reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kobiety brylanty z Trójmiasta ; ))

No no ładne pustki świecą...

To co z tym spotkaniem ??? :p

Keterek to wy jeszcze wozicie Matiego w kołysce?Jak on się wam mieści,biorąc pod uwagę,że zawsze był wysokim chłopcem ???

reklama
Ikpi - myślę, że będziecie zadowoleni z fotelika, moja siostra kilka miesięcy temu kupiła fotelik tej samej firmy (Roemer), ale dla malucha do 13 kg i jak na razie sprawuje się bez zarzutu, tyle że troszkę waży...no i foteliki tej firmy nie należą do tanich...
Ja dziś byłam u swojego lekarza, trochę zła jestem:( ogólnie na lekarza nie mogę narzekać, bo raczej sumienny facet, kieruje mnie na wszystkie z możliwych badań, udziela porad itp. (zresztą to jego obowiązek) tyle że w jego gabinecie nie ma poza wagą, cieśnieniomierzem, sprzętem do odsłuchiwania echa serca dziecka, no i oczywiście fotelem ginekologicznym :p żadnych innych urządzeń, a mam tu na myśli sprzęt do wykonywania USG czy ktg:( i tak od kilku miesięcy jeżdżę sobie po "zaprzyjaźnionych" z moim doktorem przychodniach, żeby wykonać np. badanie usg. Żeby oczywiście dostać się na takie badanie trzeba się najpierw zarejestrować, a na najbliższy termin trzeba czekać np. 1,5 miesiąca. No ale wszystkie badania usg póki co mam już za sobą, choć na pewno zrobią mi jeszcze jakieś w szpitalu. Tymczasem dzisiaj mój lekarz zalecił mi wykonanie badania ktg. W związku z tym, że nie może go sam wykonać, muszę udać się oczywiście gdzieś, gdzie mają odpowiedni sprzęt, czyli np. do szpitala miejskiego, a tam oczywiście za taką usługę się płaci...no i oczywiście się "zeźliłam" z tego powodu, bo wydatków w związku z narodzinami jak wiecie sporo (sam porod rodzinny 250zł w Wejherowie). I co tu zrobić? Badanie ktg, jak powiedział lekarz póki co (zaczął mi się właśnie 39 tydzień ciąży) nie jest obowiązkowe. Myślałam, żeby poczekać do terminu porodu tj. do 16 sierpnia, a po tym terminie jak się nic nie będzie działo, dzidzia nie będzie chciała wyjść na świat, to wtedy robić badanie ktg. Ale teraz to już sama nie wiem...Wiem jedno, jeśli będę w przyszłości jeszcze kiedyś w ciąży to rozsądniej wybiorę lekarza, najlepiej takiego, który będzie mógł mi wykonać usg i ktg na miejsu...
Za to dzisiaj odebraliśmy "wóz" dla maluszka ;D Kupiliśmy Deltima Voyagera 005. Oby był bezawaryjny:)
Acha - to jak z tym usg bioderek, jest ktoś z Gdyni, kto mógłby mi udzielić informacji, gdzie można wykonać takie badanie? Pozdrawiam, Komarkowa

hej babeczki :)

Witaj Komarkowa :)
Ja też mieszkam w Gdańsku i tak jak większość dziewczyn robiłam młodej USG bioderek we Wrzeszczu na Miszewskiego, oczywiście było to badanie płatne. Chyba wśród nas nie ma gdynianki ? no może poza damayanti, ale Ona już nie jest gdynianką ;) ;) ;) i moncipl, ale Ona ma już dużą Martynkę no i zastanawiam się gdzie robiła to USG Ewka ? Bo ona do Gdyni ma chyba najbliżej z nas ?

U nas wszystko OK. Julka ma 4 jedynki i aktualnie wychodzą jej górne dwójki, nieźle jej dają popalić...
Zaczęłyśmy szorowanie tych czterech ząbeczków, na razie samą wodą, oswajam młodą ze szczoteczką i idzie nam coraz lepiej :p

Dziś jakoś nie mam za bardzo humoru, sama nie wiem dlaczego, ale jakoś siadł mi na wieczór...

