reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie sztuczne!

reklama
Dziewczyny karmiące piersią ale dokarmiające modyfikowanym !!!!!!!

jestem po spotkaniu z lekarzem Jaś dobrze przybiera na wadze ,ale jego zachowania wskazują na to ,że jest głodny ....zamierzam dokarmiać na początku jedną butlą na noc .Ale jak to zrobić lekarz kazał najpierw nakarmić piersią a potem jeszcze podać butlę ....Jak wy robicie ? Czy nie lepiej odpuścić to jedno karmienie i tylko podać butlę przed nocą ????? czekam na Wasze zdanie w tej sprawie bo od dzisiaj zamierzam zacząć ......jeszcze mnie czeka tłumaczenie norweskiej ulotki-makabra !!!!! Poproszę też o wskazówki jak rozrobić takie mleko modyfikowane gdybym czegoś nie doczytała .......:-D:-D

Dziewczynki ja mam prośbę do was
jesli ktoras z was daje swemu dzieciaczkowi mleczko modyfikowane ale w puszce np bebilon pepti, nutramigen albo jakies inne mam prosbe abyscie zbieraly dla mnie czy ktoras by mogla? :-)
bede bardzo wdzieczna :-)

Dziewczyny mi dzisiaj lekarka powiedziala ze przez 2 doby mam dziecku podawac ciennkie mleczko tzn jak robie mu 180ml i daje 6 miarek proszku to dwa dni mam mu robic 180ml ale dawac tylko 3 miarki proszku zeby mu zaladka nie przeciazac:szok: do tego jak dziecko ma rozwolnienie to raz dziennie podawac mu lyzeczke zwyklej nieoslodzonej herbatki (herbatka nie ma byc za mocna)

Iskierko zapytam z ciekawości czy Ty karmisz
sztucznie czy te proporcje dla tego żeby przyzwyczaić
do tego mleczka ???

Hej dziewczyny:-)
Poczytałam i sporo się nauczyłam.
Mam tylko 1 uwagę Di nie wylewaj herbatek jak mały nie wypije - one są całkiem dobre:-p:cool2: ja je piłam na początku zamiast małego i teraz choć mu już po trochu daje to i sama piję z przyzwyczajenia :happy2::cool2:

reklama
Din - ze względów higienicznych należy robić świeżą i to samo dotyczy mleczka. Jest to spowodowane tym, że jeśli dziecko miało kontakt ze smokiem to jego flora bakteryjna zawarta w jamie ustnej przedostała się podczas ssania do butelki i tam może się namnażać. W zależności od rodzaju bakterii niektóre mogą wywoływać biegunkę - dlatego nie należy podawać niedokończonego posiłku - to samo dotyczy gotowych dań ze słoiczków itp. - jeśli np. wiesz, że dziecko nie zje całego słoiczka, to trzeba czystą łyżeczką przełożyć do naczynia i z niego podawać odmierzoną porcję pokarmu a resztę schować do lodówki - to tak na przyszłość.
Chociaż to zależy od ciebie - jeśli chcesz możesz podjąć ryzyko i podawać powtórnie odgrzane. Ja czasami tak robiłam z kaszą - tylko jej nie odgrzewałam a dawałam zimną jak chłopcy nie skończyli jeść wieczorem a w nocy się budzili do jedzenia - ale starałam się nie robić tego zbyt często (bo to po prostu już lenistwo było, żeby w nocy nie wstawać).

Do góry