reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią

dziewczyny, mam kłopot i proszę o pomoc. Wczoraj próbowałam pierwszy raz odciągnąć mleko laktatorem i nici :(. W 25 minut wyciekło 5ml. O co chodzi? Pierś była pełna, bo 6 godzin niessana, dziecko się najada, rośnie, a laktatorem ściągnąć nie mogę (przy nawale też tak było i musiałam odciągnąć ręcznie). Mam laktator NUK elektryczny, powinno być wszystko w porządku. Buuu, pomocy, co mam robić? Przecież czasem muszę wyjść i dziecku mleko zostawić...
Help...

reklama
Ale w ulotce jest napisane, żeby podawać coś koło 20 kropel - a ja nie wiem czy to nie za dużo, lekarka mi mówiła, że można podawać, ale nie powiedziała w jakich dawkach...?

Ja właśnie idę kupić Espumisan, nie chcę Małej męczyć.

Ale mam problem - w kupce pojawiło się maleńkie pasemko KRWI! (ok.0,5cm) i odrobinka śluzu. Malutko ale się przestraszyłam! Skąd?! Z kupkami już lepiej, Justynka na jedzenie budzi się raz w nocy (ok.3-4 rano), zasypia o 22 a wstaje po 7 rano. Wiec wydawało mi się, że już tylko te wzdęcia jej przeszkadzają... A tu ten bąk z odrobiną kupki i krwi ze śluzem...:baffled:

Efa, u mnie sprawdza się metoda: mała do jednego cyca a laktator do drugiego i ściągam jednocześnie z karmieniem. Wczoraj takim sposobem udało mi się ściągnąć 140 ml z jednej piersi. Inaczej w ogóle nie idzie. Spróbuj :-)
Dobranocka, z tą kupą ze śluzem i z krwią najlepiej udać się do lekarza i pokazać pampersa. Moja Zuzka też miała takie coś jak miała 4 miesiące ale było dużo śluzu i sporo tej krwi, okazało się że miała zapalenie płuc... w Twoim przypadku nie musi to być nic groźnego ale lepiej sprawdzić.

Ja właśnie idę kupić Espumisan, nie chcę Małej męczyć.

Ale mam problem - w kupce pojawiło się maleńkie pasemko KRWI! (ok.0,5cm) i odrobinka śluzu. Malutko ale się przestraszyłam! Skąd?! Z kupkami już lepiej, Justynka na jedzenie budzi się raz w nocy (ok.3-4 rano), zasypia o 22 a wstaje po 7 rano. Wiec wydawało mi się, że już tylko te wzdęcia jej przeszkadzają... A tu ten bąk z odrobiną kupki i krwi ze śluzem...:baffled:
a miala wczesniej zatwardzenia? bo slad krwi w kupce moze byc ich efektem, tzn podraznienia delikatnej bl. sluzowej odbytu. Przede wszystkim jednak idz do lekarza.U takiego malenstwa nic nie mozna bagatelizowac.

dziewczyny, mam kłopot i proszę o pomoc. Wczoraj próbowałam pierwszy raz odciągnąć mleko laktatorem i nici :(. W 25 minut wyciekło 5ml. O co chodzi? Pierś była pełna, bo 6 godzin niessana, dziecko się najada, rośnie, a laktatorem ściągnąć nie mogę (przy nawale też tak było i musiałam odciągnąć ręcznie). Mam laktator NUK elektryczny, powinno być wszystko w porządku. Buuu, pomocy, co mam robić? Przecież czasem muszę wyjść i dziecku mleko zostawić...
Help...

EFA - ja na poczatku odciagalam zaledwie 30ml i to z dwoch cycow w sumie!! nie boj sie nic- powinno sie rozbujac, moj laktator tak dziala ze pierwsze krople mleka nawet jak cyce napompowane leca po minucie jakos. ja stymuluje-tzn staram sie wyciskac ta pierwsza krople a potem juz leci. Mozna tez zrobic manipulacje -do jednego cyca dopnij Olka a do drugiego w tym samym czasie sie dopnij z laktatorem -dziecko stymuluje produkcje mleka wiec powinno ruszyc.nielatwo jest utrzymac dziecko +laktator naraz ale sprobuj jakos a jak nie to tak jak ja- robie sobie w wolnej chwili i najlepiej po karmieniu bo cycki sa wtedy juz "ruszone". w tej chwili wyciagam na luzie 60 - po 30 z jednego cyca, anieraz i 90 dopielam. wazne zeby sie nie ssac dluzej niz 15-20min na jeden cyc.

reklama
ja podaję po 1 kropelce jak widze, ze sie prezy i nie przechodzi i po paru minutach jak reka odjal

dobranocka tez bym to skonsultowala
efa u mnie tez na poczatku bylo kiepsko, odssysalam po pare mililitrow, za pare minut znowu proba, teraz tez slabo nam idzie, wiec jedna butelke pol dnia odciagam

Do góry