reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie sztuczne!

reklama
hej hej :-)

mam pytanie do Mam karmiących mlekiem modyfikowanym - ile Wasze dzieci zjadają na jeden raz? Bo moj 2-miesieczny Tymek je ok 120ml, to są 4 miarki Nan Active 1:-)

Czesc Dziewczyny! Chcialabym dolaczyc do waszych rozmow o karmieniu sztucznym. Mij synek ma 6 tygodni,urpdzil sie w polowie listopada. Do mniej wiecej 3-4 tyg.karmilam Go piersia ale pokarm stoponiowo zanikal. Podobnie jak Diana dostalam mleka w 3 dobie a wczesniej polozne karmily Synka butla. Pobudzalam laktacje laktatorem elektr.ale Synkowi widocznie bylo malo bo wil sie przy piersi i nie przybieral na wadze. I tak powoli z dokarmiania mlekiem sztucznym przeszlismy na dokarmianie mlekiem mamy :sorry2: Nie jestem maniaczka karmienia piersia,mnie sie to srednio udalo ale nie uwazam ze karmienie butla krzywdzi dziecko albo ze sie nie dostatecznie staram. Nie dam sie wpedzic w poczucie winy i bycie mniej dobra mama od kobiet ktore karmia swoim mlekiem. Obecnie odciagam pokarm co 8 h bo wczesniej nic nie leci. Zamierzam wyciszyc laktacje w ten sposb bo nie chce stosowac hormonow na zasuszenie pokarmu.
Moj Maluch je co 3-3,5 h 120 ml mleka Bebilon Ha. Jest dopajany koperkowa herb. Hippa 2 razy dziennie po 20-30ml. Za 2 tyg. posrtaramy sie przestawic go na Bebilon 1 bo to HA dostawal w szpitalu i dlatego je podajemy.
Ma zielono-zolte kupki i dopiero od Was doewidzialam sie ze to moze byc przez zelazo w mleku HA. Cierpio tez na trudnosci w oddawaniu gazow,choc kupki robi latwo:-D Robie mieszanke na wodzie Nestle,zawsze przegotowanej.
Winna Wam bylam te wszystkie informacje,zebyscie mnie lepiej poznaly i zyczliwiej przyjely :laugh2:

Diana,dzieki za powitanie. Na jedynym forum listopadowych dzieci jakie znalazlam jest tylko 1 wpis i nie ma temetu o karmieniu sztusznym wiec zdecydowalam sie napisac tutaj. Czytalam ze podajesz swemu Synkowi herbatke uspokajajaca - jak ona dziela na niego ;)?

mam pytanko, czy jeśli Wasze Dzieciaczki nie dojedzą mleka, to zostawiacie je np w lodówce lub w podgrzewaczu i podajecie później, np ze swieżym smoczkiem?:confused::confused:

A ja słyszałam i zresztą tak pisze na opakowaniach
że tak herbatki jak mleczko można
trzymać do 2h

Na opakowaniu bebika jest napisane "Nigdy nie należy używać ponownie niewykorzystanej części mleka", może więc to zależy od mleka. Może mleko Monysi jest inaczej konserwowane i dlatego tak jest napisane na opakowaniu.
Mój Wiku dalej pije mleczko modyfikowane ale tylko bebiko i od początku stosuję tą zasadę.

Znalazłam też info na tej stronie: 15 zasad karmienia butelką / Mama po porodzie / Ciąża i macierzyństwo - poradnikzdrowie.pl 15. Niedopite resztki wylej

Po kontakcie ze śliną malca w mleku namnażają się bakterie. Jeśli resztę mieszanki podasz dziecku ponownie po kilku godzinach, maluszek dostanie biegunki.

Szczerze mówiąc zdziwiło mnie to że pediatra i położna takie info dali, wszędzie gdzie o tym czytam to piszą że trzeba wylewać. No ale może chodzi o konkretne mleczko. Jakie Wy dajecie?

reklama
Misiu ja też słyszałam, zeby niedopite mleczko wylewać. U nas często stoi z 30 min. Bo w tym czasie np. małego odbijam, albo nagle tlaci apetyt a za chwilkę znów chce jesć. I tak mi przyszło do głowy po Twoim poście, ze to może dlatego mały ma problemy z kupami. Czasami są ok, a czasami zielone cuchnące. Już nie potrafię znaleźć przyczyny tych kup. Myślałam, ze to ja coś zjadłam, potem myślałam, że zależy od mleka sztucznego, ale żadna z tych opcji się nie sprawdziła...

Do góry