reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

KILOGRAMKI

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Również zauważylam spadek apetytu, a jeżeli nawet już jest to nie mogę zjeść za dużo bo zwymiotuję.
Jak zaczną się pojawiać rozstępy to nie będą białe tylko raczej czerwone, różowe lub bordowe i skóra wtedy bardzo swędzi.

reklama
z tego co wiem to swędzenie nie musi wystawać a kolor rozstępów zależy od stadium w jakich się znajdują, z drugiej strony jdnak skoro były białe to nie powinny tak łatwo zniknąć :) ale były!!! białe zapadnięte kreski na biodrach, a nie ma... i dobrze..

Ja uzywam na przemian Fissan i Mustele, czasem raz, a czasem dwa razy dziennie, a czasem w ogole jak ogarnie mnie mega len  :-[. Fissan jest niestety bardzo tlusty i dosc ciezko sie wchlania i przez to, wg mnie, nie bardzo nadaje sie na dzien - cale ubrania beda w kremie. Na razie tych drani rozstepow nigdzie nie przyuwazylam, ale podobno czesto jest tak, ze pojawiaja sie juz pod sam koniec ciazy.

Łaaaaaaaa, znalazłam coś! Wychodzi na to, ze miałam nadwagę przed ciążą:( Pierwsze słyszę!

skopiowane z www.republika.pl

Przyrost wagi w okresie ciąży:

Podczas ciąży w naturalny sposób kobieta przybiera na wadze. Jednakże powinno się dbać, aby przyrost ten nie był ani zbyt duży co może przerodzić sie w otyłość ani zbyt mały, co skutkuje niedowagą. Do oceny masy ciała można posłużyć się formułą Body-Mass-Index

BMI= waga ciała [kg] / wzrost [m] 2

Prawidłowy przyrost masy ciała kobiety pod koniec okresu ciąży zależy od wagi kobiety sprzed momentu zajścia w ciążę. Opis wyników:

poniżej 19 -> masa ciała przed zajściem w ciążę była zbyt niska (niedowaga)

19 - 24 -> masa ciała przed zajściem w ciążę była prawidłowa

powyżej 24 -> masa ciała przed zajściem w ciążę była zbyt duża (nadwaga)

powyżej 30 -> otyłość

Przy prawidłowej wadze fizjologicznej, przyrost masy ciała w czasie ciąży wynosi średnio 11 - 13 kg. Kobiety z niedowagą masy ciała sprzed ciąży powinny przytyć więcej natomiast kobiety z nadwagą powinny znacznie bardziej kontrolować przyrost wagi. Poniższy wykres ilustruje przyrost wagi ciała kobiety w całym okresie ciąży (kliknij na obrazku aby powiększyć).

W okresie trwania ciąży kobieta powinna przynajmniej raz w tygodniu kontrolować swój przyrost wagi. Jedynie w 3 pierwszych miesiącach i w ostatnim tygodniu ciąży nie ma konieczność sprawdzania wagi. Poniższa tabela pokazuje prawidłowy przyrost wagi:

Waga w ciąży - idealny przyrost* 13 - 15 tydzień 3 x 250g = 750g
16 - 18 tydzień 3 x 300g = 900g
19 - 22 tydzień 4 x 350g = 1400g
23 - 24 tydzień 2 x 400g = 800g
25 - 26 tydzień 2 x 450g = 900g
27 - 38 tydzień 12 x 500g = 6000g
39 tydzień 1 x 250g = 250g
całościowy przyrost 11000g

* - wg Będziemy Rodzicami Barbary Nees-Deleval

Jednocześnie należy pamiętać, że waga w ciąży może zmieniać się w innym rytmie. Zmiana przyrostu wagi uwarunkowana jest od wzrostu, budowy ciała, wagi przed ciążą. Część kobiet może przybrać na wadze tylko 6 - 8 kg kiedy inna kobieta nawet ponad 15 kg i nie ma to wpływu na prawidłowy przebieg ciąży. Za każdym razem należy swój przyrost wagi kontrolować i konsultować z lekarzem ginekologiem

lidijka nie nalezy zwracac uwagi na te kalkulatory, kazda z nas ma indywidualny przyrost wagi, przede wszystkim inaczej jestesmy zbudowane, inny mamy wzrost, metabolizm, najwaznejsze zeby dzidzie byly zdrowe...ja na przyklad nie jem slodyczy (wole zamienniki w postaci owocow) omijam smazone albo pieczone chyba ze mam juz takie parcie ze nie moge wytrzymac...wtedy przewaznie konczy sie niestety wypadem na pizze
codziennie chodze minimum na godzine z psem na spacerek (nareszcie moge bo posypali chodniki i juz sie nie slizgam, poza tym pies przestal mnie ciagnac jakby wiedzial ze mam drogocenny "ladunek" w brzuszku) a tylek mi rosnie ;D i badz tu madry czlowieku, dlatego wszystkie tabelki poszly do smieci, trudno tak ma byc a ze mi gadaja ze sie robie mieciutka trudno, jestem mieciutka ale za to jaka szczesliwa ze mam Kubusia ;D

ALLO bylam u lutowek, a wiec maja bardzo podnoszacy na duchu watek ZE PO CIAZY MOZNA SCHUDNAC I MNIEJ WAZYC NIZ PRZED CIAZA ;D Udokumentowane na przykladach :laugh: a wiec precz z nasza kilogramofobia do lodowek marsz !!!!! Jeszcze bedziemy laskami ;D

Ja tam tez jestem dobrej mysli.
Co prawda mam kolezanke w pracy (duuuuuuuzo starsza), ktora pracuje od niedawna i zdazyla mi naopowiadac jak jej znajomej corka rozstala sie z mezem. Bo po porodzie byla gruba i nieatrakcyjna, maz nie chcial z nia sie kochac i znalazl sobie inna ..... i takie tam. Kurcze, nie dosc, ze ich wcale nie znam to wydaje mi sie, ze to wielki nietakt z jej strony, mowic mi takie rzeczy, gdzie widzi moje kochane, prawie 80 kg. Dobrze,ze zamierzam isc na zwolnienie, bo po 8 godzinach z taka kobieta mozna sie zdolowac.

Ja naprawde nie przejmuje sie kilogramami,tylko czasem mi ciezko.Jak narazie mam z tego ubaw.Pa!

no to ładnie palneła... swoją drogą jeśli mąż myślał, że niedługo po porodzie będzie wyglądać jak przed ciążą to idiota, a jeśli był z nią dlatego jak wyglądała przed ciążą to idiota x2... uważam, że każda kobieta powinna o siebie dbać, ale niezależnie od aktualnego wyglądu powinna móc liczyć na zrozumienie ze strony partnera...
takiej koleżanki co takie bzdury opowiada też miałabym dość :)

reklama
ostatnio fryzjerka ktora robila mi wlosy powiedziala ze w ciazy przytyla 23 kg - to bylo wprawdzie 4 lata temu ale nie bylo tego widac po niej;
zreszta wsrod znajomych tez mam taka kolezanke - przytyla prawie 30 kg a jakis czas po porodzie znowu wygladala jak laska :)
tak wiec mamy nadzieje :)

a jezeli chodzi o mnie to jestem +4,5 kg

po pierwszej ciazy nie zostaly mi kilogramki ale faldki na brzuszku owszem ...
mam nadzieje ze teraz bedzie lepiej - biorac pod uwage ze w mojej rodziniw wszystkie kobitki (mam i jej siostry) po 2 ciazy zostawaly juz takie troche roztyle ...
ale mam nadzieje ze to tylko kwestia jakiegos zaniedbania niz sprawa genetyczna

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry