reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

nie chce zapeszac ale u nas chyba lepiej z karmieniem. dluzej i czesciej i pokarmu wiecej, leniuszek zaczela chetniej jesc. jutro jedziemy skontrolowac wage.

reklama
a ja dziś mam chyba znowu lekki nawał pokarmu (położna ostrzegała, że to się może powtórzyć w 6 i w 12 dobie) do tego stopnia, że musiałam po raz pierwszy założyć wkładki bo mi zaczęło przeciekać :sorry2:

heh, ja sie na poczatku zastanawialam co zrobie z czterema pudelkami wkladek ktore kupilam bo byla promocja ale jak tylko wrocilismy ze szpitala to okazalo sie ze sie jednak przydadza ;) wczoraj w ciagu dnia siedzialam sobie przed telewizorem z mleczarnia na wierzchu bo posmarowana bepanthenem (przez czestsze i dluzsze karmienie troche sutki bola), zerknelam na spiacego leniuszka oczywiscie sie rozczulajac i nagle poczulam cos mokrego - z obu piersi zaczelo mi kapac mleko ;)

aj! no ja już byłam taka zadowolona, że nie będę musiała korzystać z tego wynalazku.. qurde wszędzie jakieś podpaski.. jak nie w majtkach to w staniku ehh

a jakich uzywasz? ja mam zapas j&j poki co. wiekszosc jest dosc gruba. lansinoh i baby ono robia cieniutkie wkladki ktore mimo ze maja wieksza srednice od tych grubych to jednak sa wygodniejsze. no i bella sa tak pomiedzy i wielkoscia i gruboscia i sa bardzo ok.

Hej,

a moje rodawki wróciły do normy i już nie krwawią.
Natka praktycznie jest na moim cycu, ale zdarzają się dni, że muszę dać Jej dodatkowo 30 ml, ale góra dwa razy na dzień.
Nie należę do tych mlecznych, a czasami ssak potrafi ssać długo i często.

I niestety nadal mam problem z zaparciami. Nie robi jak inne dzieci karmione naturalnie :((
A jak dokarmiam, to używam Bebilonu HA. Odstawiłam Nestle NAN HA, bo w nim jest zwiększona zawartość żelaza, a wiadomo jak ono potrafi działać na dolne sprawy ;)

Dziewczyny, które karmią sztucznie, pamiętajcie proszę, żeby dopajać Pociechy. Nie chcę się mądrzyć oczywiście, ale zainspirował mnie post Kachny :))

Witajcie:)

ja tez tych wkladek Lansinoh uzywam i jak dla mnie najlepsze jakie kiedykolwiek uzywalam... i nic a nic nie przeciekaja... choc czasem sporo wyleci.. pewnie to zasluga ich wiekszej srednicy...

Tiger: a ja myslalam, ze zelazo raczej rozrzedza kupcie.. przynajmniej na mnie tak dzialalo....

Edziok: bardzo duzo odciagasz tego pokarmu.... nie wiem czemu jeszcze sztucznym dokarmiasz... przeciez jak policzysz ze maly na raz zjada 100 ml, to ci 10 razy dziennie karmienie wychodzi..... to duzo jak na takiego malucha...

Evelle: woda lub herbatka od 1 miesiaca...

Edziok: Mleko mamy tylko na poczatku laktacji wydaje sie najbardziej tłuste i ma pomarańczowy lub żółtawy kolor.. potem blednie i przybiera kolor jakbyś zwykłe mleko rozcieńczyła wodą... ale to nie znaczy że jest złe, po prostu tak wygląda i na pewno dla malucha jest najlepsze.... a siara tylko bodajze 3-4 dni maks moze byc... choc jak przy synu (6 lat temu) mowili mi że siara tylko w pierwszej dobie jest... a potem mleczko przybiera różne kolory w zależności od normowania się laktacji....

Nadika: u nas też niczym pępuszka nie kazali zalewać ani przecierać i odpadł w 6 dobie.. co nie znaczy że pozostałośc po nim pięknie była zagojona... ja teraz dodatkowo psikam octeniseptem i już wygląda lepiej, jest tylko maniuni strupek, który sam musi odpasc...

Ostatnia edycja:
ja karmie NAN 1 ( zwykłe) , jak mała miała 2 tyg to jadła 60-90ml,najpierw robiłam 90ml, jak była głodna to dorabiałam jeszcze 30ml, dopajam naparem z kopru wloskiego ( ale nie herbatka, bo tam ma dużo cukru tylko zaparzam z torebki) od czasu do czadu rumianek jak mała nie zrobi kupki

reklama
Witam,
mam do Was pytanie, jak pielęgnowałyście pępek swoich pociech?
Mi w szpitalu powiedzieli że niczym się nie smaruje ani odkaża i że mozna go zamoczyć podczas kąpieli, jedynie mam go wycierać, osuszać gazikiem jałowym. Boję się że wda się jakieś zakażenie.
ja psikałam 2 razy dziennie octecnisept i wietrzyłam 2 razy dziennie. po 9 dniach odpadł
nie chce zapeszac ale u nas chyba lepiej z karmieniem. dluzej i czesciej i pokarmu wiecej, leniuszek zaczela chetniej jesc. jutro jedziemy skontrolowac wage.
no to super :-)
a ja dziś mam chyba znowu lekki nawał pokarmu (położna ostrzegała, że to się może powtórzyć w 6 i w 12 dobie) do tego stopnia, że musiałam po raz pierwszy założyć wkładki bo mi zaczęło przeciekać :sorry2:
a ja od początku ciązy nie było dnia, zebym nie miała wkładek:sorry2:w nocy po 2 razy zmieniam,..

Do góry