reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Klub mam małych alergików

gosiulek niestety w temacie krwi w kupce niewiele ci pomoge,bo moi synowie choc alergicy to jednak krwi w kupce nie mieli nigdy,u nich głownie zmiany skórne:( Moze 2 tyg to jeszcze za mało,poczekaj jeszcze,ja byłam na diecie przez cały okres karmienia a zmiany nie schodziły odrazu..Byłas u lekarza?
Mojego synka obsypało okrutnie:( w dodatku dzis zaczal sie drapac bo zaczyna go to swędzec,dałam mu na noc wapno o niestety teliszaje na ciele posmarowałam mascia z hydrokortyzonem,ale jego swędza te drobne krostki,teraz póki co zasnał i spi spokojnie,Pepti dostaje od wtorku-ciekawe kiedy całkiem mu zejdzie ta wysypka? co radzicie na świąd?kosmetyki Emolium sa super,z tym ze ja musze sciagnac je z Pl bo tutaj gdzie mieszkam(Irl)ich nie ma..tylko Oilatum a one juz nie takie dobre jak Emolium.
sprezyna a jakich kosmetyków używasz z Nivea? tych Nutri Sensitive? jesli tak to ja je tez u zywałam i sa naprawde super choc to nie emolienty.A co dajesz małej do jedzenia? co jej odstawiłas? ja oprócz tego ze odstwiłam Bebiko i mały pije pepti,zastanawiam sie co jeszcze muw ykluczyc,trudno tak gdy dziecko prawie wszystko juz jadło..gluten równiez ale nie sądze zeby gluten go uczulal,skoro wczesniej nic sie nie działo

reklama
Tak byłam u lekarza.Niestety jest to stąpanie po ruchomych piaskach. Kazała wyeliminować produkty mleczne ale z tego co wiem to nawet wędliny zawierają mleko. Już sama nie wiem co robić.

dziuneczka moja mała nie je Pepti bo nie toleruje też, zmieniła lekarka na Nutramigen,a le na razie stoi w szafce zamknięte, a ja podaje jej tylko pierś. No i Patrysia też nie je kaszek glutenowych. Kupuję kleik ryżowy lub kukurydziany, albo płatki ryżowe błyskawiczne, robię na wodzie i podaję z owocami albo hebatnikami (żeby było bardziej sycące). Raz na jakiś czas daję jej Alpo Soya waniliową albo czekoladową (taki deserek) - 4 szt to ok. 12 zł, można kupić na zdrowej żywności. Makaron można tam też kupić kukurydziany dla alergików. Ogólnie teraz kupuję jej tam dużo rzeczy. Mam też pomysłowe i proste przepisy na dobre jedzonko dla alergików żeby nie czuły się poszkodowane. Zupki na rosołku (najczęściej na kostce warzywnej lub drobiowo warzywnej) z ryżem/ ziemniakami/kaszą jeczmienną plus warzywa. Gotuję jej warzywa na parze, daję parówki gotowane i kiełbaski z piekarnika. ALe moja ma już prawie 15 mc więc więcej może.

gosiulek73 u nas jak Patrysia miała jakieś 3-4 mc też pojawiała się czasem krew w kupce, najczęściej jednak robiła takie mega śluzowe. Jak długo to trwało to wtedy ze śluzem była krew. Było naprwdę ciężko bo ja nawet nie mogłam zjeść banana czy jabłka, a o herbatnikach czy biszkoptach nie wspominając. Jadłam ryż gotowany, mięso gotowane z ziołami, marchewkę gotowaną, ziemniaki gotowane, surówek nie, kotletów nie, owoców surowych nie, chleb tylko z Florą (masło roślinne) teraz podaje je małej, no i deserki sojowe (ale ostrożnie bo soja też uczula). jak Patka skończyła 4 mc to bardzo ostrożnie rozszerzałam dietę swoją o sałatki, owoce surowe. No a jak przyszło jej rozszerzać dietę to już w ogóle kolorowo było... Ja sporadycznie jadłam szynkę, najlepiej jak kupisz sobie mięso i sama upieczesz w piekarniku, bo wtedy nie ma konserwantów, barwników i innych sztucznych śmieci. Można jeść do woli jak mały na kurczaka nie jest uczulony. No i cierpliwości. Z Nivea tak jak pisałaś używam Nivea Baby hipoalergiczny (mleczko jest super, prawie jak emolient a o połowę tańsze), naprawdę polecam, u nas pomaga nawet wtedy kiedy mała mocno zesypana. No ale i zdarzają się dzieci które i na to mają uczulenie, więc ciężko wyczuć. Najlepiej poproś o próbkę najpierw i sprawdź na małym fragmencie skóry (ja tak zrobiłam).

