reklama
basiek3
MAJOWA MAMA 06' majowe mamy'08
a jak pluczecie?
trininlov
MAJOWA MAMA 06` Fan(ka)
Ja myję ząbki normalną szczoteczką i mamy taką pastę Colgate od 0-2 (nie pamiętam jak się nazywa) Jak już umyję to płuczę szczoteczkę w wodzie i jeszcze raz szczotkuję.
No i od 2 dni mamy dłuuuuuugo oczekiwaną dwójkę górną :-)
No i od 2 dni mamy dłuuuuuugo oczekiwaną dwójkę górną :-)
Gratulujemy Anusi zabka !:-)
Czyli Trini masz taka zwykla szczoteczke z miekkim wlosem tak ?
NO ja tez musze kupis i zaczac mu myć:-)
Ale wiecie co Kacperkowi ukruszyla sie minimalnie górna jedynka:-( tak w wewnetrznym rogu nie wiem czy coś ugryzł ( bo przecież wszystko gryzie ) czy w coś walnął Teraz nie wiem czy coś z tym robić czy co?
Czyli Trini masz taka zwykla szczoteczke z miekkim wlosem tak ?
NO ja tez musze kupis i zaczac mu myć:-)
Ale wiecie co Kacperkowi ukruszyla sie minimalnie górna jedynka:-( tak w wewnetrznym rogu nie wiem czy coś ugryzł ( bo przecież wszystko gryzie ) czy w coś walnął Teraz nie wiem czy coś z tym robić czy co?
abryz
MAJOWA MAMA'06
Ja płuczę szczoteczkę i dalej myję, i znowu płuczę, itp. itd.
Anzk, nic się poważnego nie stało. Te ząbki chyba są delikatniejsze od stałych. Dzieciaki stale coś gryzą i one się wyrabiają.
Niepokojące jest, jak pojawia się próchnica (najpierw plamki a potem ubytki w zębach). Wtedy trzeba lapisować, zeby się nie rozprzestrzeniała (próchnica jest przyczyną wielu choróbsk).
Przyczyną próchnicy butelkowej jest częsty i rozłożony w dłuższym czasie kontakt z płynami zawierającymi węglowodany, takimi jak mleko, mieszanki mleczne i soki owocowe. Podczas snu dziecka bogate w cukier płyny na długi czas gromadzą się wokół zębów, powodując ubytki próchnicze, które najpierw powstają w przednich górnych i dolnych zębach. Dlatego też, nie powinno się pozwalać dziecku zasypiać z butelką soku lub mleka w ustach. Zamiast tego, przed ułożeniem dziecka do snu daj mu butelkę z wodą albo zalecony przez stomatologa smoczek. Jeżeli karmisz dziecko piersią, nie pozwalaj mu na ciągłe ssanie, a po każdym karmieniu wytrzyj jego ząbki oraz dziąsła czystą i wilgotną ściereczką lub kawałkiem gazy.
Anzk, nic się poważnego nie stało. Te ząbki chyba są delikatniejsze od stałych. Dzieciaki stale coś gryzą i one się wyrabiają.
Niepokojące jest, jak pojawia się próchnica (najpierw plamki a potem ubytki w zębach). Wtedy trzeba lapisować, zeby się nie rozprzestrzeniała (próchnica jest przyczyną wielu choróbsk).
Przyczyną próchnicy butelkowej jest częsty i rozłożony w dłuższym czasie kontakt z płynami zawierającymi węglowodany, takimi jak mleko, mieszanki mleczne i soki owocowe. Podczas snu dziecka bogate w cukier płyny na długi czas gromadzą się wokół zębów, powodując ubytki próchnicze, które najpierw powstają w przednich górnych i dolnych zębach. Dlatego też, nie powinno się pozwalać dziecku zasypiać z butelką soku lub mleka w ustach. Zamiast tego, przed ułożeniem dziecka do snu daj mu butelkę z wodą albo zalecony przez stomatologa smoczek. Jeżeli karmisz dziecko piersią, nie pozwalaj mu na ciągłe ssanie, a po każdym karmieniu wytrzyj jego ząbki oraz dziąsła czystą i wilgotną ściereczką lub kawałkiem gazy.
Dzięki abryz:-) narazie mu się tulko nieznacznie ukruszył, będę go obserwować jak coś mnie zaniepokoi to pójdę z nim do dentysty:-( tylko jak ta wizyta będzie wyglądac z tak małym dzieckiem to nie mam pojęcia :-( . Zaczne mu myć te ząbki po jedzeniu na noc to może to coś przeciwdziała
reklama
Wylazł ten kutafon - sukinkot!!!!!!!! Czyli trzeci ząbek. Czuję go już pod palcem.... Mam nadzieję że to był winowajca nocnych sesji.....Normalnie a drugie dziasło napuchnięte jak tralala!!!! Więc to nie koniec akcji
Podziel się: