reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersia

Kilolek! Ja wczoraj postanowilam probowac 2x dziennie podawac malemu mieszanke z 1 miarki aby sie choc do smaku przyzwyczailo. I co? Jak Twoj Miachas! Smok jest beee! Z drugiej butli tak samo. Ale zauwazylam, ze samo mleczko smakowal jezyczkiem jak wyjelam smoczek z buzi...nawet otworzyl buzke i czekal co sie stanie, wiec ja buch mu butle z powrotem do buzi a on znowu ja wypychal, ale mleczko smakowal...Wypil kilka, moze kilkanascie kropel. Potem sie obrazil na mnie, na butelke i na swiat. Nawet nie chcial butli w raczki wziasc a wszystko chwyta. Ale postanowilam sie nie poddawac.
A Ty nasunelas mi odpowiedz, co moze byc przyczyna tego stanu! W grudniu jak pislam wczesniej bez problemu 2xwypil mleczko moje z butelki. Ale podala mu je moja mama. No wlasnie. W tym sek. Wczoraj pislas o swoim mezu. I mysle ze tu jest odpowiedz. Nasze smyki nie mialy docznienia z butla od urodzenia jak ich starsi bracia. Caly czas byl cyc na zadanie. A teraz mama, ktora ma az 2 cyce probuje podac im butelke. To dla nich nielogiczne. One sa inteligetne i madre i uwazaja to za bardzo krzywdzace-butelka zamiast cyca od mamy? Dlaczego skoro cyc przyjemniejszy? Moze gdyby te butelki podal im ktos inny, a my bysmy sie ukryly w drugim pokoju byloby ok? Probowalas? Ja sprobuje jutro, jak maz bedzie w domu, a zapalenie mojej piersi prawie mnie. Chce powoli odzwyczajac malego od cyca, a to nie jest z dnia na dzien...
Acha, ja kupilam Nan1 HA, mysle ze na skaze tez moze byc...chyba.
Ale sie rozpisalam...

reklama
Royanna te mleczka typu Ha nie są dla dzieci, które mają udokumentowaną skazę białkową lub innego typu alergie. To są mleka, które podaje sie dzieciom u których jest podejrzenie skazy, np. rodzice sa alergikami itd.:
np. "Bebilon HA 1 hipoalergiczny przeznaczony jest dla niemowląt, u których istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia alergii na białka mleka krowiego. Jeżeli jednak u dziecka wystąpią objawy alergii, należy zasięgnąć porady lekarza. Lekarz przepisze dziecku odpowiedni preparat mlekozastępczy o znacznym stopniu hydrolizy białka" tzn. Bebilon Pepti, Nutramigen etc.
Ja np. małemu daję Pepti ale to ze względu na to, ze miał problemy z jelitkami i bączkami a ono jest bardziej lekkostrawne. Ok 6-7 msc będę przechodziła na normalne mleko ale najpierw będę podawała mu Ha z Pepti potem Ha a potem normalny Bebilon, zeby szoku dla jelitek nie zrobić.

Czyli jak Alan ma wysypke na twarzy to nie powinien dostawc tego NAN HA...Kurcze. Naszej dr narazie nie ma, do konca miesiaca jest na urlopie. Ja ostatnio jadlam ryz na mleku nie nasililo to objawow u Alana, moze to mleko tez nie nasili...Macio tez mial poczatki skazy i dostawal do HA(od poczatku byl dokarmiany), ale byl ciut mniejszym wrazliwcem...Zaryzykuje. Jak narazie nie pije jego. Jak wypije pelne 30ml kiedys a skaza sie zaostrzy to odstawie. Potem pogadam z dr.

wydaje mi się, że michasiowa niechęć do ssania nie wynika ze źle dobranego smoczka, skoro już tyle róznych wypróbowałaś.. inne mleczko próbowałaś dać?
hmm juz sama nie wiem co odpowiedzieć. Bo wiadomo butelka nie jest kochana i niechęć do niej jest. Jakby chciał zassać to zassalby każdy smoczek. Jak kilka razy był tak srasznie głodny to próbował zassać ale nie umiał. Pomęczył się, pomęczyl, nic nie poleciało i zrezygnował i potem nie chciał nawet próbować przez jakiś czas. Więc w sumie chyba bardziej szukam smoczka z którego byłoby mu łatwiej się nauczyć, ale i tez moze by mu przypadł do gustu.
Co do mleka to wyboru nie mam wielkiego, bo albo beblio pepti albo moje Głównie podaję mooje, w nagłych, awaryjnych sytuacjach bebilion, wiec raczeej nie o smak chodzi

