reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

hmm, to ja jestem chyba jedyna, która karmi wyłącznie sowim mlekiem. Chciałam wprowadzić kaszkę, ale objawiła się nam alergia :-(. W poniedziałek idziemy do lekarza, bo wczoraj wieczorem małej ulało się z krwią ( nie byłą to krew z sutka), a dziś miała 2 kupy czarnawe... tydzień temu miała raz kupę ze smużkami krwi i myslałam, że od kakao, ale odstawiłam wszystko, co może je zawierać i alergia sie nasiliła, więc pewnie na mleko krowie:baffled:. Zobaczymy, co powie pediatra, ale w tej sytuacji nic małej nie podaję poza cycem.

reklama
Lepi ja nie wiem czy na twoim miejscu czekałabym do poniedziałku. Takie oznaki mogą być bardzo niebezpieczne. Czarna kupa oznacza starą krew więc problem jest już od jakiegoś czasu. Trzymam za was kciuki.

No i przed chwilą Nadia wciągnęła cyca, a cały dzień musiałam ściągać bo tak krzyczała jak pociągła i mleko poczuła.

Lepi, posłuchaj Styny, Ona się zna. Dla mnie to też brzmi przerażająco.

Styna, dzieciaczki mają takie "widzi mi się". Czasem by ciągła cały dzień, a czasem broni się. To może człowieka do szału doprowadzić, bo nie wiesz co się dzieje, wierzę Ci.

wiecie co, z tymi jogurtami i deserkami, - skoro ja mam po nich brzuch wielki jak w 6mcu ciąży(no nie miałam wielkiego wtedy ,ale było już "wzdęcie") to co dopiero robi ta "chemia" z małych brzuszków.Mogę zostać testerem na przetworzone/modyfikowane żarcie- wykryje bezbłędnie, to samo w restauracji, od razu wiem ,ze nasypali glutaminianu do czegoś/albo mają półprodukty.
lepi trzymam kciuki,aby to nie było nic poważnego.

Hope Nadia jest cycowa (ale w dzień nie chce ciągnąć cyca) dodatkowo czasami dostaje mm ale nie krowie a sojowe, bo takie też jest. W nocy ciągnie cyca bez problemów w dzień ewentualnie raz przez 5 minutek i to wszystko. Problem z mlekiem mamy od ok. 3 tygodni, no i co ja mam zrobić? Moja mama mówi że ja przestałam mleko pić jak skończyłam 3 miesiące sama z siebie a po roku zaczęłam pić znowu ale z kubeczka.
ja myslę że powinnaś robić tak jak uważasz że jest najlepiej dla Twojego dziecka.. skoro próbowałaś i nic nie pomagało to czemu by nie podawać mleka w innej postaci
ja np Viki takie zwykłe jogurciki też dawałam jak już pisąłam , oczywiście nie codziennie ale raz na kilka dni.. bo tak to jadła tarte deserki i była szczęsliwa.. ale czasem dziecko musi zjeść coś innego :tak: nawet takie małe :-)

hmm, to ja jestem chyba jedyna, która karmi wyłącznie sowim mlekiem. Chciałam wprowadzić kaszkę, ale objawiła się nam alergia :-(. W poniedziałek idziemy do lekarza, bo wczoraj wieczorem małej ulało się z krwią ( nie byłą to krew z sutka), a dziś miała 2 kupy czarnawe... tydzień temu miała raz kupę ze smużkami krwi i myslałam, że od kakao, ale odstawiłam wszystko, co może je zawierać i alergia sie nasiliła, więc pewnie na mleko krowie:baffled:. Zobaczymy, co powie pediatra, ale w tej sytuacji nic małej nie podaję poza cycem.

hmm ja też bym nie czekała.. i pojechała jak najszybciej do lekarza... tu masz info na temat kupek..
i cytat z tej stronki wyciągnięty :
Kupa noworodka - Noworodek - Niemowlę - BabyOnline.pl
"
• Czarna albo ciemnozielona kupa noworodka. Za ciemne zabarwienie mogą odpowiadać niektóre pokarmy (np. jagody), leki (przede wszystkim żelazo, którym leczy się anemię) albo krew. Jeżeli dwie pierwsze możliwości nie wchodzą w grę, trzeba jak najszybciej pokazać malca lekarzowi. Obecność krwi to sygnał alarmujący, świadczy zawsze o poważnym schorzeniu, np. zapaleniu jelit, alergii pokarmowej (bywa często jej pierwszym objawem), wadach w budowie jelit, wrzodach żołądka itd."

nie wiem czy to na tym dziale pisałam ale moja koleżanka podawała dziecku mleko cow and gate (irlandzkie) i dziecko zaczęło robić kupę z krwią (dosłownie)akurat się skupkał u lekarza to aż się lekarz przeraził jaka ilość krwi ejst w kupie , okazało się że ma alergię na to mleko (ja nie znam tego mleka podaję odpowiednik bebilonu-aptamil) i włańsie musiała zmienić na inne mleczko
więc może być u was również alergia na coś..(?? nie wiem co)

Kamcia COW&GATE to jedno z lepszych mlek modyfikowanych. Z mlek brytyjskich ja z czystym sumieniem mogę polecić SMA które jest rekomendowane przez lekarzy. W szpitalach to mleko podają, mojej podawałam sojowe z tej firmy, ale piła również i krowie z tego. Moim wyborem jednak było mleko sojowe bo wtedy skończyły się kolki i wszystkie inne problemy brzuszkowe. Chociaż i tak butelkę to ona dostaje raz na jakiś czas jak ją akurat z kimś zostawiam na dłużej. Aptamil też kupiłam i nie mieliśmy po nim problemów.

mój na początku też nie chciał moich zupek (papek) ale dodałam np starte jabłko czy jakiś owoc i zaczął jeść, albo też chyba na początku konsystencja mu nie odpowiadała, dolałam więcej wody i zaczął jeść, teraz wcina cały mały słoiczek (130 gram) i muszę go dokarmić mlekiem, albo do słoiczka dodaje kaszki żeby treściwsze było. Nie wiem czy to nie za dużo ale po samym słoiczki głodny .... a jak pije mleko to max 150 ml, owoców samych nie chce jeść, chyba woli właśnie taki mdłe papki.

reklama
U nas dzisiaj prawdziwy obiad był. Kurczak z rosołu zmielony do tego kartofelek i marchewka zmielona ale nie zmieliłam tego wszystkiego razem tylko osobno i jak wcinała. Kartofelek tylko nie smakował. Musi być coś w tym że dzieci pamiętają smaki jeszcze z brzuszka bo zauważyłam że to czego ja nie jadłam w ciąży nie bardzo jej podchodzi. Ja na przykład ogólnie rzadko jem ziemniaki i ona też nie bardzo chce, a pomidora to przez 4 miesiące nie mogłam jeść ani nic co z pomidorem było bo jak ją potem nakarmiłam to brzuszek ją bolał.