reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie sztuczne!

Na opakowaniu bebika jest napisane "Nigdy nie należy używać ponownie niewykorzystanej części mleka", może więc to zależy od mleka.

I na bebilonie tak pisze (podaje bebilon) ale na nleku Diany
pisze inaczej tak samo jak na herbatkach
Ja nigdy nie podaje ponownie pozostałości,
zawsze wole zrobić mniej i dorobić niż ma się marnować
bo mleczko wylewam a herbatki sama dopijam

reklama
ja tez wylewam
wiecie co ja powiem wam że jak te mleko postoi dłuzej (te resztki) to zostaje takie jakby tluste w tej butelce ;)
a jakie u was kupki są bo u mojej takie zielone
ale nie ma ani piany ani nic tak moze byc?

Diana to jeżeli Kubusiowi nic nie jest po 2 h stania mleczka to myślę, że nie ma o czym mówić ;-)

Eviku wiesz co ja myśle że jak mleczko stoi 30 minut to nie jest to przyczyna zielonych kupek Jasia. No chyba że stoi gdzieś w naprawdę ciepłym miejscu.

Misiu to ja już nie wiem co?! Raz są ok, a raz zielone. Po zelazie mogą być czarne, ale raczej nie zielone. Wpadł mi do głowy jeszcze pomysł, ze to moze herbatka na przeziebienie hippa, podaję ją nieregularnie, teraz odstawiłam i poobserwuję.

Ja miałam raz zieloną kupkę u Aishy przed świętami Bożego Narodzenia..Zaskoczyła mnie, bo to był pierwszy raz gdy zrobiła taką kupkę i niemal bez zapachu...Zaczęłam więc wertować po necie i znalazłam takie opinie:
1. że świadczy to o niestrawieniu pokarmu - pokarm przeleciał zbyt szybko..niedojrzałość ogranów
2. dopoki ilosc kupek nie przekracza 4 na dobe ich kolor jest zupelnie bez znaczenia . wiem co mowie - jestem pediatra
3. to może być spowodowane alergią na mleko
4. uczulenie na glutenen (kupce towarzyszy śluz) - iść do lekarza
5. nadwrażliwy żołądek na laktozę. Podobno źle przetrawiona przez układ pokarmowy objawia się zielonymi kupkami.
6. mleko hypoalergiczne tak zabarwialo kupke.nie bylo to nic zlego akurat w naszym przypadku.z tego co wiem to moze to byc objaw alegii pokarmowej, najlepiej poradz sie lekarza
7. zmiama skladnika diety u tak malych dzieci może powodować zmianę koloru i konsystencji stolca
8. zbyt dużo żelaza w mleku modyfikowanym podawanym dziecku

Eviku - ja też czasem podaje Aishy herpabtkę hippa na przeziębienie i nie ma efektu zielonej kupki...Moze zasięgnij porady lekarza...

M_j konsultowałam z lekarką, ona po badaniu stwierdziła że nic złego sie nie dzieje. Że nie ma krwi, ani śluzu w kupce, ze nie ma się czym martwic. Że pewnie to zelazo... Tylko że ja żelazo podaję od urodzenia, a kupy pojawiają się czasami i strasznie wtedy cuchną. Od następnego tygodnia zmieniam lekarza, zobaczymy co drugi powie :tak:

Eviku, nam pediatra też powiedziała że kupy od żelaza mogą być zielone. No i bywają, choć nie wszystkie. ;-)

No nic na razie odstawiam herbatkę na przeziebienie i poobserwuję :-) W internecie czytałam też że moze być od herbatki rumiankowej, którą też podaje i to dużo częściej.

reklama
Dzieki Dziewczyny za odpowiedź:-)

Tymek je Nan Active 1:-)dodatkowo 2 raz dziennie dostaje dicoflor.
Ja czasami odstawiam mleko niedopite, ale stoi nie pełną godzinę, więcej bym nie trzymała.
Zdaża się też tak, że młody nie zje w ogóle, to wtedy wkładam mleko do lodówki. Zazwyczaj zmieniam smoczek, przed podaniem po raz kolejny tego samego mleka:-)

Do góry