reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Klub mam małych alergików

Hej kobietki,ja juz jestem po testach alergicznych,moja mala z tego co wyszlo jest uczulona na:roztocza kurzu:szok:,naskorek psa,orzech ziemny i orzech laskowy.I mam pytanie,czy ktoras z Was zna jakies srodki ktore zabijaja te roztocza-czy ktoras czegos probowala w tym kierunki i jakie byly efekty,czy zmiany skorne sie poprawily??Szczerze to jestem zalamana bo kurcze te roztocza sa wszedzie!!!Prosze o pomoc-please:)POZDRAWIAM

reklama
Witam wszystkich w nowym roku :)
przeczytałam ostatnie Wasze wypowiedzi,

deli80 - spokojnie, nie musisz od razu do garów ;) - przecież są słoiczki bez marchewek, i to zarówno obiadki jak i deserki. Może poszukaj w jakiś większych hipermarketach albo w sklepach (hurtowniach) dziecięcych. Sama z takich długo, długo korzystałam.

Justysia - to jakiś absurd, że pediatra nie chciała dać skierowania do alergologa. Tym bardziej, że masz dziecko z AZS (o ile się nie pomyliłam).

Faktem jest, że ja sama czekam na wizytę do alergologa w sumie 3 miesiące (mieszkam w Gdyni) ale dostaliśmy je bez większych problemów. Do tego czasu mamy do zrobienia jeszcze dodatkowe badania - takie jak morfologia z rozmazem, jaja pasożytów w kale, RTG klatki piersiowej... i chyba cos jeszcze, nie pamiętam... I mam nadzieję, że coś stwierdzi ta Pani doktor.
U mojego synka młodszego wystąpiły 2 razy duszności,, chyba mamy podejrzenie astmy wczesnodziecięcej. Natomiast na skórze ma chropowate plamki - oczywiście od jedzenia. Ale już się przekonałam, że jeśli podaje mu niewielkie ilości pokarmów, które go uczulają to nic się nie dzieje. Natomiast jak jest tego sporo - odrazu go wysypuje... i wtedy niestety ratuje się maścią sterydową. Chyba, że jest to niewielka plamka - to tylko natłuszczam.

A jesli chodzi o starszego - też jest uczulony na kurz i roztocza i jakieś trawy. Ten reaguje odrazu katarem, a ponieważ w przedszkolu (i w domu zresztą też) kurzu jest pełno - miał katar praktycznie cały czas. Troszke pomagaja mu lekarstwa: Singular, Claritine i ostatnio dostał syrop Flonidan.

Pozdrawiam

Witam wszystkie mamy.Nazywam sie Asia ,mama Maciusia,ktory ma AZS od 2 miesiaca zycia,teraz ma 8 miesiecy. Mam pytanko, teraz tylko jedno,bo mnie bardzo martwi stan skory Maciusia.mianowicie,czym leczycie powstale lekkie ranki na suchych miejscach na skorze.maly od 2 dni ma na ramionkach takie male ranki,nigdy przedtem tego nie mial, od jakichs 2 miesiecy skora jest taka sama, plecy prawie cale czerwone i bardzo suche,niby w plamy ale juz one sie zlaly w jedna wielka,brzuszek mniej ,ale tez,no i na ramionoch,i raczkach pojedyncze dosc duze czerwone zgrubienia. buzie ma czysta odkad jestesmy na nutramigenie,tylko tyle nam on pomogl. maly sie drapie ,w nocy przez sen tez jezdzi pleckami po lozeczku,niespokojnie spi. szukam wszedzie rady na to paskudztwo,ale same wiecie ,ze jest ciezko,mnostwo dobrych kosmetykow ogolnie nie pomaga,sterydy juz dawno odrzucilismy,czasem te ranki smaruje antybiotykiem, ktory dostalam od pediatry w Polsce,ale nie wiem czy dobrze robie,jak mam o to zadbac,pomozcie!!!!!! ja mieszkam w Szkocji i w tym problem,tu lekarze nie maja pojecia o AZS i jego leczeniu,daja hydrocortizone i tyle!!!! jutro ide do lekarza,blagac by dal skierowanie do alergologa,choc o nich tu ciezko!!! czekam na rdy od was. pozdrawiam

