reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią, dieta mam karmiacych:)

reklama
kochane czy Wasze pociechy też się krztusza w trakcie jedzenia z piersi? Bo mój Mikolaj przynajmniej 2 razy dziennie i tak się zastanawiam czy może go karmię nie tak jak trzeba, czyli np w nieodpowiedniej pozycji?

kochane czy Wasze pociechy też się krztusza w trakcie jedzenia z piersi? Bo mój Mikolaj przynajmniej 2 razy dziennie i tak się zastanawiam czy może go karmię nie tak jak trzeba, czyli np w nieodpowiedniej pozycji?
Anitek moja mała ostatnio zaczęła się krztusić. Ale myślę, że to głównie z powodu butelki. Dostałam kupon z 50% zniżki na butelkę Tommee Tippee i kupiliśmy. Myślałam że jak ma kształt piersi to będzie wygodniejsza dla mojej małej ale jej widocznie za szybko z niej leci, choć smoczek jest "1". Ale ona nauczyła się jeść jeszcze łapczywiej i się krztusić i czasami robi tak przy cycku.

Ja praktycznie wcale nie podaje butelki ani smoczka a Milosz czesto sie krztusi i mysle ze jest to zwiazane ze zbyt szybkim wyplywem pokarmu. Zauwazylam ze jesli karmie na siedzaco znacznie latwiej sie krztusi, gdy karmie na lezaco jest tego znacznie mniej

Ja praktycznie wcale nie podaje butelki ani smoczka a Milosz czesto sie krztusi i mysle ze jest to zwiazane ze zbyt szybkim wyplywem pokarmu. Zauwazylam ze jesli karmie na siedzaco znacznie latwiej sie krztusi, gdy karmie na lezaco jest tego znacznie mniej
i tu sie zgodze,bo krztuszenie u maluszków jest zwiazane z łapczywym jedzeniem i szybkim wypływem mleczka,moja tez tak ma

moja tez się krztusi! leci jej bokami tak łapczywie ssie piers ale wtedy przerywam biorę ją do odbicia i potem kolejny raz ją przystawiam.

na jakims watku czytałam ze nie zawsze po karmieniu przystawiacie do odbicia bo dzidzia zasypia, ja robię tak , mała je ok 10min potem biorę ja by jej się odbiło nawet jak zasnie i wtedy fakt rozbudza się ale tez i beka jak jakis zubr:szok::-D i ponownie ją przystawiam juz na leząco, 3min ssania i zasypia ponownie:-)

Kolezanka mi pszyslala,co mozna jesc karmiac,a czego nie wolno,moze ktoras zainteresuje....:

NAPOJE:
Woda,
Herbata, bawarka,
Kawa bezkofeinowa, inka,
Sok jabłkowy z wodą mineralną niegazowana 1:1,
Kompot truskawkowy z wodą mineralną niegazowana 1:1,
Kakao (1 szklanka) (UWAGA może powodować zaparcia u dziecka!),
Mleko (jeśli lubisz),
Jogurt naturalny, waniliowy, jagodowy, itp.
Kefir, maślanka,
NIE PIJ NAPOJÓW GAZOWANYCH !

PIECZYWO:
Każde z masłem (bo masło zawiera Wit. A+E)

WĘDLINY:
Drobiowe (białe), chude, nie pikantne,

MIĘSO:
Każde ale gotowane i bez sosu: schabowe, golonko, kurczaka, itp.

RYBY:
Wszystkie, ale nie opiekane.

OWOCE:
Jabłko,
później banan (i obserwuj dziecko),
później kiwi,
później winogrono (uwaga wywołuje wzdęcia i zawiera dużo cukru),
unikaj cytrusów.

WARZYWA:
NIE JEDŹ CZOSNKU ANI CEBULI, ANI KALAFIORU, ANI KAPUSTY, ANI BROKUŁ!
Możesz jeść pomidory i ogórek zielony (ale nie konserwowe, ani kiszone!)

