reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kiedy szyjka robi problemy

Lady Loka

Fanka BB :)
Cześć Dziewczyny!
Nie widzę żadnego aktualnego tematu, czy jest tu ktoś, kto stara się o ciążę mając świadomość, że szyjka macicy jest niewydolna?
Ja w marcu urodziłam w 22tc właśnie z powodu niewydolności szyjki, niestety dziecko nam umarło po 1.5 doby. Teraz będziemy podejmować próby wystarania się o drugie. Już wiemy, że to będzie ciąża wysokiego ryzyka, z dużą ilością odpoczywania, częstymi kontrolami i zakładanym szwem szyjkowym zaraz na początku 2 trymestru, żeby nie było powtórki.

U mnie już panika.

Więc może jakaś grupa wsparcia?

reklama
Przeglądałam, ale jak dla mnie to zupełnie inna sytuacja. W moim wypadku to było już klasyfikowane jako poród przedwczesny , żywym dzieckiem. Mała normalnie dostała akt urodzenia, ma nadany pesel, mieliśmy pogrzeb.

Jak uważasz. Dzieci poronione również, jeżeli tylko rodzice maja taka potrzebę mogą zostać zarejstrowanie i normalnie pochowane ☺️ Niemniej jednak dziewczyny tam sa pełne empatii, maja duża wiedzę i śluza pomocą jak tylko mogą ☺️ Życzę Tobie powodzenia i trzymam kciuki zeby sie udało ✊

Jak uważasz. Dzieci poronione również, jeżeli tylko rodzice maja taka potrzebę mogą zostać zarejstrowanie i normalnie pochowane ☺️ Niemniej jednak dziewczyny tam sa pełne empatii, maja duża wiedzę i śluza pomocą jak tylko mogą ☺️ Życzę Tobie powodzenia i trzymam kciuki zeby sie udało ✊
Tak, wiem, że mogą :) tylko to dalej trochę inna sytuacja. Nie wartościuję, po prostu inna.

Są tam też dziewczyny, które traciły dzieci później - 18 czy 19 tc chociażby:(

Rozumiem, że masz obawy etc, ale myślę że to też dobre miejsce, aby dostać ogromne wsparcie merytoryczne:)

Wpolczuje strasznie tego co przeszłaś. Poznalam na tej gr kilka mam ktore tak jak Ty w 19-22 tc stracily swojego dzidziusia lub okazal sie martwy podczas rutynowego badania. Dzis sa mamami pieknych zdrowych bobasow. Wiele z nich mialo zakladany szew i kazano im lezec, ale sa przypadki kobiet ktore musze wiekszosc ciazy spedzic w szpitalu. Tak czy siak maja teraz po kilkoro dzieci. Trzymam kciuki.

Cześć! Nie mam za sobą tak dramatycznej historii (której bardzo Ci współczuję), ale mam krotką szyjkę z powodu konizacji i aktualnie czekam na zakładanie szwu. Jestem w 14. t.c. i też jestem przerażona. Tak jak ty, wiedziałam, że czekają mnie w ciąży problemy z szyjką (choć trochę z innego powodu), szew itp, ale nie wiedziałam, kiedy się zacznie. No i już się zaczyna. W niczym ci pewnie nie pomogłam, ale wiedz, że nie jesteś sama i że są metody, żeby jakoś ogarnąć problem. Trzymam kciuki!

Hej szew mam zlony juz 4 raz . W pierwszej ciazy mialam zaklafany w 25 tyg ciazy juz jako ratunkowy bo szyjka skrovona miala okolo 1 cm i rozwarcie wewnetrzne i ksztalcie lejka. Musialam lezec oszczedzac sie nie dzwigac i szczesliwie urodzilam synka w 39 tyg ciazy.
W kazdej kolejnej ciazy okolo 16-17 tyg mam zakladany szew profilaktycznie . Tez trzeba sie oszczedzac ale noe musze ciagle lezec. Pozdrawiam i zycze powodzenia.

reklama
Cześć Dziewczyny!
Nie widzę żadnego aktualnego tematu, czy jest tu ktoś, kto stara się o ciążę mając świadomość, że szyjka macicy jest niewydolna?
Ja w marcu urodziłam w 22tc właśnie z powodu niewydolności szyjki, niestety dziecko nam umarło po 1.5 doby. Teraz będziemy podejmować próby wystarania się o drugie. Już wiemy, że to będzie ciąża wysokiego ryzyka, z dużą ilością odpoczywania, częstymi kontrolami i zakładanym szwem szyjkowym zaraz na początku 2 trymestru, żeby nie było powtórki.

U mnie już panika.

Więc może jakaś grupa wsparcia?
Rozważ założenie taśmy tac przed ciążą. W Polsce jest kilku specjalistów, którzy się tym zajmują. Z jakiej części Polski jesteś?

Do góry