reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kobiety brylanty z Trójmiasta ; ))

Ewelina81 ja byłam u Doeringa i jestem zadowolona. Rozpoznał płeć i nagrał nam usg na wideo. Słyszałam też wtedy pierwszy raz bicie serduszka mojej niuni. Posprawdzał przepływy, łożysko, pępowinę.
Doering uchodzi chyba za najlepszego specjalistę od USG na wybrzeżu.
Polecam:)

reklama
My dziś wybrałyśmy się do kina  :) Jak byłam poprzednio, było sporo ludzi (pewnie jakoś ponad 20 mamuś), a tym razem niezłe puchy - było nas chyba 7  ;D Majka zachowywała się bardzo ładnie. Nie musiałam nawet na chwilę wstawać, bo albo spokojnie leżała u mnie na kolanach albo jadła albo spała. Raz się tylko przestraszyła jak w pobliżu dziecko głosno zapłakało. Ale już po chwili było dobrze  :) W sumie Harry Potter to jednak nie najlepszy film dla matek z dziecmi, bo 80% czasu to jakies efekty specjalne itp. i bylo dosyć głośno. Mała się czasem aż wzdrygała. No i starałam się, żeby nie patrzyła w ogóle na ekran, bo tam czasem jakieś brzydactwa się przewijały  :p Tak więc chyba obyczajowe filmy są na takie wypady lepsze  ;D Tak czy siak wypad był udany. Potem skoczyłam jeszcze do Akpolu, zaopatrzyłam się w łyżeczkę, miseczkę, smoczek o większym przeplywie (do kaszki) i jakieś ubranka. Tak więc większość dnia minęła mi nie wiem kiedy...
Jeśli chodzi o usg, to nie byłam u żadnego z wymienionych (chociaż do Doeringa byłam zapisana, ale moje dziecko postanowiło urodzić się trochę szybciej i w dniu kiedy miałam mieć usg leżałam już z Majką w szpitalu  ;D). Natomiast czytałam różne informacje na ich temat. Tak więc wydaje mi się, że obaj mają super sprzęt i są dobrymi fachowcami. Na Doeringa niektórzy narzekają, że robi szybko usg i patrzy tylko na kasę. Na Preisa z kolei widziałam skargi, że jest niemiły i o wszystko trzeba go pytać. Tak więc żaden nie jest idealny, ale nie znajdziesz takiego lekarza, który wszystkim dogodzi. Myślę, że powinnaś przygotować sobie listę pytań, żeby dowiedzieć się od lekarza wszystkiego co Cię interesuje i dowolny z powyższych przeprowadzi Ci dobrze badanie. Powodzenia!

A ja chodzilam do Preissa, ktorego goraco polecam! Nie jest niemily, ale odrobine chlodny w obyciu. Jednakze na kazde moje pytanie, otrzymalam jasna i rzeczowa odpowiedz. Skwitowal tylko, ze najgorszymi pacjentkami sa lekarki i nauczycielki, bo wszytsko chca wiedziec ;D No ale powaznie, to chodzi chyba o to, by badanie zostalo przeprowadzone porzadnie i na dobrym sprzecie. Preiss taki posiada, robi nawet w ramach uslugi badanie dopplerowskie, a wiem, ze niektorzy lekarze robia je odplatnie. Jak bylam u niego ostatnim razem nosil sie z zamiarem zakupienia ultrasonografu trojwymiarowego, moze juz ma???
O Deringu tez slyszalam pochlebne opinie, niestesty nie mialam przyjemnosci poznac go osobiscie.

Ewka zageszczam zupki, ktore sama robie. Jak zmiksuje ugotowane warzywka, to dodaje je spowrotem do wywaru i gotuje chwilke na slabym ogniu, w tym czasie dodaje kleiku, tak by zupka miala konsystencje podobna do tej kupionej. Nie za rzadka i nie za gesta. A na mleku kleiku nie robie, tylko kaszke z malinami na noc.

