reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kiedy na zakupy ;)

"Zgodnie z zaleceniami pediatrów, Otulaczek otula, ale nie usztywnia i nie przegrzewa niemowląt jak zwykły rożek. Otulone maleństwo czuje się jak w brzuchu u mamy, jego rączki są blisko ciała, ale nóżki pozostają dość swobodne. Maluch NIE JEST USZTYWNIONY, więc może swobodnie uginać nóżki i łatwo znajduje idealną dla siebie pozycję.

• Otulanie uspokaja niemowlęta i zmniejsza objawy kolki. Zwiększa poczucie bezpieczeństwa niemowląt przypominając im „przytulność” miejsca, w którym spędziły swoje pierwsze 9 miesięcy.
  • Otulanie, dzięki ograniczeniu nagłych zmian położenia ciała maluszka, redukuje występowanie odruchu Moro. Dzięki temu dzieci rzadziej się wybudzają i mniej płaczą.
  • Otulanie może także ograniczać niebezpieczeństwo wystąpienia zespołu nagłej śmierci łóżeczkowej, ponieważ ułatwia sen w najbezpieczniejszej dla dziecka pozycji – na plecach."

Mnie jakoś ten opis przekonuje. I podczytywałam mamy na innych forach, ponoć dzidziuś przez pierwsze tyg. b. się uspokaja w takim otulaczku i mniej płacze a do tego jest on tak cieniutki jak pieluszka, więc się nie przegrzewa i nóżkami może swobodnie machać. No nie wiem, chyba kupię a czy będzie potrzebny, to już się okaże jak maluch będzie na świecie:) W każdym bądź razie wolę to niż rożki, których nienawidzę.

reklama
Dla mnie rożek jak najbardziej, ale nie ten sztywny. Nawet kupiłam już razem z zestawem pościeli. Najpierw do zawijania malucha, a potem jako kołderka (z doświadczenia wiem, że kołdra na początku jest niepotrzebna).
Rodziłam Jasia w lipcu, było okrutnie gorąco, a położne i tak zawijały noworodki - one lubią być ciasno opatulone, no i lubią ciepełko ;)

Ja do rożka się nie przymuszę. No nienawidzę ich po prostu, więc zostaje otulaczek:)
Z kołderki też rezygnuję- kupiłam śpiworek do spania, jeszcze muszę dokupić ze dwa... Zebrra, a jak one tak lubią ciepełko, to jak się je ubiera np. na wyjście ze szpitala?? W co ubrałaś Jasia? Bo ja kompletnie nie wiem co jak jest ciepło na dworze takiemu maluchowi ubrać....

nie widziałam nigdy u nikogo takiego otulaczka, trochę dziwnie wygląda... :zawstydzona/y:
a czemu nie rożek? jakie macie objekcje? u mnie każde dziecko w rodzinie i u znajomych miało rożki...

Kochana nawet Ci pokażę :) Jasio miał bodzika z krótkim rękawkiem, bardzo cienki bawełniany pajcyk i cieniutką czapeczkę (ale tego dnia wiało), w foteliku (poza autem) przykryłam go pieluszką flanelową.

Tak Jasio dojechał ze szpitala do domku :)

img4442a.jpg

Regułą jest, że maluszkom zakładamy jedną warstwę więcej, niż sobie, czyli tak, jak zrobiła to Zebrra :-)
Ale fajne zdjęcie :-D I jaka dumna siostra! :-) Cudnie :-)

A ja miałam pokazać moje "gratisy" ;-) Na zdjęciu poprane ciuszki i dwa śpiworki - jeden do spania, zamiast kołderki, drugi świetny na zimę do wózka - jak nowy! Udało nam się, nie ma co :-)

P1120125a.jpg

Wciął mi się na zdjęciu sznureczek od aparatu, ale nie mogłam poprawić, bo mi baterie siadły, a zanim kupiłam nowe, ciuszki poprasowałam i spakowałam :-p

Zebrra, ale śliczne te Twoje dzieciaczki:)) Jasio przesłodki:)) Jej, nie mogę uwierzyć, ze też będę miała takiego malutkiego chłopczyka:)))))
Zebrra a body to może być takie przez główkę? czy ma być rozpinane na całości? Powiedz jeszcze ile ważył Jas i jaki rozmiar nosił- 56 czy 62

agatka- sama ie wiem czemu mam takie obiekcje do rożka. Jakoś tak jest tam dziecko zawiniete, że nie masz do niego dostępu... no nie wiem. MOże to dlatego, ze moja chrześnica miała b. sztywny rozek. W dodatku rożek wydaje mi się za ciepły na lato (mam mega ciepło w mieszkaniu- strasznie się nagrzewa) a taki otulaczek jest leciutki.

Ostatnia edycja:
Dzięki :) Wika wtedy miała pierwszy raz Jasia na rękach :) Nawet teraz podeszła i powiedziała "Jaki on był wtedy słodki" heheh nie to co teraz mały diabełek ;)

Aestima Jasio urodził się duży ważył 3980g i miał 54cm długości. Mimo takiej wagi cały pierwszy mc nosił rozmiar 56, potem jakoś tak płynnie przeszedł na 62, a 68 dopiero sporo powyżej 3mca...

Bodziaki miałam różne, dla mnie nie jest problemem założenie ubranka przez głowę, ale znam takich rodziców, dla których to nie do zrobienia... Faktycznie takie rozpinane wygodniejsze, ale co kto lubi ;)

Dzięki :) Wika wtedy miała pierwszy raz Jasia na rękach :) Nawet teraz podeszła i powiedziała "Jaki on był wtedy słodki" heheh nie to co teraz mały diabełek ;)

He he, życie... ;-)

Bodziaki miałam różne, dla mnie nie jest problemem założenie ubranka przez głowę, ale znam takich rodziców, dla których to nie do zrobienia... Faktycznie takie rozpinane wygodniejsze, ale co kto lubi ;)

Niektóre mamy boją się założyć i takie rozpinane, a dla niektórych nie robi problemu ubranko przez główkę. Mi to bez różnicy, ale ze względu na Tatusia Fasolka wybieram część rozpinanych całkowicie ;-)

reklama
te rozpinane są duże wygodniejsze... Zwłaszcza dla Tatusia. I właśnie zdałam sobie sprawę, że żadnego nie mam :szok: ups!!! he he
już lukam na allegro. Ma ktoś może jakieś linki?

Do góry