reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kiedy na zakupy ;)

zebrra widzę, że zamówiłaś wyprawkę z samochodami. Chyba przegapiłam, jak się chwaliłaś płcią dzidzi:tak::-)?
Tak, tak :) Dowiedziałam się 20/12 - chłopak :)

Forever, odpowiedź jest banalnie prosta - szukałam idealnego wózka na każdym etapie rozwoju dziecka... Najpierw wózek głęboki z normalną gondolą, potem obszerna, wygodna spacerówka, a dodatkowo lekka i mała, ale wygodna spacerówka do auta... Niestety nie da się tego połączyć w 1 zestawie... Teraz i tak jest lepiej, bo zestawy mają fajne spacerówki, ale dawniej spacerówka z wózka głęboko-spacerowego była nie do użytku...

reklama
Tusen, znalazłam znacznie taniej ten wózio:

Pierwsze dwa to sama spacerówka z gondolą, a dwa pozostałe z fotelikiem:
1. x-lander XT GONDOLA, SPACERÓWKA,TORBA,PARASOL+... (1422533821) - Aukcje internetowe Allegro
2. X-lander XT 2010 / 2011 + gondola SKLEP 2 lata GWA (1404661702) - Aukcje internetowe Allegro
3. 14 ELEMENTÓW X-LANDER XT 2010 / XT X-T zestaw ! (1423313984) - Aukcje internetowe Allegro
4. XT X-LANDER 15 ELEMENTÓW MEGAZESTAW MEGAOKAZJA !! (1411317088) - Aukcje internetowe Allegro

Aestima, ten bodziaczek dla chłopczyka mothercare, ma bufki przy rękawkach i różowe wykończenie ;) a te pozostałe to rozm. 50cm, wiec chyba dla wczesniaczków...

Co do welurów, to są słodkie - to fakt, ale według mnie tutaj zalety się kończą... Z mojego doświadczenia wynika, że w domu, bez względu na porę roku jest za gorąco na te ciuszki, a na spacerze, dziecko się mocno w tym poci... Lepsza chyba po prostu grubsza bawełna lub ew. polar. albo grubszy kocyk... Takie moje zdanie...

Ostatnia edycja:
dziewczyny super zakupy.
Doris świetny ten zestaw :-)

Aestima ja mam już kilka welurowych pajacyków i śpiochów, czerwiec i lipiec bywają gorące ale też i zimne jak pada to niemiło jest, zresztą ja mam te rzeczy w rozmiarze 62 i 68, zależy oczywiście jakie będzie dziecko, ale możne mi posłużyć nawet do 5 -6 m-ca życia maluszka

Aestima ja też kupiłam jeden słodki welurkowy pajacyk... Stwierdziłam, że chłodniejsze dni nawet w czerwcu się zdarzają a zanim wyjdzie się na spacerek fajnie przewietrzyć całe mieszkanie i maluszka wypada wtedy cieplej ubrać. Jedno niech jest, zobaczymy czy się sprawdzi:)

Forever te x-landery to ponoć świetne wózki, bardzo dużo mam je chwali. Ale jak pisałysmy wcześniej mają troszkę małą gondolę. Ogólnie wózek świetny!

Ja dostałam na ostatniej wizycie reklamówkę z książeczkami i próbkami, z okazji połowy ciąży i na podstawie jednej z broszurek, zrobiłam sobie listę, bo sporo rzeczy trzeba jeszcze kupić, więc żeby robic to z głową... :-)

Moja sprzed 4 lat z małymi poprawkami:

UBRANKA

4-6 śpiochów
6-8 body (krótki lub długi rękaw) - nie polecam kafatników i koszulek - body (koniecznie rozpinane) są najwygodniejsze i dla mamy i dla dzidziusia
4-5 pajacyków
2-3 pary skarpet
2 sweterki
2-3 czapeczki

SPANIE/ODPOCZYNEK

łożeczko
materacyk
leżaczek
pościel - wypełnienie
2 komplety pościeli - powłoczek
kocyk cienki
kocyk grubszy
2-3 prześcieradła z gumką
podkład pod prześcieradło
ochraniacz na łóżeczko

HIGIENA

wanienka
przewijak
2 ręczniki
pieluchy jednorazowe
20-30 pieluch tetrowych
5 pieluch flanelowych
parafina ciekła lub preparat z parafiną typu oilatum, oillan, emolium itp
maść na odparzenia
chusteczki nawilżane
waciki
gaziki
ręczniki papierowe
szczoteczka do włosków
nożyczki
spirytus
termometr
aspirator do noska
sól fizjologiczna
proszek do prania

ŚRODKI TRANSPORTU

wózek (z wszelkimi akcesoriami typu folia przeciwdeszczowa, parasolka itp...)
fotelik samochodowy

EWENTUALNIE

2 butelki 250 ml
2 butelki 125 ml
szczotka do butelek
2 smoczki 0-3 mce
2 smoczki na butelkę do płynów 0-3 mce
2 smoczki na butelkę do mleka 0-3 mce
termoopakowanie do butelek
podgrzewacz
sterylizator
aspirator do odsysania wydzieliny z noska
monitor oddechu
elektroniczna niania
laktator

reklama
To według mnie najpotrzebniejsze rzeczy, sama mam też inne rzeczy typu: śpiworek do spania, czy do wózka na zimę itp... ale na początek myślę, ze powyższa lista wystarczy...

Teraz np w ogóle nie kupuję śpiochów, ale na pewno będę miała kilka sztuk po synku szwagierki...

Do góry