reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kiedy poczujemy ruchy Maluszka ???

idzia pisze:
agao pisze:
mojej kuzynki dzidzia z listopada urzęduje do 2 w nocy i śpi do 12-13 czasami kuzynka musi ją budzić na jedzenie po 12 jak mała smacznie śpi

no coz - kuzynka sama sobie na to pozwala; wystarczy kilka dni jej cierpliwosci i konsekwencji i przestawi mala na wlasciwy rytm :)

przepraszam ze sie wymadrzam ale mamy takich znajomych co kiedys przyszli do nas w odwiedziny z dzidzia kilkumiesieczna po 20:00 (bylismy umowieni na popoloudniu) - bo nie spodziewali sie ze nasze dziecko (tez kilkumiesieczne) moze juz o tej porze spac (michal chodzil miedzy 19-20 - ale wstawal rano :) - cos za cos)
jak zobaczyli jaki mily i spokojny moze byc wieczor to bardzo szybko mala przestawili i do tej pory sa nam wdzieczni :)

wszystko zalezy od rodzicow ... jakie maja wymagania ... bo moze komus nie przeszkadza ze dziecko nie spi po nocach ... dla niektorych wazniejsze jest zeby rano moc dluzej pospac - tylko trzeba wziac pod uwage ze im starsze dziecko tym trudniej je przestawic ...

idzia dawaj przepis !! :)

reklama
mokkate pisze:
A ja się podpisuję pod wypowiedzią Osinki- konsekwencja!!!
Dzieci jej bardzo potrzebują. Mimo, że czasami wcale na to nie wygląda ;D

czytałam, że dzieki konsekwencji, w późniejszym okresie - zakazom i nakazom dziecko czuje się bezpieczniejsze, lubi gdy wszystko ma swój stały rytm, ale ile w tym prawdy...? któż to wie? ;) wszystko wyjdzie w zyciu codziennym ;)

Osinka -wyobraź sobie, że ktoś mówi ci raz, że coś można potem, że nie można potem znowu, że można - nawet dorosły się wkurza a taki maluch to zupełnie traci głowę i ...włazi na twoją ;D
To, co piszesz jest prawdą (to o poczuciu bezpieczeństwa)

iwosz pisze:
Osinka  -wyobraź sobie, że ktoś mówi ci raz, że coś można potem, że nie można potem znowu, że można - nawet dorosły się wkurza a taki maluch to zupełnie traci głowę i ...włazi na twoją  ;D
To, co piszesz jest prawdą (to o poczuciu bezpieczeństwa)

;D będę musiała się strasznie pilnować z tymi zakazami i nakazami - żeby się nie wkopać przed dzieckiem ;)

znalazłam sposob na mojego niesfornego malucha
jak za bardzo mi dokopuje to śpiewam jakąś slodziutką melodie i uspokaja sie ;)
super

mój właśnie słuch vivaldiego ;D, mam słuchawki na brzuchu i dzidziuch chyba tańczy hip hop ...... ale do vivaldiego????? ::) ::) ::)

agao pisze:

idzia dawaj przepis !! :)

konsekwencja i cierpliwosc :) ;)

a tak na powaznie to michal sam od poczatku wiedzial kiedy noc a kiedy dzien :)
ale wspomaganie stosowalismy - np. nie pozwalalismymu spac dluzej niz do 17 (potem zabawa kapiel cyc i do spania miedzy 19-20 :) )
z czasem ta godzina schodzila w dol tzn. im byl starszy tym nizsza to byla godzina (np 16) bo dzieci z wiekim coraz miej snu potrzebuja :)
jak mial 2 latka to juz pojawily sie problemy ze spaniem w dzien (nie chcial za zadne skarby), w przedszkolu w maluszkach byl jednym z 2 dzieci co nie lezakowaly :) bawil sie w tym czasie - specjalnie wybralismy przedszkole gdzie spanie nie jest obowiazkowe

teraz jako 5-latek spi od 21 do 8 rano :)

fionka pisze:
mój właśnie słuch vivaldiego ;D, mam słuchawki na brzuchu i dzidziuch chyba tańczy hip hop ...... ale do vivaldiego????? ::) ::) ::)

fionka - moja glisda zasypia przy Vivaldim - serio!!! :) musze kupić małye radio z odtwarzaczem CD, postawie niedaleko łóżeczka i będę jej włączać od początku Vivaldiego, Mozarta i Wagnera, czyli to, co ja uwielbiam i non stop słucham (a ona ze mną) :laugh:

reklama
Moja córcia też potrzebowała mniej snu w dzień, niż przewidują to statystyki.
Za to przesypiała bardzo wdzesnie całą noc.
Różnie jest z tym zapotrzebowaniem na sen. Trzeba dzidziola trochę poobserwować...

A konsekwencja nie oznacza, że czasami nie możemy iść na ustępstwa. Tyle tylko, że dzieci muszą wiedzieć, że to jest wyjątek od reguły. :)

Do góry