reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kiedy pojawiły sie pierwsze ZĄBKI????

W ktorym miesiacu moje dziecko rozpoczelo ZĄBKOWANIE???

• Wszystkich głosujących
    130
reklama
Kubełkowi myję ząbki (wcześniej dziąsełka) od kilku miesięcy. Myję szczoteczką na palec. Mamy pastę nenedent :-)

Ja myję ząbki normalną szczoteczką i mamy taką pastę Colgate od 0-2 (nie pamiętam jak się nazywa) Jak już umyję to płuczę szczoteczkę w wodzie i jeszcze raz szczotkuję.
No i od 2 dni mamy dłuuuuuugo oczekiwaną dwójkę górną :tak: :-)

Gratulujemy Anusi zabka !:-)
Czyli Trini masz taka zwykla szczoteczke z miekkim wlosem tak ?
NO ja tez musze kupis i zaczac mu myć:-) :tak:
Ale wiecie co Kacperkowi ukruszyla sie minimalnie górna jedynka:-( tak w wewnetrznym rogu nie wiem czy coś ugryzł ( bo przecież wszystko gryzie ) czy w coś walnął:confused: Teraz nie wiem czy coś z tym robić czy co?:confused: :confused: :confused:

Ja płuczę szczoteczkę i dalej myję, i znowu płuczę, itp. itd.

Anzk, nic się poważnego nie stało. Te ząbki chyba są delikatniejsze od stałych. Dzieciaki stale coś gryzą i one się wyrabiają.
Niepokojące jest, jak pojawia się próchnica (najpierw plamki a potem ubytki w zębach). Wtedy trzeba lapisować, zeby się nie rozprzestrzeniała (próchnica jest przyczyną wielu choróbsk).

Przyczyną próchnicy butelkowej jest częsty i rozłożony w dłuższym czasie kontakt z płynami zawierającymi węglowodany, takimi jak mleko, mieszanki mleczne i soki owocowe. Podczas snu dziecka bogate w cukier płyny na długi czas gromadzą się wokół zębów, powodując ubytki próchnicze, które najpierw powstają w przednich górnych i dolnych zębach. Dlatego też, nie powinno się pozwalać dziecku zasypiać z butelką soku lub mleka w ustach. Zamiast tego, przed ułożeniem dziecka do snu daj mu butelkę z wodą albo zalecony przez stomatologa smoczek. Jeżeli karmisz dziecko piersią, nie pozwalaj mu na ciągłe ssanie, a po każdym karmieniu wytrzyj jego ząbki oraz dziąsła czystą i wilgotną ściereczką lub kawałkiem gazy.

Dzięki abryz:-) narazie mu się tulko nieznacznie ukruszył, będę go obserwować jak coś mnie zaniepokoi to pójdę z nim do dentysty:-( tylko jak ta wizyta będzie wyglądac z tak małym dzieckiem to nie mam pojęcia:confused: :-( :szok: . Zaczne mu myć te ząbki po jedzeniu na noc to może to coś przeciwdziała:confused:

reklama
Wylazł ten kutafon - sukinkot!!!!!!!! Czyli trzeci ząbek. Czuję go już pod palcem.... Mam nadzieję że to był winowajca nocnych sesji.....Normalnie a drugie dziasło napuchnięte jak tralala!!!! Więc to nie koniec akcji

Do góry