Ja tez postaram sie byc, bo leb mnie starsznie dzisiaj boli i jak jutro bedzie to samo, to nie dam rady... O ktorej i gdzie w koncu jakby co?

Ewelina 81 powiem tak- dr. Preisa nie znam wogóle,a u Doeringa byłam raz i byłam baaardzo zadowolona.Było to nawet równo rok temu.Było to pierwsze moje usg.Dr. Doering przyjął nas bardzo miło,tak jak e- mama napisała,słyszałam też pierwszy raz bicie serduszka,widziałam jak bije,wszystko mi opisywał ( gdzie jest nożka,główka itp) No i oczywiście potwierdził moje przeczucia co do płci!W tym jest naprwdę mistrzem,bo jak mówi stawia koniak,jeśli się pomyli!Oczywiście jeśli dzidzi pozwoli się ujawnić  :D Wyszłam od niego ze łzami w oczach.Również mamy wszystko na video.Było to moje najlepsze usg,a miałam ich tylko 3.U innych( robionych na NFZ) nikt mi nic nie mówił.Dr. Doering zrobił też usg dopochwowe,byłam wtedy w 16 t.c.,a wiem że to tylko do któregoś się robi,więc nie wiem czy u Ciebie jeszcze będzie można.Gdybym miała kaskę,to pewnie poszłabym więcej razy...Ale uważam,że każda ciężarna chociaż raz powinna do niego iść!Jest to bardzo dobry specjalista,podobno sam ma chore dziecko i potrafi wykryć o czasie jeśli coś jest nie tak!Polecam GO!

Nie byłam dzis z Dawidem na spacerze,bo pogoda be i kurcze cały dzień mu się rozregulował!Spał mi pół godz. tylko!Na szczęście nie był bardzo marudny.A ja do południa czułam się jak flak,wogóle siły nie miałam.Po obiedzie mi przeszło.Wykapałam Dawida troszkę szybciej,dałam mu butlę zagęszczoną klieikiem,bo tak u Ewy coś cienko u mnie ostatnio i padł przy samym piciu!
a ostatnio coś mu odwala.Jak ja się kładę spać (ok.0:30) to on naglę sie budzi roześmiany i chce się bawić!Na szczęście zrobi borutę w łózeczku,poprzestawia wszystkie misie i zasypia dalej :p
Mam nadzieję,ze jutro pogoda nie spłata nam figla!!!Ale podobno ma się ochłodzić.

Edytka spróbuj tej diety!Mam nadzieje,że to nic poważnego i będzie ok! A Dawidowi wyszła mała wysypka na policzkach (pierwszy raz) i jedyne do mi przychodzi do głowy to przez nowy soczek- z gruszki,czarnej porzeczki i aroni.Same nowe rzeczy i teraz która go uczuliła ???

A mnie właśnie matrwi to ulewanie.Już taki duży chłop a ciągle ulewa!I to prawie po każdym jedzeniu (mleka).Mówiłam lekarzowi,ale on stwierdził,że skoro Dawid dobrze przybiera to nie mam się czym martwić.Ale ja już nie wiem.Na czerwcówkach jednej córeczka ma refluks żołądkowo- przełykowy i boję się że może to to ???

To kto będzie jutro ???

E- mama
Damayanti
Dawidowa
Ewka
Basia

Kogo nie wymieniłam dopisać się!!!

Słuchajcie spotkajmy się o 12:30 od razu przy wejściu do Madisona, wypijemy kawkę, pogadamy sobie spokojnie a jak będzie pogoda oki to najwyżej potem się przejdziemy na Długą, to od Madisona przecież nie daleko.
Dajcie znać czy może być tak jak napisałam, żebyśmy się jutro nie szukały :)

Ja postaram się być na 100%, z tym, że jutro koniecznie musimy zrobić te badania i mam nadzieję, że się ze wszystkim wyrobimy.

No to się pochwaliłam.Jak skończyłam pisanie to Didek się przebudził!No ale tylko przytulił się do cycusia,pociumkał i śpi dalej,ufff!

Ok. no to pod Madisonem o 12:30.Przeraża mnie tylko wizja przejścia przez tunel (schody),a do Lotu nie musiałabym przechodzić...

Agula coż za kwitnące zdjęcia!Prześliczny uśmiech!!!Zdrówka dla Majusi!

Acha! Zapomnialam dodac, ze Preiss tez wszystko nagrywa na wideo a i zdjecia drukuje. Jezeli nic sie zlego nie dzieje, to badania powinny odbyc sie ok. 12, 22 i 32 tygodnia. Trzy badania w poprawenie przebiegajacej ciazy to absolutne minimum i maximum. Mimo coraz lepszych sprzetow, badanie to polega na wizualizacji plodu porzez wykorzystanie fal ultradzwiekowych odbijajacych sie od struktur wewnetrznych. Jest bardziej bezpieczne niz promieniowanie rentenowskie, ale jednak jest to w pewien sposob ingerencja w nature. Sorry, ze tak sie madrze, ale skonczylam tez fizyke...  ::) Preiss jest do tego kierownkiem oddzialu poloznictwa AM, czyli szpitala przy Klinicznej. Ja od samego poczatku nastawialam sie na porod tam, dlatego polazlam do niego. Badanie kosztuje 130 zl.
Slyszalam, ze Grzybowski jest tez dobry. Ale prym wioda Doering i Preiss.

Dziewczyny ja tez bede na 99%, moge sie troche spoznic, ale mam nadzije, ze znajde Was w Medisonie!

To dobrze, że napisałyście gdzie się spotykamy bo już zwątpiłam czy Madison, czy Targ Węglowy. Przynajmniej do Madisona wiem lepiej jak dojechać i autko mam gdzie zostawić.
Ja będę na 100% zdaje mi się, że Magda też pisała, że będzie i Keterek.

Ja na usg doplerowskim byłam u Preisa- gorąco polecam. rewelacyjny lekarz, tylko taka prawda, że trzeba z niego wszystko wyciągać. U nas w małym trójmieście kaszubskim ma świetną opinie i ludzi nawet z Wejherowa wysyłaja do niego. Jest bardzo rzeczowy i konkretny. Odradzam Olszewskiego oszusta z Wrzeszcza. A Doeringa nie znam i w sumie mało o nim słysząłam, więc się nie wypowiadam.

Keterek rozumiem, że ten kleik do zupki wsypujesz taki normalny z paczki, nie rozrabiasz go prędzej z mlekiem?? Kurcze ja to chyba blondynka jestem w takich sprawach.
Własnie pojechali ode mnie rodzice. Miałam wykąpac Kubusia, ale oni za mnie to zrobili, bo to przeciez dla dziadków wielka przyjemność. Mały wypił 90 ml mleczka popił cycusiemi teraz śpi- ciekawe jak długo? Chcialabym mu w nocy dać sztuczne mleko i zobaczyć czy lepiej bedzie spał. Ale znając życie będzie chciało i się spac i wezmę małego do siebie i znów pół nocki przekimam z nim.
Bardzo się  ciesze na to nasze jutrzejsze spotkanko.
Pozdrawiam serdecznie!

Mi też pasuje pod Madisonem o 12.30.

E_mamo, może rzeczywiście spróbuj pokombinować z twoją dietą, ale ja radzę na początek nie eliminować nabiału całkowice, tylko troszkę go ograniczyć. Podpisuję się pod tym, co napisała Ewa, przy skazie białkowej to raczej byłaby też wysypka, tak jak u nas.
Poza tym mi pediatra mówiła, że szkodliwe jest całkowite eliminowanie nabiału z diety matki, bo nie wytwarza się u dzidzi jakiś tam enzym

reklama
Do góry