reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

Mycha, mój Julek wciąga 130 ml 6 razy dziennie, na zmianę modyfikowane i odciągnięte z piersi. Do tego czasem jeszcze raz dostaje cyca, ale tylko wtedy jeśli się mocno nad ranem budzi tak koło 5-6 godziny, ale to mu się rzadko już zdarza. A ile Twoja żabka teraz waży i jaką miała wagę przy urodzeniu?

reklama
Ja nie kupiłam tej poduchy, bo szkoda mi było kasy. Ale były momenty, że żałowałam, bo zwykłe poduszki były za niskie - może gdybym miała większy biust, to swobodnie dosięgałabym do mojego dziubka. Efekt był taki, że się garbiłam trochę przy karmieniu, no i później nie miałam siły chodzić z wyprostowanymi plecami:sorry:, normanie łopatki mi wystawały. Zaczęłam kermić na leżąco, jak tylko mam taką mżliwośći po krótkim czasie zauwazyłam, że prostuję się bez problemu:-).

Co do wypijanej ilości mleczka, to Zosia chyba maksymalnie wypija ok. 110ml z piersi, bo tyle wypiła odciągniętego i była jak bąk objedzona. Przybiera ok. 300g na tydzień...2700g przy urodzeniu, teraz pewnie 5500g

Mycha mój mały zjada na każde karmienie 160ml i na jedno więcej bo czasem nawet 250ml ale mój to duży robaczek...
Ale tak jak pisze Jolek spróbuj podać więcej może ma większe potrzeby (mój jeszcze 1,5 miesiąca temu potrafił zjeść na każdy posiłek 200ml i teraz mu przeszło :confused2:)

mycha rób więcej mleka , z doświadczenia wiem , ze lepiej zrobić więcej żeby zostało niż malec ma zjeść tyle co ma i być niedojedzony i marudny (nie zawsze dziecko marudzi od razu , a w kilka chwil po jedzeniu
i później do następnego karmienia może ciągle być marudny :/
a to ile dziecko wypija to każde dziecko zjada inaczj:tak:
basiek u mnie rożek z 1 dzieckiem nie zdał egzaminu a z 2 nawet nie użyłam i nie potrzebowałam
spróbuj pokarmić na poduszce , jak będzie lepiej to zakup rożek bo później moze być już niepotrzebny jak dziecko podrośnie;-)

ok, po kolei- oczywiście smaruje piersi, czasami jak mnie oświeci to porobie trochę ćwiczeń,ale sporadycznie, raz w tygodniu może.A piersi z C są takie pełne D, fuj:D Na razie widzę zmianę w kształcie- kiedyś były takie prawie pionowe,a teraz punkt ciężkości przesunął się pod sutek zamiast centralnie- oceniam na podstawie wyglądu jak są opróźniłoone.Jeśli tak zostanie to jeszcze to przeżyję,na szczęście nie urosły mi jakoś monstrualnie.Do uszu jamnika jest sporo zostało ale to dopiero pierwszy poligon dla nich- przy drugim dziecku pewnie będzie inaczej.
basiekk ja mam poduchę, ale głównie spałam na niej w ciąży, teraz może kilka razy użyłam ale wolimy konsumować na leżąco.

co do ilości to ok.160ml -tyle ma butla i tyle wypija,pewnie z cycka tyle

Ostatnia edycja:
A ja wam powiem że mam poduchę i jestem bardzo zadowolona bo nie dałabym rady trzymać małego bez niej... Ale może inaczej jest jak się karmi piersią a inaczej jak butlą...

reklama
Mam pytanie do mamuś karmiących sztucznie - mój smyk wypija już 150ml i płacze, że mu mało...Lekarka kazała do mleka rano i wieczorem dodawać 2 łyżeczki kleiku ryżowego. Czy ktyóraś z Was tak zagęszcza już jedzonko swojemu Skarbowi?