reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kiedy poczujemy ruchy Maluszka ???

reklama
one sa w nas, one czuja nas non stop...

ja nawet nie wiem, czy słysza coś poza biciem naszego serca (tak ostatnio czytałam) - ale i tak mu spiewam, czytam bajki (łapie sie na bajki razem z Piotrkiem), gadam do niego ,ale ograniczam głaskanie, do trzymania raczki na brzusiu (tak dla mojej przyjemności) - a wiem ze mam skłonności do skurczy, w poprzedniej ciąży już od 17tygodnia, tym razem, dopiero teraz ;)

jak ja ostatnio wyczytałam o czytaniu dzidzi mówieniu do niej i śpiewaniu to mój grzes sie śmiał
ale ja wiem ze to dobre i tak robie
noi musze ograniczyć głaskanie bo robię to częęęęsto ::)

nie sądzę, żeby delikatne głakanie było szkodliwe (wiadomo, że są szczególne przypadki). Wczoraj na SR kobitka zwróciła uwagę na to, że nasze mamy i babcie instynktownie głaskały się po brzuchu i ja też mam taki odruch i wcale nie zamierzam go ograniczać.
Kokietka powiedziała, ze ciało maluszka jest teraz pokryte bardzo delikatną skórą, tak, że ono czuje nawet najmniejsze dotknięcie :)

A co do czytania i spiewania, to znam dzieciaki, które od pierwszych chwil życia uspokajały się przy muzyce Mozarta. Moja koleżanka, gdy jej córeczka była w brzuchu, mówiła jej bajeczki np o kaczce dziwaczce. mała zaraz po urodzeniu też jej słuchała... super to widoki, jak dziecko zaczyna marudzić i gdy usłyszy: Na brzegu, opodal krzaczka... I słucha...

Podobno(też ze SR) dzieci lubią niskie tony(pisałam Wam o tym), ale też z muzycznych "rzeczy" lubią flety, fagoty, itp. Ja mam w domu kasety Tytusa Wojnowicza, i zamierzam zacząć puszczać je częściej... :)

Kinga, nasz ebabcie, czasami mamy, do urodzenia dziecka pracowały, urodziły - pracowały - a większość z nas jest już na zwolnieniu...

nie znasz statysyk wczesniejszych porodów z tamtych lat, inna tez byłaświadomość...

zobacz na nasze forum.. jest nas tu około 30 stłych bywalczyń conajmniej 5 z nas było w szpotalu lub na izbie przyjęć z powódów przedwczesnych skurczy, inna część narzeka ze te skurcze się zjawiają -ja wiem, to wszystko moze być przypadkiem, ale jezeli większość lekarzy , mówi że stylulacja brzusia moze spowodować skurcze to czemu im nie ufać...

słabe pokolenie jesteśmy ...
w moim towarzystwie jest neiwiele kobitek które w I trymeszre nie leciały na progesteronie a od połowy II na no-spie. cos w tym jednak jest, po co kusić los.

pewnie jest to prawdą,

ja w tamtym tygodniu wzięłam pierwszą nospe od początku ciąży, bo też miałam dziwnie napięty brzuch po całym dniu latania....

Ja tam pogłaskuję swoją dziewczyneczkę , oczywiście bardzo delikatnie

Czy wasze dzidziusie tez maja dzis dzien lenia?moj jakis niemrawy jest od rana nie pukal :(,moze to przez ta paskudna pogode zreszta ja dzis caly czas leze to pewnie wzial przyklad z mamusi...............ale sie martwie

reklama
Do góry