Babeczki naprawdę polecam
REWELACYJNY torcik czekoladowy, bez mąki i proszku do pieczenia
Torcik czekoladowy a'la Nigella bites
250 gram gorzkiej czekolady rozpuścić w rondelku (lub w czymkolwiek :laugh
,
3/4 kostki miękkiego masła,
skórka z pomarańczy (lub olejek pomarańczowy- kilka kropli),
rum lub inny alkohol (u mnie sprawdził się spirytus + olejek rumowy- ilość tak na oko),
Składniki wymieszać na jednolitą masę.
Ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru.
W osobnym naczyniu utrzeć 4 żółtka + 2 całe jaja + 4 łyżki cukru. Dodać całą masę czekoladową.
Do tak powstałego ciasta dodać dużą łyżkę piany z białek i wymieszać tak , żeby ciasto zrobiło sie lekkie, następnie stopniowo delikatnie dodawać pozostałą część ubitych białek.
Ciasto wyłożyć do okągłej formy (tortownicy) z wyłożonym na dnie pergaminem (nie trzeba smarowac niczym boków formy).
Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystygnięciu ciasta posmarować wierzch bitą śmietaną i opruszyć kakao, lub wiórkami czekoladowymi.
tak wyląda gotowy torcik po upieczeniu
tak po nałożeniu bitej śmietany
Ja już sobie dziś pozwoliłam na jeden kawałek, a reszta na weekend