reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie, pytania i porady :)

po pierwsze nie wiem co to jest za poradnia:no::no::no::no: większośc moich znajomych miała biust prawie normalny..kwestia jednego rozmiaru różnicy. Nie słyszałąm nigdy o czymś takim, że piersi musza usrosnąć tyle albo tyle......mi urosły 2 rozmiary, a mojej kumpeli ledwo jeden. Zawsze miała malutki biust i jak karmiła też miała mały. Oj zazdrosciłąm jej. Jeżeli tylko chcesz karmić piersią to rób wszytko, żeby przejśc na pierś. Jak dokarmiasz małego, to zastepujesz posiłek. Zamiast cyc, dostaje butle. A cyce odpoczywają zamiast produkować. Mały musi wisieć jak najczęściej na tobie, żeby laktacja się zwiększyłą i zaspokoiła jego głód. A jak robią ci sięzastoje to sama widzisz, nie opróżniasz piersi dokłądnie i laktacja powoli się zatrzymuje, bo jak piersi są pełne to prosukcja staje. Zaczyna siędopiero podczas ssania aż do następnego karmienia. Dziwne są rzeczy które mi piszesz, że tak dziwnie radzą te babki. Musisz dobrze przystawiać i jak gobędziesz akrmić to policz ile minut on ssie i połyka. ok??? Potem zwykle mały ssie pustą pierś, albo dosysa co tam ejszcze jest. Popatrz na zegarek ile minut mu zajmuje rytmiczne ssanie. Napiszesz potem ok? Im więcej karmisz tym więcej mleka produkujesz i butlą laktacji nie rozbudzisz an pewno. A ile na miesiąc przytył synek??

reklama
A tak z ciut innej beczki, Kerna pozwoliła sobie obejrzeć Twój album i zdjęcia Twojego synka pod tymi wszystkimi kablami mnie bardzo wzruszyły. Chylę czoła! Tak właśnie wiem, że powinnam się cieszyć, że synek jest zdrowy. Własnie zjadł sobie o 8:15 cycusie a potem o 10 butlkę bo mlaskał buzią a ja w piersiach prawie pusto. Jest 12.30 a on śpi jak aniołeczek i tylko co jakiś czas go coś rzuca ale to chyba jelitka bo za każdym razem słyszę wtedy jak mu coś się przewraca w brzuszku. Wiem, moją wadą jest brak cierpliwości. Powinnam cieszyć się każdego dnia a ja się wkurzam bo najchętniej pospałabym sobie 10h jednorazowo :baffled:
Kiedy rodzi się takiego wcześniaczka to wydaje mi się, że jest się silniejszym widząc jak każdego dnia dzieciątko rośnie. A jak nie ma się problemów to się sobie je wymyśla-tak jak ja :-( Od wczoraj podaję małemu Debridat wierzę, że po nich mojemu maleuszkowi jelitka się uregulują.
Pozdrawiam serdecznie, życząc dużo zdrówka dla maluszka i powodzonka w staraniach! :-)

Napisz mi proszę czy jak karmiłaś sondą to ciągle musiałaś ściągać pokarm?

Ostatnia edycja:
Uleńka dzięki bardzo. Fakt, było cieżko..przez kilka miesiecy. Ale teraz to tylko wspomnienia i nie wszytkie są smutne:tak: Z cycowaniem próbujesz czy nie masz głowy do tego??

Z cycowaniem spróbuję ale do dwóch butelek mieszanki się ograniczę bo boję się, że mały głodny będzie :-( Zważę go i jak będzie ponad stan przybierał zobaczymy. Bo wiesz jak to jest, jak mu coś w jelitkach jeździ to myslę, że to gazy jakby mu jeżdziło po cycusiach to pomyślę sobie, że głodny i tak w kółko.

uu noszkoda, bo warto ale jak uważasz. Piersi mogą produkować tyle pokarmu ile sobei zapragniesz. Kwestia wytrwałości:tak: Dziecko przejedzone też będzie mieć problemy z brzuszkiem.

Teraz znowu go cos obudziło, zaczał sie krztusic prawie 3h po jedzeniu. Złapałm go i trzymałam w pionie i słysze jak cos probuje przełknac a w zoladku mu jezdzi :-( pewnie mu sie wracało jedzonko. Na moim brzuszku jak lezy jest ok teraz. To mozliwe ze to tylko niewyksztalcone jelitka i zoladeczek?

no pewnie. taki malcuh będzie ulewał zwracał i ma młode narządy. Więc to razej norma. Kłądz go na brzuszku, podginaj nóżki do brzuszka. Mój ulewał niemiłosiernie do 9 m-ca. Katastrofa. Często maluchom się zwraca. czasem wyleci z buzi czasem od razu połknie.

Kerna jeszcze jedno pytanko ostatnie :-D
Widzę, że jesteś specjalistką od piersi napisz mi proszę czy to normalne, że jak mam pełne piersi czuję te zgrubienia jakby zastoje albo może po zastojach większe kanaliki (jak to mówi mój mąż na chłopski rozum) jak mały mnie opróżni to nie czuję tych guzków, jak znowu się napełnią to znowu są. Coś na to można poradzić czy tak już musi być bo te kanaliki po zastojach są większe?

Uleńka specjalistka????? no prosze Cie. Po prostu uwielbiam ten temat:tak: To, że masz zastoje oznacza, ze piers nie jest dobrze oprózniana. Może bejbe dobrze nie ssie. Żle łapie sutka. Jak źle złapał, to wyciągnij i znowu podaj pierś. Tak do skutku, dopóki się nie nauczy. Kobiety z wklęsłymi sutkami też karmia i jest ok! Najlepiej jest karmić w kilku pozycjach na zmianę. A nawet konieczne!!!Próbuj spod pachy, na leżąco. Wtedy piers się opróznia z każdej strefy ,ze tak to nazwę. Jak to zlekceważysz moze dojsć do powikłąń. Proponuję po każdym karmieniu jeszcze próbować odciagać. A najlepiej zeby bobas zawisł na dłuższą chwilę. Z tego co piszesz piersi mogą produkować wystarczajaco mleka, tylko Ty zastępując karmienia nie dajesz się im regularnie opróżniać. Wtedy mleko zalega. MAsuj pierś przed każdym karmieniem. Uważaj, żeby jej nie uciskac, sprawdź stanik. Piersi maja mieć wygodnie i ciepło. Jak karmisz malucha. Po godzinie on mlaska, że chce zjeśc, to nie wiem dlaczego dajesz butle:confused: Daj piers!!! Za każdym razem dawaj pierś!!! No oczywiście jak chcesz :tak: Tobie wydaje się, że piersi są puste...ale produkcja rusza pełna parą podczas ssania, więc prawdopodobnie pustej ssać nie będzie. A jak anwet, to tylko lepiej dla twojej laktacji:tak:

reklama
nie wiem ile takie 3 tygodniowe dziecko musi zjeść ml by zaspokoić głód? jakieś 60ml? właśnie przeżyliśmy w mękach noc, od 11 do 3 czy 4 w nocy była aria operowa, dalej pospała chyba do 7 i od 7 do 8.30 wyła, ale usnęła ze zmęczenia. Martwię się o tego bobaska, a dodatkowo nie mogę tego moczu wyłapać w te woreczki :/

Do góry