Anulka0207
Zaangażowana w BB
Syn 21, drugi syn 18..jestem w ciąży z maluszkiem. Czy w takiej sytuacji po narodzinach, przysługuje mi karta duzej rodziny??
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
A to nie zbulwersowanieNie bulwersuj się tak.
A synowie uczą się jeszcze?Syn 21, drugi syn 18..jestem w ciąży z maluszkiem. Czy w takiej sytuacji po narodzinach, przysługuje mi karta duzej rodziny??
A co za różnica czy się uczą czy nie? Nie muszą się uczyć. Moja mama dopiero teraz załatwiła kartę dużej rodziny a z sześciorga dzieci uczy się tylko jeden 14-letni chłopak i dostała bez żadnego ale.A synowie uczą się jeszcze?
U mnie moja mama założyła ta kartę dopiero 3 miesiące temu gdzie 5 ludzi jest dorosłych nie uczy się i 4 ludzi jest już na swoim mają swoje rodziny jeden dorosły brat który mieszka z rodzicami jeszcze pracuje i kolejny brat ma 14 lat uczy się i dostała bez problemu kartę dużej rodziny.Jeden syn się uczy ,a drugi pracuje
DostająNo bo ja potem tez mysle o tej karcie jak 3dziecko sie urodzi tylko ze ja mam male dzieci....niewiem jak to jest jak sa dzieci w takim wieku 20plus czy tak bez problemu tez dostaja karte
To jak to się stało że moja mama ta kartę dużej rodziny dostała? U mojej mamy się tylko jeden syn uczy 14-letni. Drugi syn jest z rodzicami ale pracuje ma 22 lata a reszta rodzeństwa mieszka już osobno i my musieliśmy wypisać dokumenty z naszymi danymi i zaznaczyć że nie mieszkamy już z rodzicami i się nie uczymy. A kartę dostała bez żadnego problemu.Cytuję ze strony gov.pl:
„Komu od 1 stycznia 2019 roku przysługuje prawo do posiadania Karty Dużej Rodziny?
Od 1 stycznia 2019 r. prawo do posiadania Karty Dużej Rodziny przysługuje wszystkim rodzicom oraz małżonkom rodziców, którzy mają lub mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci.
Przez rodzica rozumie się także rodzica zastępczego lub osobę prowadzącą rodzinny dom dziecka.
Prawo do Karty Dużej Rodziny przysługuje także dzieciom:
ale tylko w przypadku, gdy w chwili składania wniosku w rodzinie jest co najmniej troje dzieci spełniających powyższe warunki.”
- w wieku do 18. roku życia,
- w wieku do 25. roku życia – w przypadku dzieci uczących się w szkole lub szkole wyższej,
- bez ograniczeń wiekowych w przypadku dzieci legitymujących się orzeczeniem o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności,