reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Karmienie sztuczne

Dziewczyny nie warto się sugerować co jest napisane. Maciek tez je od 50 do 120 ml zalezy kiedy i je co 2 - 4 godz, ale średnia dobowa jest taka że jada trochę więcej niz by jadał to co jest napisane :D

reklama
Na puszce mojego bebiko napisali że Zuzia ma jeść 5 razy dziennie po 150ml czyli 750ml dziennie. A u Zuzi wszystko zalezy od apetytu czasem zjada 60 czasem 90. Jakie pampersy używacie, ja na razie uzywam jeszcze 2 czyli od 3-5kg, ale chyba już w krótce przejdziemy na 3 czyli od 4-9kg. Uzywacie pampersy czy jakieś inne. Ja na razie boje sie eksperymentowac. Raz kupiłam w Leader Price pieluchy ale były kijowe wszystko jej wyszło więc miałam dużo prania i sprzątania

Na puszce mojego bebiko napisali że Zuzia ma jeść 5 razy dziennie po 150ml czyli 750ml dziennie
Tak samo jest na NAN 1

Majka od kilku dni to średnio zjada 100ml 7 razy dziennie. Bardzo bym chciała, zeby wkońcu w nocy zrobiła sobie dłuższe przerwy i więcej zjadała.

A my też używamy pampersów, jak na razie to 2 jeszcze sa ok, chociaz Majka waży już ponad 5 kg. Tez trochę boję się eksperymentować z innymi i jak na razie żadnych innych nie używaliśmy.

Ja sie cały czas zastanawiam nad tym wcześniejszym przygotowywaniem mleczka... cały czas stosuje metodę trzymania zapasu w lodówce, niby każą przygotowywać bezpośrednio przed spozyciem, ale jak to zrobić????!! Ja niestety nie wiem kiedy Olek będzie głodny i nie jestem w stanie czekac na niego z gotowym mleczkiem, a kiedy zgłodnieje to mleko musi byc natychmiast - tyle ile trwa samo podgrzanie to juz dla niego za wiele, a gdybym miała je wtedy dopiero przygotowywać? przecież woda niby musi się gotować 5 minut, potem z 10 minut stygnie... w sumie trwa to bardzo długo... chyba że trzymać tą wodę, która się już wcześniej zagotowała i tylko ją podgrzać do tych 40 stopni i wtedy zrobić? nie wiem... jak to robicie?

Pampersów uzywałam, ale teraz przerzucilismy sie na huggies, 3-6 kg, jak pierwszy raz ten drugi rozmiar załozyłam, to byłam w szoku, że dobry, bo wczesniej te 2 do 5 były ciągle za duże ::)

A my trzymamy przegotowana wodę w podgrzewaczu i tylko wsypujemy mleczko i gotowe, wewentualnie czasami troszke trzeba przestudzić ta wode. Majka tez długo nie wytrzymuje i jak jest głodna to jest wielki płacz.

Ja najpierw podgrzewałam jedzonko w podgrzewaczu ale to dośc długo trwało więc teraz gotuję wodę w garnuszku który przeznaczyłam tylko do tego a jak jest potrzeba to ja podgrzewam i robie mleczko. Jakiej wody używacie do mleczka? Ja mineralnej niegazowanej.
Gdzieś wyczytałam że w 2 miesiącu maluch powinien zjadac 6 razy po 120-130ml czyli ok 720-780ml.

Ja używałam róznych pieluch, najbardziej byłam zadowolona z heppy. Maciek ma duży brzuszek i szczupłe uda więc nie każde pieluchy dobrze na nim lezą. Ostatnio musiełam kupić pieluchy z biedronki, po prostu zagapiłam się i w domu miałam tylko duże pieluchy a tu akórat wigilia i najbliżej było do biedronki. Pieluchy te dośc szybko przemakają i trzeba je bardzo często zmieniać.
A jakich uzywacie husteczek?

Ja tam się nie bawię w ceregiele. Mleczko rozrabiam w normalnej przegotowanej wodzie z kranu. Naraz zawsze zrobię kilka butelek i wstawiam je do lodówki, potem tylko podgrzewam w podgrzewaczu.
120ml to jeszcze mały w życiu nie zjadł, najwyżej 100 i to w nocy. A tak zjada od 50 do 90ml. Tyle że czasem 8-9 razy dziennie.
Miałam już pieluchy z Pampersa, bardzo dobre; teraz używam Huggisów- troszkę za twarde ale wreszcie maluchowi nic nie wycieka boczkiem ;) A potem mam zamiar kupić te z Biedronki bo bardzo je dziewczyny na forum chwalą, podobno te z Liedla też są niezłe. Ale na noc chyba dalej będę stosować markowe żeby nie musieć go często przebierać. Chusteczki mam z Biedronki- Dada, są świetne. Przedtem miałam Bambino ale wkurzały mnie bo zawsze wyciągały się po 2-3 sztuki, a z Dady normalnie tylko jedna.

Ja też używam husteczek z biedronki Dada i jestem z nich bardzo zadowolona. Pieluszki byłyby super gdyby nie trzeba bylo je tak szybko znieniać.
Teraz zastanawiam sie nad kupnem dużej butelki z Aventu, do tej pory uzywaliśmu małych butelek.

reklama
A my uzywamy róznych chusteczek, ale oststnio pokusiłam się na tańsze Cleanic i sa do d..., a na Bambino nie moge narzekać, teraz mam Pampersa. Ogólnie to bardzo mało zuzywamy chusteczek, bo ja zawsze pupcie jej myje pod kranem i tylko jak jest kupka to wtedy.

Ja tez juz zastanawiałam się nad większą butlą, bo rano Majka zjadła 90 ml, było mało, dorobilismy 30, tez mało i jeszcze 30, czyli w sumie 140ml.
Zastanawiam się tez nad smoczkiem z większa dziurką, bo Maja sie często denerwuje przy jedzeniu i dziś była pielęgniarka środowiskowa i mówiła, że może dziurka za mała.

Do góry