rubi juz po przeprowadzce?

juz daaaawno ale dopiero dzis mi net podlaczyli

Rubi, dzięki za odpowiedź.:zawstydzona/y:

Czyli dam sobie spokój, bo od listopada jestem na diecie....
Czy Twoje pociechy też miały czerwone pręgi pod kolanami? Pamiętasz może ile czasu to trwało, zanim całkowicie zniknęły?
Pozdrawiam:-)

Jasiek nie mial objawow skornych poza policzkami a Monia pod kolankami miala zmiany ale dermatolog nam zapisala masc advantan i tam akurat poschodzily zmiany ale w innych miejscach nie :-/ no i nie wiem o co biega bo jedne znikaja a inne sie utrzymuja...
od 2 miesiecy nie jem jaj, orzechow i ryb a wysypka jest... jak eliminowalam mleko bylo tak samo :-( w poniedzialek idziemy do dermatologa na kontrole...

Witam dziewczyny, dołączę się do Waszego klubu, jeśli mogę oczywiście... Jestem mamą kochanego alergika, która straciła duuużo nerwów, kasy i w ogóle na leczenie, badania i diety eliminacyjne. Teraz wzięłam na luz i poprostu pogodziłam się z losem :tak: Najgorszy był dla nas okres letni (nie wiem czy tak mały roczny dzieciaczek może miec alergię wziewną??) ciągły katar, gardło i wysypka dobijała nas. Teraz zimą jest o niebo lepiej, co jakiś czas wyskoczy małemu jakaś kaszka (po eksperymentach w diecie) ale radzimy sobie. To po krótce o nas. Mam nadzieję że będę mogła korzystac z waszych rad no i dzielic się swoimi doświadczeniami.
Poza tym jestem w 11 tygodniu ciąży i już się martwię co tu zrobic aby kolejny maluch nie miał takich problemów, czy macie doświadczenie w tym temacie?? Jakaś dieta eliminacyjna w ciąży czy probiotyki??

w czasie ciazy NIE WOLNO prpwadzic diety eliminacyjnej!!! Trzeba jesc wszystko w rozsadnych ilosciach! po porodzie tak samo choc nie nalezy przesadzac z mlekiem - powinno sie spozywac rownowartosc szklanki mleka cokolwiek to znaczy :-) ja nie wiedzialam ile to jest wiec jak wypilam szklanke mleka to juz nie jadlam jogutru czy sera... jesli z jakichs przyczyn nie karmi sie piersia albo dokarmia sie dziecko mlekiem modyfikowanym to powinno sie podawac mleko HA - radze zaopatrzyc sie w karteczke z napisem "prosze dokarmiac dziecko mlekiem HA" juz na prodowce i kazac ja wlozyc do lozeczka dziecka zaraz po porodzie... takie wczesne podawanie zwyklego mleka modyfikowanego dziecku obciazonemy ryzykiem alergii (alergia w rodzinie) zwykle wlasnie uczula dziecko...

mialam jeszcze na kilka postow odpowiedziec ale sie pogubilam... w koncu bylam na 2-miesiecznej "diecie elminujacej internet" :-)

pozdrawiam ;-)

Witajcie!
Dzisiaj byłyśmy u alergologa, przepisała maść i syrop, a także zaleciła dietę.
Nie może jeść selera, pomidora, malin, truskawek, cytrusów, marchewek, kaszek, produktów mlecznych, budyniów, kisielków (chyba że morelowe albo jabłkowe, ewentualnie gruszkowe), a nawet pić herbatek Hipp ani żadnych innych, tylko wodę oraz słabą czarną herbatkę.
Jeśli chodzi o maść to zapisała nam Elidel (kosztuje 85-120 zł za 30g :szok:) oraz syropek Aerius (kosztuje 50 zł za 150 ml :szok:). Masakra. Za to pochwaliła że skórkę ma dobrze wypielęgnowaną mimo zmian i możemy zostać przy Nivea Baby Hipoalergicznym. Za dwa tygodnie umówione jesteśmy na kontrolę, mam nadzieję że tym razem wyleczymy te zmiany. Odstawiliśmy też wszystkie witaminy i preparaty, bo alergolog podejrzewa że mogą mieć podłoże uczulające ją. Teraz czekamy na efekty. A ja nie wiem co jej dawać jeść... :-D
A z lepszym wiadomości to w końcu wyszedł jej ten ząbek i wstała w związku z tym w dobrym humorku :-)

Ostatnia edycja:
Hejka dziewczyny!!!!

