reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Klub mam małych alergików

mamusia
robiłam małemu wyniki badań z krwi - potrzebne do innej rzeczy; i wcześniej widzac te wyniki neurolog powiedział, ze mój mały ma uczulenie, ale nie wiedział na co;
a pani alergolog szybko doszła(m.in. po objawach jakie jej przedstawiłam) o co chodzi; okazało sie, ze moj synek ma nietolerancje laktozy

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
mamusia
robiłam małemu wyniki badań z krwi - potrzebne do innej rzeczy; i wcześniej widzac te wyniki neurolog powiedział, ze mój mały ma uczulenie, ale nie wiedział na co;
a pani alergolog szybko doszła o co chodzi; okazało sie, ze moj synek ma nietolerancje laktozy
Jezeli ma uczulenie na laktoze to i na glukoze tez?
A ja sprobowalam dac malemu soku marchwiowego. No i rzadkie, ze sluzem kupki. A po trzecim dniu wysypka na brzuszku. Przez jeden dzien nie dawalam mu nic tylko mleczko i wysypka zniknela, az mnie to dziwi, ze tak szybko znikla. Kurcze jak sobie pomysle, ze moze byc uczulony na marchew to zalamka-przeciez kazda zupka jest z marchewka.

Mam pytanie do mam dzieciczkow ze skaza bialkowa. Czy u waszych maluchow zeszla wyspka po przejsciu na preparat mlekozastepczy??? My jestesmy 3 miesiac na bebilonie pepti i nic sie nie zmienilo

sylllwiaaa ;-) moze lekarz powinien sie zastanowic nad zamiana Bebilonu pepti na Nutramigen??? czytalam tu ze czasem Pepti nie pomaga...

ja z innej beczki... co nas biedne czeka czytajac dzieciec gazety z poradami zywieniowymi dla alergikow....
kupilam czerwcowy numer "Rodzicow" i na 67 stronie sa "przepisy dla alergika" - sa tam przepisy na lody i sorbety (razem 4). na wszystkich zdjeciach jest koleczko z adnotacja "bez mleka" a ja w 2 przpisach (wszystkie na lody) znalazlam.... mleko!!! no nie w czystej postaci ale w jednym przepisie byl jogurt naturalny a w drugim smietanka!!! nasza pani alergolog powiedziala ze na diecie bezmlecznej trzeba wyeliminowac mleko i jego przetwory - jogurty, maslanki, smietany, masla, kefiry - wszystko co ma jakikolwiek zwiazek z mlekiem.... a tu w gazecie taka niespodzianka!!!

co wy na to???

Mam pytanie do mam dzieciczkow ze skaza bialkowa. Czy u waszych maluchow zeszla wyspka po przejsciu na preparat mlekozastepczy??? My jestesmy 3 miesiac na bebilonie pepti i nic sie nie zmienilo

My jestesmy na nutramigenie i nigdy nie mielismy wysypki. U nas to sie objawia brzydkimi kupkami, sluz i rzadka. Moja kolezanka miala corke wlasnie z wysypka. Szorstka skora i takie krosteczki. Ona tez jest na nutramigenie i oprocz tego ma masc sterydowa, ale uzywa jej raz na jakis czas jak mala strasznie wysypie. Podobno takie uczulenie to prawie zawsze jest tylko albo sie bardziej nasila, albo mniej. Ona bardzo nawilza ta skorke i niczym innym jak zwykla parafina ciekla z apteki za 3 zl. No i ta masc sterydowa tak jak pisalam raz na jakis czas.

nie zawsze tak jest,z e jak jest nietolerancja laktozy, to na inne cukry tez jest problem; mnie tylko pani alergolog ostrzegala, ze czesto tez tak sie zdarza; ja dzisiaj zaryzykowalam i podalam malemu herbatke Impress rumiankowa - w skladzie jej jest glukoza (na hippa ma uczulenie i nawet na plantex), i.... jak narazie nic sie nie dzieje; a pokusilam sie o to, bo maly jest na nutramigenie a malo pija (wody tylko 10-20 ml dobowo), wiec pomyslalam sobie, ze trzeba zaryzykowac; i maly wypil 50 ml na raz i... jest ok; mam nadzieje,ze nic si nie zmieni; jejka jak sie ciesze :))

nie zawsze tak jest,z e jak jest nietolerancja laktozy, to na inne cukry tez jest problem; mnie tylko pani alergolog ostrzegala, ze czesto tez tak sie zdarza; ja dzisiaj zaryzykowalam i podalam malemu herbatke Impress rumiankowa - w skladzie jej jest glukoza (na hippa ma uczulenie i nawet na plantex), i.... jak narazie nic sie nie dzieje; a pokusilam sie o to, bo maly jest na nutramigenie a malo pija (wody tylko 10-20 ml dobowo), wiec pomyslalam sobie, ze trzeba zaryzykowac; i maly wypil 50 ml na raz i... jest ok; mam nadzieje,ze nic si nie zmieni; jejka jak sie ciesze :))

No to super, ze dzieciatko chociaz tego moze sie napic.:-):-):-)

reklama
Rubi jak widac trzeba miec dużą wiedzę zeby nie wpaść w takie pułapki o których pisałas, a swoją drogą taka gafa w poradniku dla dzieci:szok:.
Ja z małym znowy trafiłam juz do kolejnego alergologa ze wszystkimi badaniami i pani doktor stwierdziła ze on nie ma alergii tylko nietolerancje pokarmową:baffled: czy to nie to samo?:confused: powiem szczerze nie wiem co myśleć:sorry2:

Do góry