HONDA

Ja ranki na skorze malej smarowalam tormentiolem-tak mi dermatolog powiedziala,ale z tego co wiem to termentiol dla takich maluszkow nie jest dobry.Jak mala miala takie ranki w zgieciach nog i rak i przy szyjce to smarowalam jej sudocremem,a jak ma takie mocne czerwone place to smaruje ja bepanthenem i ta mascia mozna duzo razy smarowac-ona jest na zaczerwienienia.Super sprawdzila mi sie masc protopic0,03% na recepte,nie zawiera sterydu i mozna nia smarowac buzie dziecka(moja na buzi jest najbardziej wysypana),ale tubka tej masci ma tylko 10gr i jak Twoj maluszek ma tego duzo to musialabys miec wiecej tych masci a u nas nie sa one takie tanie,moja mala ma 14 miesiecy i dermatolog i alergoog powiedziala mi ze mam ja stosowac do 7 dni w najgorszych wypadkach,na ulotce jest napisane ze dla dzieci powyzej 2 lat i widocznie dlatego tylko do 7 dni mi zlecila.Te azs jest naprawde straszne,moja mala tez sie drapie ja mam syrop atarax jest na swedzenie i mam go stosowac tez w najgorszych wypadkach przez 2 3 dni.Musisz duzo nawilzac skore dziecka,oillatum jest dobry emolium tez,ja do wody wlewalam parafine ciekla,kapalam ja w krochmalu z maki ziemniacznej.Moja mala ma to caly czas raz mniej raz wiecej sie nasila bo jest uczulona na,naskorek psa orzech ziemny i laskowy,a co najgorsze na roztocza kurzu,przynajmniej tak z testow wyszlo i tez z tym walcze.Aha od poczatku pediatra mi mowila ze to skaza bialkowa,a wiec mleko bebilon pepti,nutramigen i isomil,z testow mi wyszlo ze na bialko nie ma uczulenia,przez ponad rok nie dawalam jej bialka no moze czasmi ale rzadko a i tak miala wysypke i sucha skore,teraz dalam jej kilka jogurtow i chce jeszcze zaobserwowac czy zeczywiscie nie ma tej alergi na bialko:)UFFFF ale sie rozpisalam:)Pozdrawiam

honda ;-) my mamy masc triderm - 5 dni stosowania (2 x dziennie) i emolium - do kapieli i do smarowania cialka ;-)

zadzialalo ale... bylam na diecie bezmlecznej a okazalo sie ze to nie mleko jest alergenem i znow plamy wrocily :-( musimy wybadac co mala uczula :tak::tak::tak:

jutro bede u lekarza i wypytam czy tu sa odpowiedniki tych masci,sudocrem mam. u nas tez od poczatku byla skaza bialkowa niby, w Polsce pediatra kazala mi calkowicie odstawic od cyca i tak zrobilam dopiero po skonczeniu malego 6 miesiecy. nutramigen pije ale nie zeszly placki suche i czerwone. bylam caly czas na diecie bezmlecznej jak karmilam i tez wysypka byla.wiec nie mam pojecia czy to mleko uczulalo czy cos innego. teraz maly nie je przetworow mlecznych,uwazam co mu daje do jedzenia,no i nutramigen. skore natluszczamy bardzo,mamy oilatum i lipikar ale dalej jest strasznie sucha i robia sie te ranki,ktore mnie martwia. daje malemu zupki z warzyw-marchew,pietruszka, por,ziemniak,brokul,kalafior,burak i miesko z indyka, maly je owoce rozne,ale nie cytrusy. no i kaszke ryzowa z owocami... no i mleko nutramigen.nie wiem co z tego moze go uczulac,bo stan skory jest taki sam ciagle,a te ranki to pewnie dlatego,ze maly sie drapie. oj dziewczyny ,noce mam tez niespokojne,ciagle o tym mysle,czytam,szukam pomocy, i jak do tej pory nic! maly buzke ma czysciutka na szczescie,ale skaza wyszla jak mial 2 miesiace wlasnie na buzi. zeszlo jak nutramigen podalismy,ale wiecej na ciele wyszlo i tak zostalo. glupieje juz,nie wiem co i jak i wogole, bezsilnosc,poczytalam troche o diecie pieciu przemian,slyszalyscie??? zamowilam ksiazki i zobacze czy uda mi sie ja wprowadzic,podobno rezultaty sa rewelacyjne nie tylko u alergikow.zobacze po lekturze.chyba warto sprobowac...jedyne co mnie w tej diecie przeraza to fakt,ze mleko calkowicie sie odstawia :confused:pogadam z pediatra co o tym sadzi. trzeba szukac dla dziecka pomocy... oj glowa mi peka

aaaa co do kapieli w krochmalu to tylko wtedy gdy na cialku sa ropne albo saczace sie stany zapalne skory... bo krochmal ma za zadanie wysuszac,tak mi powiedziala pediatra w Polsce wiec ja tylko kilka razy wykapalam Macieja w krochmalu ,jak mu sie saczylo ,ale to bylo jak mial jakies 5 miesiecy.

reklama
czytalam,skontaktowalam sie z ta Pania co pisala o tym, kupilam ksiazki i czekam na nie,przeczytam i zobacze czy dam rade ,ale jestem pelna optymizmu jesli chodzi o rozpoczecie tej diety...

Do góry