spokojnie zabrać również 62. Jak dzidzia będzie większa to ok, a jak mniejsza to też jej nie zaszkodzi jak będzie troszeczkę za duże.

Asiuk - ja Majkę ubierałam albo w body na długi rękaw i do tego śpioszki albo body na krótki rękaw i do tego pajacyk. Body kupiłam wszystkie rozpinane z góry do dołu - bardzo dobry patent na początek, nie trzeba nic przekładać przez główkę, a znacznie lepiej się trzyma niż koszulka wiązana po boku. Mai się koszulki podwijały jak trochę w nich poleżała i stosowałam je tylko w ostateczności. Pajacyki też wybierałam tylko takie, które można było rozpiąć na całej długości, a śpiochy z rozpinanymi nogawkami albo rozpinane na całej długości (ale takie trudno dostać). Moim zdaniem na sam początek najwygodniejszy jest zestaw body na krótki rękaw i pajacyk, dlatego, że body z krótkim rękawkiem zakłada się łatwiej niż z długim, bo wiadomo, że przez krótki rękawek łatwiej przełożyć rączkę, a pajacyka rozpinanego na całej długości rozpinasz całkowicie, kładziesz na niego dzidzie i tylko zapinasz po kolei napki - nic nie trzeba naciągać, przekładać itp. To naprawdę wygodny sposób ubierania noworodka :)

A ja byłam dzis wreszcie u kuzynki :laugh: :laugh: :laugh: Widziałam jej małą niunię.Niestety biedactwo całe w potówkach było.Ale i tak słodkie są takie maleństwa!Aż przez chwilę bałam się ją trzymać,bo jak się na codzień trzyma klopsa 12 kg. to aż się bałam że ona mi się z rąk wyślizgnie!!!

Dawid dostaje świra,bo idą mu cały czas czwórki.Dwie się przebiły a reszta w drodze.Chwilami zwariować mozna,szczególnie przy usypianiu,bo dodatkowo oduczam go kciuka.Idzie nam całkiem dobrze,aczkolkwiek dzis u kuzynki poległam,bo bardzo chciałam z nią posiedzieć,więc żeby tylko zasnął,dałam mu go pociagnąć.A tak cały dzień i noc nosi na kciukach plasterki i super ten patent się sprawdza!!! Mam nadzieję,ze tym sposobem uda mi się uratować jego zgryz ::)

Wczoraj byliśmy na pokazach lotniczych w Pruszczu i Dawid był cały happy,samoloty,helikoptery,spadochroniarze,czołgi itp.

Komarkowa no to muszę przyznać,że Zaspa ma lepsze "wyposażenie" dla rodzących ;) Generalnie oprócz pampersów nie trzeba nic brać.Ale ja dla swojego komfortu wzięlam swój t-shirt do rodzenia,koszulki dla karmiacych i 2 kaftaniki dla młodego i rożek.Ubranka na wyjście przywiózł Łoś.Ja tam od początku małemu ubierałam ubranka przez głowę i nie miałam z tym problemów.A body to uważam,ze super wynalazek ;)

dawidowa - my tez bylismy w pruszczu na pokazach ale w sobote :) michal zaliczyl wszystkie smiglowce i czolgi :)

a jezeli chodzi o wyposarzenie szpitali to w wojewodzkim tez dawali wszystko ale ja wolalam miec swoje ubrania i dla mnie i dla dziecka :)

reklama
Witam Monisiek20 w naszym gronie!

Asiuk ja polecam tak jak Ikpi body z krótkim rękawkiem, najlepiej rozpinane do dołu i na to pajacyk, bo im więcej guzików tym łatwiej się dane ubranko zakłada lub body z długim rękawem i śpiochy. Weź ze sobą rekawiczki z ciasnym ściągaczem, żeby nie spadały z łapek, bo dzieci zwykle rodzą się z długimi paznokietkami i jak machają rączkami to mogą się podrapać na twarzy...

Moja mała zasypia przy cycku  :( jak jej go zabiorę to się wybudza, myślicie, że pomoże coś na to smoczek? Jutro idziemy, jeśli pogoda dopisze, na pierwszy spacerek  :) także zmykam się myć i spać, żeby być w miarę wypoczęta. Na dzisiaj już mam dość wrażeń...

Spokojnej nocy

Do góry