reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie piersią

zgadzam się Efa, że co człowiek to teoria. chyba to była główna rzecz, która mnie denerwowała u personelu szpitalu, bo każda pielęgniarka noworodkowa miała swoją teorię na wszystko.
ja smoczek podaje i rękawiczki na ręce muszę małemu zakładać, bo inaczej tarł całą buzię i był podrapany.
tylko u mnie smoczek jest tylko na chwilę, on go wypluwa po krótkim czasie. jakich używacie tych smoczków? bo może mu on po prostu nie pasuje.

reklama
U mnie od wczoraj pojawił się nawał pokarmu. Śpię w staniku, zakładam wkładki, masuję i odciągam ręcznie. Próbowałam laktatorem, ale za bardzo bolą mnie brodawki po tym jak malutka 2 noce temu ciągle tylko cyca chciała.
Aniolek mnie powiedziano, żeby odciągać tylko tyle pokarmu, żeby piersi nie były takie jak kamienie. Absolutnie nie ściągać wszystkiego. Z czasem jak dzieciaczki podrosną to będą jadły więcej i nie będzie potrzeby ściągania, przynajmniej przez jakiś czas, dopóki nie będzie skoku wzrostu bodajże i wtedy znowu będą więcej mleczka potrzebować.

Ostatnia edycja:
Ja też próbowałam 2 typów smoczków takiego z okrągłą końcówką z canpolu i i takiego ze ściętą końcówką z nuka obydwa wypluwa nawet jak się zanosi płaczem, na spokojnie też mu nie pasują. Bratow mówiła że jej synuś uznał smoka z dobrego kumpla dopiero jak miał 4 miesiące...

Co do wkładek laktacyjnych polecam firmy baby ono 60szt za 18 zł w akpolu robią z mleczka taki żel-podobnie jak w pampersach nic nie przecieka i nie zostawiają farfocli na sutkach jak np te z Belli....

Aniulek, a te wkładki dobrze się lepią do stanika? Ja na razie mam NUK i Penaten. Te pierwsze odpadają od materiału, ale te drugie bardzo dobrze się trzymają.
dziewczyny, jak często wymieniacie wkładki?

ja nie używam wkladek, bo po pierwsze przemieszczaja mi sie w staniku, podrazniaja brodawki, nieprzyjemnie pachna jak juz pare kropel mleka jest na nich i zostawiaja biale kawaleczki na piersi. Polecam wkładanie pieluchy tetrowej do stanika, tak trzeba poskładać ja aby przechodziła przez cale piersi z jednej miseczki stanika do drugiej. Jak się ladnie ulozy to nawet za bardzo nie widac ze sie ma cos takiego. Ja z domu tak nawet wychodze bo teraz sezon na kurtkę wiec nie widać a i dobre to jest tez dlatego ze chroni przed przeziębieniem piersi.

reklama
Jak nic Ci nie wycieka to jak najbardziej normalne :)

Ja sobie odciągam pokarm aż do momentu jak poczuje ulgę, ale mi kapie nawet jak Zuzia zje - i nie wiem co mam robić. Po jedzeniu jej pierś jest fajnie mięciutka i mam uczucie jakby była pusta - a tu i tak mi pokarm leci. Wiem że je dużo bo czuje po piersiach:(. Mam chyba ten nawał ale mi piersi robią się jak kamienie po godzinie, w nocy Zuzia wstaje co 3 godziny i jak ona wstaje to ja mam piersi tak twarde że aż mleko nie chce płynąć, w ciągu dnia średnio co godzinę sobie odciągam, ale w nocy!! - co godzinę nie dam rady. Czy to jest normalne??Że tak mi leci??że tak mi twardnieją??

To jest błędne koło - bo twarde są co godzina średnio czyli muszę odciągać co godzina i produkuje mi się znowu więcej pokarmu i tak w kółko - ale jak nie odciągne jak np. w nocy to sika ze mnie (w ciągu dnia normalnie kropelkuje), do tego tak przeraźliwie bolą :( CO ROBIĆ!!!Mam już dosyć!!

Do góry