reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie

U mnie śniadanie jest zwykle koło 7 i jest to cycuś :-) Dlatego drugie śniadanie jest konkretne (kaszki w 3 rodzajach - manna, kukurydziana lub kleik ryżowy ze świeżymi owocami, płatki z bobowity, parówka, naleśniczki, racuszki, kanapka ze świeżymi warzywami itp), zwykle między 10 a 11 i potem drzemka.

Na obiad daję jedno danie, zazwyczaj na przemian raz zupa i raz drugie, podobnie jak u dziewczyn my też jemy jeden, za to konkretny posiłek. Nie miałabym czasu na gotowanie dwóch. Ani ochoty ani kasy:sorry:

Jeśli chodzi o samodzielne jedzenie, Jagódź bardzo dobrze radzi sobie rączkami, poświeciłam się i pozwalam jej na robienie korytka :laugh2: Efekt jest taki, że Jagódka je rączkami wszystko co da się podać w kawałku, bardzo dobrze sobie radzi z chwytaniem i umieszczaniem w buzi, umie też nabijać kosteczki na widelec i jeść widelcem :-) Łyżką jeszcze nienajlepiej ale już wie o co chodzi i próbuje.

reklama
Nie wymagam od Igora,żeby sam operował sztućcami ale kanapkę mógłby sam podjadać,albo tak zwane wagoniki z kanapek sam mógłby chwytać rączkami i do buzi brać:/ Truskawki też do ręki nie weźmie :(

Co do śniadań to may z rana nie jemy mleka bo potem Igor nic innego jeść nie chce. Obiad też jest jednodaniowy bo glut dwóch dań by nie zjadł. Pomimo sporej wagi on nie zjada niewiadomo jakich ilości.

Jolek - jak małej pokroję chlebek na kawałki i podam na talerzyku, to chętnie i ładnie zjada sama.

a co do śniadania, to rano mała dostaje mleko, najczęściej 150ml wody (więcej nie wypija), a na drugie śniadanko różnie: mleczną manne z nestle samą lub z owocem, mleczną owsiankę, kaszkę kakaową, chlebek z masełkiem i jajecznicę, czasem z szyneczką, żółtym serkiem. Jogurtów nie lubi, białego serka też nie chce nawet spróbować.

No właśnie Lepi, u mnie Igor nie je w ten sposób. Czeka aż mu dam, a jak się skusi do poczęstowania to psa karmi :/

no nie wiem, dla mnie jak nie ma dwóch dań to nie ma obiadu:-D

Na śniadanie, po obudzeniu butelka mleka, 150ml a za jakiś czas , do godziny- kasza(manna, kukurydziana),ryż , płatki ryżowe na mleku, z dodatkami(owoce,wanilia ,cynamon).Gotujemy na wodzie, do ciepłego dajemy mleko w proszku.Nie modyfikowane.

Ja ryż czy kaszę gotuję na zwykłym pełnym mleku.
U nas jest na pierwsze śniadanie mm (ok. 200 ml), a na drugie kanapka. Później obiad, a na podwieczorek owoc, jogurt albo właśnie jakaś kaszka czy ryż na mleku, przed snem 250 ml mm. W międzyczasie jakaś bułka do ręki, chrupki czy paluszki.

Bravo chłopczyku
Mój bąbel pije z "wszystkiego" nie ma dla niego znaczenia naczynie,bo ogólnie pije baaaaaaaaardzo dużo cały dzień i noc :-( wciąż coś pije,a na brak apetytu też nie narzekamy Bartuś jest "wszystkożerny":-)

reklama
Paula mój Igor też bardzo dużo pije i w dzień iw nocy. Taki mały chodzący pijok :-D A z tym apetytem ostatnio tak różnie ale to przez zęby.. Aaaa i owoców ostatnio mi nie chce jeść :(