reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią

reklama
Mój też się wścieka, że za wolno nakładam :-D No ale na szczęscie już opanował trochę nowe ruchy języka i większość zostaje mu w buzi :-)

a któraś daje gluten w postaci kaszki pszennej? I ile wtedy tego się daje? W ogóle od którego miesiąca się go podaje?

Ja na razie jeszcze nie wprowadzam, tutaj na stronce bobovity kiedyś znalazłam coś takiego odnośnie glutenu Przelicznik glutenowy | BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo!
W czwartek idziemy do wspaniałej kobiety pediatry i wtedy z nią porozmawiam o tym i podzielę się informacją jaką uzyskałam na ten temat. Niestety tak naprawdę odnośnie wprowadzania glutenu ciągle są sprzeczne informacje i do końca nie wiadomo ;/

Tyle już tu pisałyśmy,ale pozwolę sobie jeszcze raz:).
Najnowszy schemat żywienia niemowląt (z 2007 r.) mówi,że gluten wprowadzamy
- u dzieci karmionych piersią nie wcześniej niż w 5 mcu i nie później,niż w 6 mcu.Podajemy dziecku raz dziennie np. w postaci 2-3 g(pół łyżeczki) kaszy manny (przed podaniem można wymieszac z niewielką ilościa ściągniętego mleka,lub dodac do zupki lub owoców,jesli Wasze dzieci juz jedzą inne rzeczy)

-u dzieci karmionych mm w 6 mcu.

W tych paczkach z hippa były te schematy żywieniowe.

reklama
Dobranocka w kaszkach powinna być już taka zawartość glutenu, że jak sypiesz zgodnie z ich instrukcja to jest akurat tyle ile być powinno, ale trzeba na nich czytać, wiem, ze mieli takie info zamieszczać ale jeszcze nad glutenem nie myślałam więc nie sprawdzałam. Na niektórych słoikach z dodatkiem manny jest napisane, że zawierają zalecaną dzienną dawkę glutenu.
A prowokacja glutenem wygląda tak:

- dzieci cyckowe w piatym i szóstym miesiącu 2-3 g kaszki glutenowej na 100 ml jeden raz dziennie do zupy lub mleka, w 7 i 8 miesiącu 6 g kaszki glutenowej na 100 ml jeden raz dziennie do zupy lub mleka, w 9 miesiącu możesz dać bułeczke :)
- dzieci na mm zaczynają miesiąc później

Do góry