reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

ja uważam, że jeśli nie ma potrzeby karmienia butlą, to po co to robić?
ja jestem szczęsliwa, że mogę karmić piersią, mleczko jest zawsze podgrzane i gotowe do spożycia..
mój mały wszedł dziś w fazę wiszenia na cycu i gdyby mógł, to wisiałby cały dzień, ale nie ma tak łatwo :-p
góra pół godziny karmienia i koniec :-p

a co do picia, to ja też jakoś nie mam większego pragnienia... hmmm. piję może góra 1,5 litra PŁYNÓW dziennie..
a mleczarnia jest spora!!
i myślę, że tu chodzi o nastawieni, jeśli Nataliak wmawia sobie, że ma za mało, albo ,że maluszek się nie najada, to będzie starała się karmić butlą, bo wtedy ma pewność ile mała zjadła..
ja psychicznie nastawiłam się na karmienie piersią i minimum pół roku będę karmiła :-)

a co do smoczka, to jeszcze nie dałam, ale coraz częściej mam ochotę, bo mały zaczyna mnie szantażować, płacze, dostaje cyca, pociągnie 2-3 razy i zasypia, ja go do kołyski a ten ryk... więc nie zdziwią się, jak w ciągu najbliższych kilku dni dostanie tego cyca :-)

reklama
aga ja sie nie staram karmic butla i nie nastawiam na to. wczoraj mala dostala moje mleko z butli bo odciagalam zeby sprawdzic ile go w ogole mam i okazalo sie ze niewiele. a to ze sie martwie czy mala sie najada jest chyba zupelnie normalne skoro ma juz 3tygodnie a dopiero jutro bedziemy wiedziec czy z waga jest wszystko ok...
po porodzie rozmawialam nt problemow z karmieniem z polozna z przychodni do ktorej chodzilam w czasie ciazy. powiedziala mi ze jesli dziecko je przez okolo 20min a potem spi spokojnie okolo 2,5h to znaczy ze sie najada wiec teoretycznie u nas wszystko powinno byc ok :)

Nataliak nie martw się ja pytałam pediatry, czy to normalne ze mój mały tylko przez 10 minut pije- odpowiedź, że TAK, więc luzik, a mleko i tak muszę odciągać, bo nie daję rady z moimi balonami.
myślę, że z małą jest ok, może nie ma tak dużego zapotrzebowania hmmm
a ile odciągnęłaś??? ze mówisz, że mało? bo u mnie na początku praktycznie sama woda tak 100 ml a potem dopiero coś bardziej treściwego leci

a my zakończyliśmy karmienie moim mlekiem, w środę ide do lekarki ( przy okazji szczepienia Lilianki) i będę miała zmieniane leki na ciśnienie, przy których nie można karmić piersią, ale i tak już mleka było mało wiec tak zdecydowaliśmy

Dziewczyny - nie załamywac sie ani nie poddawac z cycem:-) nataliak trzymam kciuki by jednak udało wam sie karmic tylko piersia:-)
mnie juz wszyscy wkoło namawiaja na dokarmianie sztucznym bo Mala marudzi , bardzo długo je i w ciagu dnia czasem niewiele spi, a ja mam te rady w nosie. Wprawdzie jeszcze Tosi nie wazylismy, ale widac ze rosnie. Jutro przybywa do nas pediatra, a wazenie bedzi dopiero pewnie koło 6 tygodnia, wg mnie to jest ciezsza o około 500-600 gram jesli nie wiecej...

ja z jednej piersi jestem w stanie utachać z 60 ml przy bardzo dobrych wiatrach, jak już pęka od mleka, a młody z butli 120 ml sysa bez mrugnięcia okiem

to faktycznie mało, ale skoro Lanka nie płacze, to może jej to wystarcza..
a jak zwykłe mleko dajesz to ile wypija?

modyfikowane dostala tylko kilka razy po 30ml ale to bylo jak miala 3-4dni. mi tez sie wydaje ze wystarczy jej tyle ile mam bo poje sobie jakis kwadrans a potem lezy grzecznie albo zasypia na 3h. no i je co 3h.

ja z jednej piersi jestem w stanie utachać z 60 ml przy bardzo dobrych wiatrach, jak już pęka od mleka, a młody z butli 120 ml sysa bez mrugnięcia okiem

z butli dzieci zawsze pija wiecej niz z piersi.

reklama
może poprostu Lenka mało je.. hmmm, a przybiera na wadze? albo czy widać po niej?
bo mój dostał drugiej brody i fajne poliki ma, a położna, która była godzine temu powiedziała, że ładnie na udach tłuszczyku dostaje :-)

Do góry