reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Karmienie piersią

????????????
ściągasz na raz 250
????????????
szacun! Jesteś istą mleczarnia!
Mój rekord to 150 ml, a tak normalnie to nie schodzi na raz z obu cyców więcej niż 70... :-(

Ja to ściągam z jednej piersi z 50ml - a to mało według mnie, no ale jak się parę razy w ciągu dnia pościąga to jakiś tam zapasik mleczka wychodzi.
A powiedzcie mi czy jak ściągacie kilka razy dziennie to dolewacie mleczko później ściągnięte do tego co wcześniej ściągnęłyście? Bo nie chce mi się mrozić po 50 ml mleczka, bo to dla synka i tak mało.
A czy jeśli będę chciała odmrozić mleczko to mogę je po prostu wstawić do podgrzewacza?

U nas z kupkami chyba na razie okey. Synek potrafi zrobić kupkę że nawet nie wiem kiedy heh. Oczywiście zdarza się,że ciśnie i ciśnie ale odbywa się to bez płaczu.

reklama
Ja czytalam poradnik Aventu. Jeden pojemnik jedno sciaganie. Odmrozic mozna w lodowce lub w cieplej wodzie, czyli w pogrzewaczu chyba tez.

Po co Wy sciagacie pokarm? Jak czesto?
Ja do tej pory dwa razy sciagalam, raz na probe, raz przed wyjsciem i zastanawiam sie po co Wy tak ciagle sciagacie... caly czas mam wrazenie, ze czegos nie wiem.

mala mi-jak sciagam to mieszam z dwoch sciagniec i do lodowki i 24hmax ten pokarm przetrzymuje. dzis rano miala mloda butle 100ml mojego mleka bo np wczoraj rano sciaglam 60, wieczorem 40 i dzis rano wciela jednym duszkiem:)no i potem 40 sztucznego bo malo bylo:pppppppp zarloczek!

Dziewczyny kiedy najlepiej sciagnac pokarm. W sobote musz ewyjsc na 4h i chciala bym sciagnac troche dla malej. Po karmieniu nie ma szans bo wszystko wyje a jak sciegane potem to nie braknie na nastepne karmienie??

Sugar, ja tak jak Ty, nie ściągam bez potrzeby. W ciągu miesiąca zdarzyło się 4 razy i to, co ściągnęłam, zamroziłam (3 razy po 60ml, raz 30ml). Uważam, że nie ma sensu sobie nadmiernie pobudzać laktacji. Może dziewczyny ściągają, żeby wiedzieć, ile dzidzia zjadła? Nie mam kontroli nad tym, ile je moje dziecko, ale nie spędza mi to absolutnie snu z powiek. Najważniejsze, że jest szczęśliwe i najedzone, a to przecież widać gołym okiem :).
Joanna@, w trakcie karmienia piersi automatycznie wytwarzają mleko i nigdy dziecku nie zabraknie. Możesz mieć wrażenie, że piersi są puste, a to absolutnie nieprawda. Wystarczy mocno ucisnąć pierś naokoło sutka i po krótszej lub dłuższej chwili rytmicznego uciskania sama zobaczysz, że mleko płynie.

nice-girl trochę mnie pocieszyłaś, bo w takim razie Twój synek je 770, a mój średnio 5 razy po 150 to nawet wynikałoby, że mniej, tyle, że mieszanka jest bardziej sycąca, więc i jego waga jak najbardziej słuszna... mój klocuszek...
tyle, że mleko musimy zmienić z enfamilu na bebilon jakiś na receptę, bo pediatra podejrzewa alergię :-(

natuś, alergia to przecież nie koniec świata!!! ja mam jak margeritka - nietolerancję laktozy, moja siostra jak była mała nie mogła nawet wąchać cytrusów (dzisiaj je na kilogramy:p), poza tym ja mam alergię na pleśń, kurz i coś tam jeszcze ale śladową, a siostra na trawy, pyłki i coś tam jeszcze:p ona bierze alertec, a ja nie muszę nawet - tylko nabiału nie mogę jeść:/ a o mleku mogę zapomnieć 4ever chyba:/ po prostu wyeliminujesz Piotrusiowi to co go uczula i będzie git:) może mu przejdzie jak mojej sis:D:D:D
a moja córcia przybrała tylko na piersiowym mleczku 700g w trzy tygodnie (nawet niecałe 3tyg, bo przy wypisie w 5dobie miała 3080, a dzisiaj 3800 prawie). podobno to ładny wynik:D

przytulam wszystkie zmartwione cycowaniem! chociaż ja nie nakręcałam się że koniecznie muszę/będę/itd itp cycować i nie załamałabym się chyba jeśli by mi nie wyszło. w ogóle ostatnio przez te non stop wywalane na wierzch mleczarnie mam jakieś kompleksy...

No dobra, to spróbuję poić łyżeczką bo z butli herbatką gardzi.
Natolin - pewnie na bebilon pepti. Moja znajoma ma alergika 8 tygodniowego i to właśnie ma dawać.

Iduś wiem, że to nie koniec świata, ale martwię się, że nie wiadomo czy to to, a jak to to co robić poza tym, że podawać inne mleko... i co ja powinnam jeść, a raczej czego nie jeść, nie zapytałam pani dr z tego wszystkiego :-( a mówiłam, że piersiowe też pije...
gratuluję przybrania na wadze Michalinki.
rzutka dokładnie to mleko właśnie

reklama
natuś, no to jak? macie jakieś badania w kierunku alergii robić? (nawet nie wiem, czy u takich maluchów sie robi:/ )a spróbuj może kochana wykluczyć te najbardziej uczulające po kolei: cytrusy, czekoladę może i nabiał... a jakie Piotruś ma objawy? ma jakąś wysypkę? no i czy nie możesz telefonicznie skonsultować swoją dietę z tą lekarką?

to tu też pytanie powtórzę:D dziewczynki używajace sab simplex - ile kropel i jak często podajecie maluchom?

Do góry