reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

Moje dziecie od tygodnia wcina deserki na pierwszy ogien poszly zlociste jablka i juz 2 sloiczek futruje. Na poczatku sie kwasil i plul ale za 3 lycha zaczal wcinac. Dzisiaj juz zalapal o co kaman i jak widzi niebieska lyzezke zblizajaca sie do jego buzi to otwiera pyszczek szeroko i prawie juz sie nauczyl lykac, nie wywala juz z jezykiem na brode tej papki tlyko ladnie polyka wszystko. no i tak mu smakuje, ze jak za wolno nabieram kolejna lyzeczke to sie wkurza. W zapasie mamy jeszcze mus z jablek i jagod oraz jabluszko ze slodka marchewka. Zobaczymy jak zareaguje na reszte.

reklama
Nie żebym się czepiała,ale według zaleceń pediatrów pokarmy stałe można wprowadzać po 4 mcu.Po znaczy od skończenia 4mca, czyli de facto w 5 mcu. Wiadomo,że to frajda dla rodzica jak mały wcina z łyżeczki,-ale dzieci wcinają wszystko,bo poznają świat głównie paszczą.A jak coś jest słodkie, to podwójnie..

jaipur są różne szkoły...
Ja mam poradnik żywieniowy niemowląt i tam jest napisane,że nalezy rozszerzać maluchom dietę już w 4.miesiącu-jeśli karmi się mlekiem modyfikowanym, a w 5. miesiącu jeśli maluch jest na cycu.
A my karmimy się MM,więc maluchowi powoli wprowadzam nowości :)

Ja się chyba powtórzę ale mi się kompletnie nie spieszy z podawaniem nowych pokarmów, przyznam że boję się że Filipo nie będzie chciał już mleczusia z piersi.

Ja momo tego ze maly konczy 4 miechy dopiero jutro, juz od jakis czterech dni wprowadzam mu kaszke a przedwczoraj pierwszy raz probowal jabluszko, moze to troche wczesnie ale Oskar jest na sztucznym mleku i po prostu coraz mniej sie nim najada... poki co daje tylko kaszke i jabluszko z nowosci, na obiadki, zupki i inne wynalazki jeszcze poczekamy...

Persefona a nie po ukończeniu 4tego miesiąca??
Nie-wyraźnie pisze "od.." :) Ale każdy ma prawo wprowadzać dania jak uważa. My też jak na razie dosypujemy 2 łyżeczki kaszki do mleka na noc, a w dzień troszkę jabłuszka lub jakaś zupka,ale gotowana przeze mnie z warzyw z własnego ogródka :)
Gabi też wprowadzałam dość wcześnie i nie było żadnych problemów, a teraz je wszystko :D

Ostatnia edycja:
ja zamierzam podawac inne produkty po skonczeniu 4 miesiaca. ale powiem Wam, ze Darus juz wcina 220ml mleka i czasem ma malo. jak to jest z tym zageszczaniem kaszka? sa jakies proporcje?

reklama