Kilolek! Ja wczoraj postanowilam probowac 2x dziennie podawac malemu mieszanke z 1 miarki aby sie choc do smaku przyzwyczailo. I co? Jak Twoj Miachas! Smok jest beee! Z drugiej butli tak samo. Ale zauwazylam, ze samo mleczko smakowal jezyczkiem jak wyjelam smoczek z buzi...nawet otworzyl buzke i czekal co sie stanie, wiec ja buch mu butle z powrotem do buzi a on znowu ja wypychal, ale mleczko smakowal...Wypil kilka, moze kilkanascie kropel. Potem sie obrazil na mnie, na butelke i na swiat. Nawet nie chcial butli w raczki wziasc a wszystko chwyta. Ale postanowilam sie nie poddawac.
A Ty nasunelas mi odpowiedz, co moze byc przyczyna tego stanu! W grudniu jak pislam wczesniej bez problemu 2xwypil mleczko moje z butelki. Ale podala mu je moja mama. No wlasnie. W tym sek. Wczoraj pislas o swoim mezu. I mysle ze tu jest odpowiedz. Nasze smyki nie mialy docznienia z butla od urodzenia jak ich starsi bracia. Caly czas byl cyc na zadanie. A teraz mama, ktora ma az 2 cyce probuje podac im butelke. To dla nich nielogiczne. One sa inteligetne i madre i uwazaja to za bardzo krzywdzace-butelka zamiast cyca od mamy? Dlaczego skoro cyc przyjemniejszy? Moze gdyby te butelki podal im ktos inny, a my bysmy sie ukryly w drugim pokoju byloby ok? Probowalas? Ja sprobuje jutro, jak maz bedzie w domu, a zapalenie mojej piersi prawie mnie. Chce powoli odzwyczajac malego od cyca, a to nie jest z dnia na dzien...
Acha, ja kupilam Nan1 HA, mysle ze na skaze tez moze byc...chyba.
Ale sie rozpisalam...
u nas na samamym poczatku podawął tylko mą zi babcia ja nie, ja siię chowałam ale teraz robię to głownie ja, bo mały tak nei placze pzy butli kiedy robie to ja.

hahahahahaha:-D:-D:-D:-D:-D
Ugryze się w ...... i nie powiem kogo na pewno czytało .....
Na serio to już powiem ci tak : skoncz z ta butelka i nie mecz dzieciatka, to prawdziwy 100% chłop i chce cyca :-):-):-)
haha tak, amputuję sobie jednego. Jednego sobie zostawię a drugiego będę zostawiać w domu jak będę szla do pracy ;)

a nie może Ci Mama przyprowadzać dziecka do karmienia? pracujesz w tej samej miejscowości, masz 2x 1/2 h na karmienie... toż to idealnie pasuje! :)

Kilolek spróbuj jeszcze tej butelki dr. browna - mój ją woli od TT - chociaż też prawie wyłacznie cycowy( bo ok, raz na dwa tygodnie podawałam herbatkę w butli w celu właśnie późniejszego odstawienia od cyca)
Albo może spróbuj już kupka z dziubkiem - może da rade z niego już pić - może on już nie chce smoków.

Wlasnie dziewczyny chcialam sie pytac ja wracam w czerwcu do pracy, karmie piersia maly bedzie mial dobre 6 miesiecy ile mi przysluguje wolnego na karmienie piersia i do jakiego wieku dziecka??? i czy mozna ten czas zsumowac i szybciej wrocic do dziecka? Bardzo mnie ciekawi co na to powie moj pracodawca

reklama
Kilolek spróbuj jeszcze tej butelki dr. browna - mój ją woli od TT - chociaż też prawie wyłacznie cycowy( bo ok, raz na dwa tygodnie podawałam herbatkę w butli w celu właśnie późniejszego odstawienia od cyca)
Albo może spróbuj już kupka z dziubkiem - może da rade z niego już pić - może on już nie chce smoków.

No co Ty, kilolek juz podjela meska decyzje i zostawia jednego cyca w domu :)

Do góry