U nas jakby zaczynało się stabilizować powoli. Ola już 3 noc z rzędu spała 6 godzin. Niestety wczoraj zasnęła mi po 20 tak że karmienie wypadło po 2 a następne po 6 no ale liczy się sam fakt. Oby tylko nie było to chwilowe. Trzymam za nią kciuki. Może załapie że noc się przesypia.
reklama
OlaPio
Lipcówka'06 mama Olisia
ja kupiłam woreczki ale są za duże na butlę 150 ml Aventu od laktatora...te woreczki pasują na duże butelki o pojemności 250 ml...czy wiecie może,czy są takie woreczki do kupienia tyle że małe?
Wkładam taki woreczek do srodka butelki,wywijam brzegi na zewnątzr,zakręcam laktator i ściągam,potem wyjmuję, wiążę klipsem i wkładam do zamrażalnika,wcześniej na naklejce piszę godzinę i datę ściągania.Wczoraj wieczorem udało mi się napełnić tylko 100 ml...a własnie mam pytanko: ile naraz zjada przeciętnie maluszek miesięczny? Bo jestem cycowa mama i na oko nie jestem w stanie tego sprawdzić...czy te 100 ml starczy na 1 porcję żeby synek się najadł? Muszę zamrozić tego trochę bo idziemy na wesele i moja mama ma karmić Oliwierka butelką z moim pokarmem...
Wkładam taki woreczek do srodka butelki,wywijam brzegi na zewnątzr,zakręcam laktator i ściągam,potem wyjmuję, wiążę klipsem i wkładam do zamrażalnika,wcześniej na naklejce piszę godzinę i datę ściągania.Wczoraj wieczorem udało mi się napełnić tylko 100 ml...a własnie mam pytanko: ile naraz zjada przeciętnie maluszek miesięczny? Bo jestem cycowa mama i na oko nie jestem w stanie tego sprawdzić...czy te 100 ml starczy na 1 porcję żeby synek się najadł? Muszę zamrozić tego trochę bo idziemy na wesele i moja mama ma karmić Oliwierka butelką z moim pokarmem...
aska outada
Mama czerwcowa' 06 Fan(ka)
Olu ja mam male woreczki ale je dostalam. Kiedy chcialam kupic sprzedawczyni powiedziala ze Avent wycofuje sie z ich produkcji i beda dostepne tylko plastikowe pojemniczki.
sumka
Mama czerwcowa'06 Mama na cały etat :)
OlaPiotrowska bardzo dziękuję za info o woreczkach. Ja też robię zapasy w tym samym celu co ty. Idziemy na wesele. Ściągnęłam wczoraj na próbę i też wyszło mi 100 ml i to z dwóch piersi i sama jestem ciekawa ile zjada taki bobas, ale z tego co pisały dziewczyny to chyba tak między 90-120 ml ;D
ell
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
jako stała bywalczyni wesel - mam już dwa za soba od czasu porodu- powiem tylko tyle, jak nie ma mamy to dziecko nie ma apetytu- ogolnie mała zjadała porcje od 60 do 80 ml w trakcie karmien. Ja zamrazałam w pojemnikach aventu. W nastepna sobote kolejne wesele, tym razem sprawdzian dla tesciów- bo teraz pod ich opieka zostanie Otylka, wczesniej dwukrotnie opiekowała sie moja mama, akurat raz przypadł jej pierwszy dzien kolkowy....byl to 14 dzien zycia malej, ale byla jazda- ledwo se ubrałam... a fryzjera olalam i wyszło mi to na dobre- na kolejne wesele tez sama fryz sobie zrobiłam
Te woreczki większe można wykorzystać tez w mniejszej butelce cały sie nie rozwija ale jest ok, ja tak robiłam. Wydaje mi sie ze 100 mlwystarczy - jak my bylismy w sb w kinie to mój ledwo zjadl 100ml choc zostawiłam mamie duzo wiecej a przeciez jest sporo starszy - wydaje mi sie ze z piersi zjada wiecej ale kto wie...
Dziewczyny...zaczelismy troche dokarmiac Mateuszka i od razu lepiej, maly nie dojadal z piersi....
kupilismy mleko Nan HA i podajemy po tym jak ja nakarmie piersia, a wczoraj i dzisiaj odciagalam pokarm..
z jednej piersi odciagnelam raz 70 raz 80 , nie wiem czy to duzo czy malo....?????
