reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią

a co zrobiłaś, że jest o niebo lepiej?

Mleko dostalam dopiero 6stego dnia i bylo go malo, wiec za rada kolezanku, ktora ma juz roczna core, karmilam godzine piersia- pol godz jedna, potem druga, a potem pol godziny sciagalam pokarm. Bylo tego baaardzo malo, Pawel sie nie najadal,ale po 2 dobach ilisc pokarmu wzrosla. Potem ze 2 dni tylko sciagalam-siedzilam non stop przykuta do laktatora, w miedzyczasie dokarmialam tez sztucznym. Teraz karmie piersia i sciagam pokarm po jedzeniu z tej 'wyssanej piersi'. Poki co tej doby wypil tylko 160mil sztucznego, reszta moje. No tylko jestem wykonczona...Ale robie wszystko,zeby ruszyc 'pelna para'. Aha, no i pije litry plynow- tone mleka, kakao i bawarki.

A jak u Ciebie idzie?

reklama
A ja mam doła... karmię tylko piersią, ale od tygodnia Artek ma śluzowe, kwaśne w zapachu kupki. Do tego całymi dniami wisiałby na cycu. Trochę poje i śpi...Dziś przyszła moja Medela Mini Electric, ściągnęłam 60 ml z piersi... nie wiem czy to mało? ale chyba tak???
Cycki mam miękkie, zero nabrzmienia, sutki jakby suche, z wody odciągnięte...
Do tego Artek prawie nie śpi w dzień i martwię się, że za mało śpi. Nie mam kogo się poradzic, Wy piszecie o lekarzach, położnych... moja położna ma mnie w dupie...

suga.. jesli chcesz wzmóc laktacje to poelcam sciaganie po kazdym posiłku przez 10 minut - nawet jak nic nie leci. A mały przybiera na wadze? Ja dzis zakupiłam herbatke i kawę BOCIANEK z medeli - chyba działa ale zobaczymy jak bedzie dalej czy podziała trwale :)

dzięki onesmile ! ja to można powiedzieć, że dokarmiam tylko swoim, ale muszę dbać o tę laktację, bo jest gorzej

byl u nas dzis lekarz. po dlugiej rozmowie poradzila odstawic cyca zupelnie i dawac tylko pepti... maly dostal dzis cyca i butla pluje mieszane karmienie sie nie sprawdzi. do tego pod wieczor juz byl niespokojny, i znow prezenie i giecie sie przy cycu nerwu orkopne i ryk.. ja juz nie wiem co go uczula, pediatra mowil, ze mogs to byc zboza tez, i ona nie poleca karmienia cycem mi bo padne z glodu, moj zly nastroj wyczuje dziecko, a do tego w moim stanie plus antybiotyk niewskazana taka rygorystyczna dieta.., odpadlyby zboza, mleczne, jaja, ryby, wiekszosc owocow i warzyw :|
zaplakana jestem bo dzis bylo tak cudownie znow poczuc maluszka obok karmic go i wogole...... nie wiem ja gorzej zniose odstawienie od cyca niz on.... tak bardzo kocham go karmic piersia.... z butla nie ma tej bliskosci miedzy mna a nim.... jakas deprecha mi sie chyba przypaletala

strip wspolczuje ogranoczen a co do deprechy to moja tesciowa mowila ze jak sie konczy karmic to 90% bab lapie dola.
sugar- nie wzne ile sciagasz, wazne ze to twoje i najbogatsze w to co dziec potrzebuje,ja sciagam z obu tez 60, czasem mniej (jak bylam zestresiona) a ja np sciagam 2x dzien po 60 i wtedy albo mloda ma dwie butle po 60 albo 1 x120, a potrafi tyle wrzucic:pppp zauwazylam ze kolo poludnia i poznym wieczorm wcina dawki ze hoho, cyc+90 aczasem 140!!!

ja jak nie karmilam wczoraj to z dwoch cycow 250 odciagalam co dwie godizny! a i tak maly zastoj sie zrobil w prawym cycu..... dop obwiazywanie i spirytus w nocy troche zatrzymaly rzeke mleka

Pije tego Bocianka ale chyba ***** działa. Będę po karmieniach odciągała... A może ja mam dośc mleka, tylko Artek je pożera na bieżąco, skoro wisi i wisi na cycku?

Ale jaja ocenzurowało mi kał na g :-) ;-)

byl u nas dzis lekarz. po dlugiej rozmowie poradzila odstawic cyca zupelnie i dawac tylko pepti... maly dostal dzis cyca i butla pluje mieszane karmienie sie nie sprawdzi. do tego pod wieczor juz byl niespokojny, i znow prezenie i giecie sie przy cycu nerwu orkopne i ryk.. ja juz nie wiem co go uczula, pediatra mowil, ze mogs to byc zboza tez, i ona nie poleca karmienia cycem mi bo padne z glodu, moj zly nastroj wyczuje dziecko, a do tego w moim stanie plus antybiotyk niewskazana taka rygorystyczna dieta.., odpadlyby zboza, mleczne, jaja, ryby, wiekszosc owocow i warzyw :|
zaplakana jestem bo dzis bylo tak cudownie znow poczuc maluszka obok karmic go i wogole...... nie wiem ja gorzej zniose odstawienie od cyca niz on.... tak bardzo kocham go karmic piersia.... z butla nie ma tej bliskosci miedzy mna a nim.... jakas deprecha mi sie chyba przypaletala

ja doła z powodu odstawienia już przeżyłam i sie jakoś zbieram po tym wszystkim. Musisz znaleźć w tym dobre strony: najważniejsze że Twoje maleństwo nie bedzie cierpiało z powodu bóli, będzie dużo spokojniejszy i najedzony. Ja jak usłyszałam że mam małą odstawić od piersi to myślałam że sie rozpłacze u lekarki a ona mi na to: "lepiej żeby Pani płakała czy córka?" teraz już niemal całkowicie karmię butlą ale robie wszystko zeby to były podobnie intymne chwile co kiedyś: rozbieram się maksymalnie żeby mała mogła poczuć moje ciepło, przytulam ją i patrze w te jej cudne ślipka jak wciąga. Na razie mała karmię tylko ja, bo to nadal są tylko nasze chwile pełne bliskości i miłości. I może właśnie dlatego córci nie brakuje już cyca bo staram się jej potrzebę przytulenia do mnie zaspokoić podczas każdego z karmień..

bo przecież nie to czy butelka czy pierś się liczy ale to jak jak zostanie ono podane.

reklama
Mi też lekarka kazała małą odstawić ale mała się nie dała i za nic nie chce Bebilonu pepti pić. Zamiast tego odstawilam wszystkie witaminy łącznie z K i D i co? problemy z brzuszkiem zniknęły a kupki są znowu żółte :-) tylko wysypka na buzi nam jeszcze została...

Do góry