SERY I NABIAŁ:
Każdy poza pleśniowymi,
Możesz jeść jajka gotowane.

SAŁATKA:
ugotowany burak, starty i doprawiony,
sałata zielona w śladowych ilościach,
kukurydza w śladowych ilościach.

DESER:
Kisiel,
Galaretka,
Budyń,
Odrobinę ciasta tortowego, itp.

SŁODYCZE:
Odrobinę owszem, ale nie z makiem,
Czekolady (1 kostka na dzień).

MOŻNA JEŚĆ:
Pieczarki gotowane, miód,
Zupę: pieczarkową, pomidorową, rosół, barszcz,
Płatki w mleku.

JEDZ BURAKI!

Pokarmy,które należy wykluczyć:

1.czosnek i początkowo cebula
2.suszony groch i fasola (można spożywać te warzywa w postaci świeżej lub mrożonej,np.zielony groszek lub fasolka szparagowa)
3.warzywa kapustne:kapusta,kalafior,brokuły,brukselka (dozwolona kapusta kiszona)
4.gruboziarnisty chleb w pierwszym miesiącu karmienia
5.niektóre owoce:
a.owoce cytrusowe
b.gruszki
c.owoce dużopestkowe-śliwki,morele,brzoskwinie
d.truskawki,poziomki ze względu na skłonność do alergii
6.czekolada i kakao-skłonnośc do alergii.

GRUPY PRODUKTÓW,KTÓRYCH SPOZYWANIE PRZEZ MATKĘ MOŻE WYWOŁAĆ NIEKORZYSTNE REAKCJE U DZIECKA:
POTRAWY CIĘŻKOSTRAWNE:tłuste wędliny,mięsa i sery,potrawy smażone,produkty wzdymające:groch,fasola,kapusta,cebula
POTRAWY O ZDECYDOWANYM ZAPACHU I SMAKU:czosnek,kalafior,ostre przyprawy
SILNE ALERGENYwoce cytrusowe,truskawki,kakao,czekolada,orzechy,ryby,j aja,mleko i jego przetwory.

ZASADY WPROWADZANIA NOWYCH POKARMÓW:
1.wprowadzamy zawsze jeden nowy produkt jednego dnia i obserwujemy dziecko.Jeśli dziecko ma kolkę,rezygnujemy z tego pokarmu,po czym za 2-3 tygodnie próbujemy znowu.
2.ilość nowego pokarmu rozszerzamy powoli,np.jednego dnia zjemy kilka plasterków ogórka,jeśli dziecko będzie dobrze reagowało,następnego dnia zjemy dwa razy więcej,jeszcze następnego połowę itd.

reklama
wiecie co... nie chcę wyjść na nierozsądną matkę, ale w życiu nie udałoby mi się trzymać tych wskazówek żywieniowych i zachować zdrowie psychiczne... jak dotąd jem przynajmniej połowę rzeczy z tej zakazanej listy; oprócz strączkowych i cytrusów jem wszystko i nie widzę u małej przykrych efektów; nawet wysypka z buźki sama zeszła...

a właśnie - kiedy do diety można włączyć np. groch czy soczewicę? jest to zdrowe i smaczne, ale nie wiem kiedy można spróbować jeść? oczywiście w rozsądnych ilościach;

dziewczyny - kiedyś któraś z Was, sierpnióweczki, podawała adres sklepu w Warszawie, gdzie można nabyć biustonosze Alles Mama - pamiętacie go???

edit. co do mikrofali - mój mąż jak dotąd wkładał akcesoria do mikrofali na 2 min. na taką średnią moc, ale zwątpiłam czy to wystarczy, stąd pytanie; wczoraj sparzałam wszystko wrzątkiem, ale zdecydowanie łatwiej jest mi użyć mikrofalówki jednak;

Ostatnia edycja:
Do góry