Z milion lat mnie tu nie było;-);-);-);-)

juz daaaawno ale dopiero dzis mi net podlaczyli

To świetnie bo ty to weteranka jesteś.Jak tam maluchy????Doczytałam że córcia też szaleje alergicznie:baffled::baffled::baffled::baffled:

Moja Konstancja miała spokój z napadami alergicznymi.....jedynie jajka i mleko były bleeee i ciągle czerwone poliki.Ale od półtora miesiąca ma katar i kaszel...jak pije ketotifen jest lepiej,jak tylko pominiemy dawke bo ryyyyczy,wierzga i pluje to jest klops cieknie ciurkiem z nosa:cool::cool::cool:.Na domiar złego od jakiegos czasu znów zaczęły pękać jej uszy a dwa tygodnie temu dostała wysypki pod oczami....ma tak do teraz. Dziś żeby mnie pogrążyć kompletnie ,dostała wysypki na czole,polikach,pod brodą i za uszami:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Nic nie jest w stanie oddać stanu mojego ducha:no::no::no::no::no:.Nic nowego nie je......czeka mnie wizyta u lekarza,jak ja nie cierpię łażenia po lekarzach!!!!!!!!!!!!!!

adusia ;-) ja nie wiem czy to alergia... Monika je malo nowych rzeczy... ja jem to samo co od jej urodzenia, wyeliminowalam juz mleko - w trakcie mojej diety bezmlecznej wysypalo ja (po 18 czy 19 dniach diety) wiec alergolog kazala wyeliminowac jaja, ryby i orzechy - eliminuje juz od polowy stycznia i wysypka jest :-(
dermatolog niewiele mi pomaga bo zadaje pytania o diete, proszki do prania, ja odpowiadam a komentarza czy to dobrze czy zle nie slysze :-(
mam zamiar isc znow do alergologa... jesli to alergia to... NA CO???
najdziwniejsze jest to ze po masci sterydowej nie ma poprawy... teraz mamy sie smarowac kremem poltlustym cutibaza i jakas robiona mascia na bazie witaminy A...

tak czy inaczej nasze dziewczyny znow nam funduja wycieczke po lekarzach :-/

Mam pytanie do dziewczyn, które miały do czynienia z sączącymi plamkami. Mój mały miał sączące plamki na policzkach, udało mi się je zasuszyć (Tanno Hermal, czy jakoś tak) policzki się nie sączą, ale widać że skóra jest bardzo cieniutka i jak tylko mały się zaczyna drapać to w niektórych miejscach krwawi (takie małe kropeczki). I teraz nie wiem, czy nawilżać, natłuszczać czy dalej tym Tanno Hermal smarować. Pomóżcie.

hej.moj maly ma podobnie, tylko ze ranki te ma na ramionkach.smarujemy caly czas cialko oilatum i e45 by nawilzac, jednak w miejscach zmnienionych chorobowo kreu nie klade tylko masc specjalnie robiona w aptecem na zasuszenie. wiem ze tam skorka jest bardzo delikatna, i ze wzgledu na ciagfle zaszuszanie ranek jest wowczas bardzo sucha i swedzi dziecko, wiec znowu rozdrapuje. i tak w kolko ... niestety nic sie nie da zrobicmtrzeba zasuszac jesli tylko cos z tych miejsc sie saczy..,jak uda ci sie zasuszyc to wtedy nawilzaj ile sie da.moj synek ma 11 miesiecy i od 4 miesiaca azs na ciele, jednak juz sie prawie uporalisli ze wszystkim,zostaly plamki na ramionach i raczkach, ale mysle ze z dwa miesiace i pozbedziemy sie i tego.trzeba cierpliwosci i systematycznosci.pozdrawiam

reklama
Witajcie,
U mojego dziecka na policzku zrobilo sie cos bardzo dziwnego. Wyglada to jak taka mała plamka (wielkosci grosza), czerwona, szorstka, wyglada jak zadrapanie, ale takie rozgległe. Nie wiem czym to zwalczyc. Od tygodnia smaruje Emolium specjalnym i nie znika.

Pozdrawiam,
P.

Do góry