Czasem maly chce jeszcze sztuczne pojesc a czasem nie..Wczoraj wieczorem nie chcial i spal 2 godziny, piers i znow 2 godziny)
I jest duzo spokojniejszy..
Nauczylam go wczoraj zasypiac w lozeczku w ciagu dnia...jak tylko zaczyna gesto ziewac to klade go do lozeczka, gada sobie troche do myszek na ochraniaczu a pozniej jak widze ze juz ma dosc to glaszce go po glowce, policzku, raczkach jakis czas a pozniej zasypia..ale jestem szczesliwa...Oznacza to ze nie ma zadnych kolek, tak jak podejrzewalam, tylko byl przemeczony, bo wcale nie spal w caigu dnia
Wszytko na dobrej drodze..
Zwiekszam sobie laktacje herbatko fito-mix i pobudzam laktatorem....
Tez jestem ciekawa ile powienien jesc z piersi na raz, bo sztucznego to jakos w piatym tygodniu 120-150 na raz....
kupilismy mleko Nan HA i podajemy po tym jak ja nakarmie piersia, a wczoraj i dzisiaj odciagalam pokarm..
z jednej piersi odciagnelam raz 70 raz 80 , nie wiem czy to duzo czy malo....?????
Czasem maly chce jeszcze sztuczne pojesc a czasem nie..Wczoraj wieczorem nie chcial i spal 2 godziny, piers i znow 2 godziny)
I jest duzo spokojniejszy..
Nauczylam go wczoraj zasypiac w lozeczku w ciagu dnia...jak tylko zaczyna gesto ziewac to klade go do lozeczka, gada sobie troche do myszek na ochraniaczu a pozniej jak widze ze juz ma dosc to glaszce go po glowce, policzku, raczkach jakis czas a pozniej zasypia..ale jestem szczesliwa...Oznacza to ze nie ma zadnych kolek, tak jak podejrzewalam, tylko byl przemeczony, bo wcale nie spal w caigu dnia
Wszytko na dobrej drodze..
Zwiekszam sobie laktacje herbatko fito-mix i pobudzam laktatorem....
Tez jestem ciekawa ile powienien jesc z piersi na raz, bo sztucznego to jakos w piatym tygodniu 120-150 na raz....
ell
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
Ja za to wrociłam do karmienia osłonkami, jednak mała nie potrafi ssać i strasznie się denerwuje przy jedzeniu- to znaczy zakladam osłonki jak widze ze mała się męczy- i o dziwo z osłonkami mam o wiele wiecej pokarmu- podejrzewam, ze wczesniej miałam lekkie zanikanie z uwagi na to, że mała żle chwytała otoczke i w ten sposób nie pobudzała wszystkich kanalików. A tak znowu zalewa mnie wszedzie- tak jakbym miała powtorkę z nawału.
Poza tym powiedziałam stop wystawianiu cyca gdzie popadnie- na wyjścia odciagam pokarm, pakuję podgrzewacz i jest super, z butelki mała je do 10 minut i po sprawie a cyca traktuje jak smoczek i potrafi siedzieć bez konca, a jak ja odrywam to jest wrzask i udaje, ze dalej je. a tak moj nowy system w gosciach lepiej sie sprawdza, bo i mala spokojna i ja mam wiecej swobody- nakarmić moze kazdy) i wiem ile malutka je)
Aniu76 moze u Ciebie też maly się męczy z ssaniem i moze wystarczyć odciagac pokarm i z butelki mu podawać- ja teraz zawsze w nocy odciagam sobie 1,5 butelki-poł butelki jak juz zasnie, i jedna nad ranem koło 4. Poza tym spróbuj moze załozyć oslonkę i zobaczysz czy wtedy tez placze- bo moja od razu się uspokaja. Jestem przekonana ze masz mleko w piersi, ja tez myslałam, ze jest go za malo, a gdy na przykład ostatnio, gdy mała juz nie potrafila nic wyssać to ja laktatorem odciagnełam 60 ml- fat dopiero po 5 minutach ssania laktatorem zaczelo coś lecieć, a wiec moze mam czesto zator w kanalikach , a mała sobie z tym nie radzi.
