reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kiedy poczujemy ruchy Maluszka ???

KingaP pisze:
wiesz co??? nasze też po przyłożeniu ręki uspokaja się, ale po chwili dalej nadaje sygnały. Musicie wykazać cierpliwość z rękami na brzuchu.

zauważyłam - wtedy maluch cichnie, ale gdy popukam - daje znać - to nasza rozmowa :) trochę się boję, czy tym pukaniem myszeczki nie przestraszę kiedyś

reklama
ja też do niej stukam a ona odpowiada
super wrażenie ;)
a dzisiaj kolekny dzień szalenstw w wodach płodowych ;D

osinka pisze:
KingaP pisze:
wiesz co??? nasze też po przyłożeniu ręki uspokaja się, ale po chwili dalej nadaje sygnały. Musicie wykazać cierpliwość z rękami na brzuchu.

zauważyłam - wtedy maluch cichnie, ale gdy popukam - daje znać - to nasza rozmowa :) trochę się boję, czy tym pukaniem myszeczki nie przestraszę kiedyś

wydaje mi się, że nie przestraszysz... Przecież jesteś delikatna

Nasz synuś reaguje podobnie :), staramy się nie głaskać brzunia zgodnie z zaleceniami lekarza, ale czasem jak mamy ochotę (a raczej tatuś) poczuć naszego szkraba, to puka w mieszkanko Krystianka i prosi o małego kopniaczka. A tak na codzień musi wystarczyć mojemu mężowi przyłożenie głowy do brzunia i niesamowity monolog z synkiem. :)

rano Krzysiek gadał do Fasoli, coby sięodezwała: no kopnij tatuśka, odezwij się , nie daj się prosic - Fasola nic. położył się obok i mówi, że : oj dziecko aleś Ty uparte, pewnie po ojcu to masz. po kilku minutach Fasola zaczęła wariować. ;D chyba jednak uparta jest po tatusku. ;D

A moje dzieciątko (po raz pierwszy) nie zakończylo poruszania się jak przylożyłam rękę, bo tak to milknie...ale nocami to nie działa! Czemu? Ale jeszcze mężuś nie poczuł kopniaczków,bo Maleństwo jest wsytdliwe i nie daje innym satysfakcji! ;D

kasiula matula pisze:
nie głaskać a dlaczego????

Kasiu podobno nie wolno głaskać, bo można wywołać skurcze macicy, ale Moja przyjaciółka (31 t.c) jest teraz w szpitalu i tam wszysycy jej mówią, że głaskać można, ale tylko "z góry do dołu" a nie tzw."kółeczkami", więc już się sama pogubilam....

nie jest ważne jak sie głaszcze, czy sie puka czy stuka, czy naciska - ogólna stymulacja brzusia i piersi może nie musi spwodować wytwarzanie się oksytocyny - hormonu, który powoduje akcje porodową czyli skurcze.
oczywiście nie wszystkei kobitki mają ku temu predyspozycje, ale czasami po co kusić los ...

przykładajmy rączkę do brzusia a dzidzi onas na pewno kopnie.

z tego też powodu ktg standardowo robione jest dopiero po 30 tygodniu, gdyż manipulowanie głowicami przy takich malutkich dzidziusiach jak nasze (trzeba go poszukać ;) ) powoduje równeiż stymulację brzusia.

reklama
Do góry