reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią

zgadzam się Efa, że co człowiek to teoria. chyba to była główna rzecz, która mnie denerwowała u personelu szpitalu, bo każda pielęgniarka noworodkowa miała swoją teorię na wszystko.
ja smoczek podaje i rękawiczki na ręce muszę małemu zakładać, bo inaczej tarł całą buzię i był podrapany.
tylko u mnie smoczek jest tylko na chwilę, on go wypluwa po krótkim czasie. jakich używacie tych smoczków? bo może mu on po prostu nie pasuje.

reklama
U mnie od wczoraj pojawił się nawał pokarmu. Śpię w staniku, zakładam wkładki, masuję i odciągam ręcznie. Próbowałam laktatorem, ale za bardzo bolą mnie brodawki po tym jak malutka 2 noce temu ciągle tylko cyca chciała.
Aniolek mnie powiedziano, żeby odciągać tylko tyle pokarmu, żeby piersi nie były takie jak kamienie. Absolutnie nie ściągać wszystkiego. Z czasem jak dzieciaczki podrosną to będą jadły więcej i nie będzie potrzeby ściągania, przynajmniej przez jakiś czas, dopóki nie będzie skoku wzrostu bodajże i wtedy znowu będą więcej mleczka potrzebować.

Ostatnia edycja:
Ja też próbowałam 2 typów smoczków takiego z okrągłą końcówką z canpolu i i takiego ze ściętą końcówką z nuka obydwa wypluwa nawet jak się zanosi płaczem, na spokojnie też mu nie pasują. Bratow mówiła że jej synuś uznał smoka z dobrego kumpla dopiero jak miał 4 miesiące...

Co do wkładek laktacyjnych polecam firmy baby ono 60szt za 18 zł w akpolu robią z mleczka taki żel-podobnie jak w pampersach nic nie przecieka i nie zostawiają farfocli na sutkach jak np te z Belli....

Aniulek, a te wkładki dobrze się lepią do stanika? Ja na razie mam NUK i Penaten. Te pierwsze odpadają od materiału, ale te drugie bardzo dobrze się trzymają.
dziewczyny, jak często wymieniacie wkładki?

ja nie używam wkladek, bo po pierwsze przemieszczaja mi sie w staniku, podrazniaja brodawki, nieprzyjemnie pachna jak juz pare kropel mleka jest na nich i zostawiaja biale kawaleczki na piersi. Polecam wkładanie pieluchy tetrowej do stanika, tak trzeba poskładać ja aby przechodziła przez cale piersi z jednej miseczki stanika do drugiej. Jak się ladnie ulozy to nawet za bardzo nie widac ze sie ma cos takiego. Ja z domu tak nawet wychodze bo teraz sezon na kurtkę wiec nie widać a i dobre to jest tez dlatego ze chroni przed przeziębieniem piersi.

reklama
Jak nic Ci nie wycieka to jak najbardziej normalne :)

Ja sobie odciągam pokarm aż do momentu jak poczuje ulgę, ale mi kapie nawet jak Zuzia zje - i nie wiem co mam robić. Po jedzeniu jej pierś jest fajnie mięciutka i mam uczucie jakby była pusta - a tu i tak mi pokarm leci. Wiem że je dużo bo czuje po piersiach:(. Mam chyba ten nawał ale mi piersi robią się jak kamienie po godzinie, w nocy Zuzia wstaje co 3 godziny i jak ona wstaje to ja mam piersi tak twarde że aż mleko nie chce płynąć, w ciągu dnia średnio co godzinę sobie odciągam, ale w nocy!! - co godzinę nie dam rady. Czy to jest normalne??Że tak mi leci??że tak mi twardnieją??

To jest błędne koło - bo twarde są co godzina średnio czyli muszę odciągać co godzina i produkuje mi się znowu więcej pokarmu i tak w kółko - ale jak nie odciągne jak np. w nocy to sika ze mnie (w ciągu dnia normalnie kropelkuje), do tego tak przeraźliwie bolą :( CO ROBIĆ!!!Mam już dosyć!!

Do góry