Aniu-damayanti ja wożę Julkę w samochodzie normalnie z tyłu, ma fotelik po stronie kierowcy. Jakoś nie mam oporów żeby podróżować z nią sama... Wczoraj byłyśmy same w Kamiennym Potoku zawieźć naszego kompa do naprawy a potem zaliczyłyśmy spacer nad morzem....

Dawidowa, ale Ci bykus urósł :p :p :p Did to już nie jest mały bobek tylko prawdziwy facet się zrobił... aż miło popatrzeć :p

Pogoda się zebździła... buuuuuu
Do końca tyg. łosi codziennie wyjeżdża poza 3M, więc niestety nie będziemy miały z Julką samochodziku do naszej dyspozycji :(
A w przyszłym tyg. chyba jedziemy z młodą na jakieś 2-3 tyg. do mojej mamy...
Niech się babcia nacieszy wnusią :) A może ja będę miała okazję trochę odpocząć ?

co by tu jeszcze...
Acha z nowości to byłam u alergologa i robiłam testy skórne, nic nie wyszło prócz reakcji na histaminę (no i uboższego portfela o 200 zł), ale to podobno zawsze wychodzi dodatnio, a ponieważ alergia jest ewidentna mam zlecone badanie (oczywiście prywatnie) na obecność przeciwciał z krwi, mam zbadać 5 różnych alergenów (koszt jednego to 40 zł). Jestem strasznie wkurzona na naszą służbę zdrowia. Za wszystko trzeba płacić, każde badanie robić prywatnie, żeby nie utknąć w gigantycznych kolejkach… Dziecku szczepionkę zapłać (bo skojarzona lepsza), do gina próbuję się umówić na kontrolę do przychodni już 2 miesiąc- bez szans, znowu muszę iść prywatnie, dentysta- prywatnie, okulista- prywatnie, alergolog- prywatnie, laryngolog- prywatnie… Czy ktoś mi może powiedzieć po kiego waca płacę ZUS ?? A jak nie wiedziałam co się ze mną dzieje i prosiłam o wizytę lekarską to mnie odprawili z kwitkiem i jeszcze opieprzyli na drogę, żebym sobie nie myślała, że ja jakąś szczególną pacjentką jestem i że mi się coś należy od naszej służby zdrowia… Jestem rozgoryczona…
A co mają robić Ci naprawdę biedni ludzie, których nie stać na prywatne wizyty ?

Agula już po przeprowadzce? Jak na nowym się mieszka?

Edytka ja też akurat do gina się umówiłam,na szczęście na NFZ.Wizytę miałam wczoraj na 11:30,a o 10:50 dostałam @ ;D Normalnie złośliwość losu!!!Ale na szczęście miła pani gin.(pierwszy raz u niej byłam) jak dla ciężarnej napiała mi karteczkę,że mam przyjsć 8 i mają mnie zapisać w rejestracji ;) Tyle,że na godz.8 mam się stawić ::) Ech się nie wyśpię :p

E_mamo - niestety masz całkowitą rację z tą naszą służbą zdrowia. Nie wyobrażam sobie jak to jest, jak dosłownie każdą wizytę i każde badanie chciałoby się uzyskać z NFZ - chyba trzebaby mieć końskie zdrowie, żeby wychodzić te wszystkie skierowania i doczekać na terminy badań itp.
Basiu - jak się udało przyjęcie urodzinowe? Tort był ok?
A jeśli chodzi o fotelik, to słyszałam, że najlepiej, jak dziecko jeździ mniej więcej do roku w tym pierwszym, więc Keterek aż tak bardzo nie przekroczyła tego terminu. Podobno najważniejsze, żeby główka nie wystawała. No, ale jak dziecko jest bardzo duże, to pewnie nie ma szans na tak długie korzystanie z kołyski.

Hej hej!

Z tym fotelikiem-kolyska ;D nie bylo tak strasznie. Mielismy Deltima, a on jest dosc szeroki i do 13 kg, Matiemu wystawaly nogi, ale nie mial ciasno ;) Tylko widocznosc ograniczona ::)
No i w koncu kupilismy (znaczy maz kupil, bo ja chcialam Ramanti'ego :mad:, albo Maxi Cosi) Deltima "malego podroznika". Dzis byla pierwsza przejazdzka- Mati zadowolony, nawet zasnal w nim. Tyle tylko, ze moj chlop go chyba zle zamontowal, bo fotelik przy kazdym wiekszym zakrecie i hamowaniu "latal"... musi tam zajrzec jutro.

Maly dziasiaj nie mial w ogole apetytu... juz sie martwie czy mu nic nie jest???

Keterek, a ten fotelik Deltima czy Ramattiego ma jakieś testy bezpieczeństwa przeprowadzone? Ja oglądałam zestawienie z wynikami testów fotelików i tam Ramatti i Deltim Mały podróżnik były na końcu z adnotacją, że brak testów. Są jakieś strony www z testami tych fotelików? Chętnie zobaczę wyniki :) Pozdrawiam i lecę spać, bo podam na twarz i za 5 godzin muszę wstawać :mad:

Witam serdecznie po kolejnej dłuższej prerwie... :)

My również ałapalismy się na promocję Romera i kupiliśmy Roemer KingTS Plus. Jestem bardzo zadowolona, wcześniej mielismy Graco i nie ma porównania! Kasia leży spokojnie, są trzy pozycje: siedzenie- spanie i wygląda na bardzo wygodny i solidny.

Komarkowa ja jestem z Gdyni i USG robiłam na Rozewskiej na Chylonii w przychodni, na termin czekałam "tylko" tydzien. wszystko odbyło się sprawnie i polecam, a co do wyboru szpitala, w Wejherowie nie rodziłam, ale nie polecam Gdyni i Redłowa! Zdecydowanie! Odrazu po porodzie myli mojej córeczce główkę pod kranem z bieżącą wodą :(

A moja Kasia rośnie w oczach, zaczęła już sama stać i stawia pierwsze samodzielne kroczki i oczywiście ząbkuje, co znów moje nocki zamieniło w bezkresne czuwanie i wstawanie do niej co pół godziny. Ale jeszcze rok/ półtora i z "głowy" ;)

Pozdrawiam wszystkie mamusie z Trójmiasta!

Emih dziękuję Ci bardzo za namiary. Rozumiem, że to usg bioderek wykonywali normalnie, tzn. na kasę chorych? Dobrze, że za długo nie musiałaś czekać:) Masz może numer tel do tej przychodni? Byłabym bardzo wdzięczna:)

No nic, ja dzisiaj jeszcze korzystam z życia :laugh: i jadę na urodzinki do mojej przyjaciółki, a jutro odwiedza mnie moja kumpela ze studiów ;D Niedługo to moją rozrywką staną się codzienne spacerki z wózkiem:) ale cóż, już się nie mogę doczekać. Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia!

reklama
Komarkowa pisze:
Emih dziękuję Ci bardzo za namiary. Rozumiem, że to usg bioderek wykonywali normalnie, tzn. na kasę chorych? Dobrze, że za długo nie musiałaś czekać:) Masz może numer tel do tej przychodni? Byłabym bardzo wdzięczna:)

No nic, ja dzisiaj jeszcze korzystam z życia :laugh: i jadę na urodzinki do mojej przyjaciółki, a jutro odwiedza mnie moja kumpela ze studiów ;D Niedługo to moją rozrywką staną się codzienne spacerki z wózkiem:) ale cóż, już się nie mogę doczekać. Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia!

hehhehe
ja Cię nie chcę dołować kochana, ale niedługo to jedyną Twoją rozrywką będzie możliwość przespania jednym ciągiem 3 godzin hihihihihihihi

Do góry