Poza tym powiedziałam stop wystawianiu cyca gdzie popadnie- na wyjścia odciagam pokarm, pakuję podgrzewacz i jest super, z butelki mała je do 10 minut i po sprawie a cyca traktuje jak smoczek i potrafi siedzieć bez konca, a jak ja odrywam to jest wrzask i udaje, ze dalej je. a tak moj nowy system w gosciach lepiej sie sprawdza, bo i mala spokojna i ja mam wiecej swobody- nakarmić moze kazdy) i wiem ile malutka je)
Aniu76 moze u Ciebie też maly się męczy z ssaniem i moze wystarczyć odciagac pokarm i z butelki mu podawać- ja teraz zawsze w nocy odciagam sobie 1,5 butelki-poł butelki jak juz zasnie, i jedna nad ranem koło 4. Poza tym spróbuj moze załozyć oslonkę i zobaczysz czy wtedy tez placze- bo moja od razu się uspokaja. Jestem przekonana ze masz mleko w piersi, ja tez myslałam, ze jest go za malo, a gdy na przykład ostatnio, gdy mała juz nie potrafila nic wyssać to ja laktatorem odciagnełam 60 ml- fat dopiero po 5 minutach ssania laktatorem zaczelo coś lecieć, a wiec moze mam czesto zator w kanalikach , a mała sobie z tym nie radzi.
aska outada
Mama czerwcowa' 06 Fan(ka)
Aniu inna jest ilosc zjadana z piersi a inna z butelki- mleka modyfikowanego . Lekarka mi powiedziala ze to niemozliwe zeby dziecko zjadlo z piersi wiecej niz potrzeba jesli tak to to zwymiotuje ( nie uleje ! ) i nie ma sensu obliczac. Odciagasz bardzo ladna ilosc z jednej piersi , ja odciagam ok 60 - 80 ml ( z jednej ) a to u mnie duzo i mam ostatnio pelne piersi wiec wszystko u Ciebie gra, pozatym ilosc mleka zmienia sie z czasem.
Uwazaj z modyfikowanym, jesli tylko dokarmiasz to nie przesadz. Producenci pisza ze maly ma zjadac 120 ml ale to jest strasznie duzo i z moich obserwacji wynika ze 3- 4 miesieczne dzieci tyle zjadaja. Ja dokarmiam Eliaszka i podaje najwyzej 90 ml a raczej wole podawac 60 i za 2 godziny np moj cycus a popatrz jak szybko rosnie i jaki byk z niego a na poczatku byl dramat bo strasznie malo przybieral.
Co do niedojadania to Eliasz tez plakal bardzo dopoki nie zaczelam dokarmiac, potem juz bylo o niebo lepiej.
Uwazaj z modyfikowanym, jesli tylko dokarmiasz to nie przesadz. Producenci pisza ze maly ma zjadac 120 ml ale to jest strasznie duzo i z moich obserwacji wynika ze 3- 4 miesieczne dzieci tyle zjadaja. Ja dokarmiam Eliaszka i podaje najwyzej 90 ml a raczej wole podawac 60 i za 2 godziny np moj cycus a popatrz jak szybko rosnie i jaki byk z niego a na poczatku byl dramat bo strasznie malo przybieral.
Co do niedojadania to Eliasz tez plakal bardzo dopoki nie zaczelam dokarmiac, potem juz bylo o niebo lepiej.
reklama
Ell - tak mi sie wydaje ze sie meczy z ssaniem, na poczatku ok 5-8 minut je aktywnie a pozniej albo sie prezy i wije albo zasypia i nic go nie zbudzi, nawet odbijanie..Dzisiaj probowalam nakarmic z cwoch piersi ale nie chcial tej drugiej juz - amysle ze powinnam tak karmic
Przed chwila odciagnelam pokarm i mialam tylko 80ml z dwocj piersi..jak to roznie bywa...Widze ze mam barziej miekkie piersi. Lece sobie zaparzyc herbatke fito-miz a teraz pije Karmi.
jak przystawiam Mateuszka do piersi to staram sie zeby jak najwiecej otoczki objal.
Moze sprobuje z ta oslona - tylko roznie slyszlam na ich temat,, ze moga tez zasszkodzic..
Asiu - musze uwazac, bo nie chce malego utuczyc, na razie duzo nie je 20-30 ml...po tym jak go piersia nakarmie..albo maz butelka z moim pokarmem
I udaje sie karmic co okolo 3 godziny))yupiiii
Dobrez ze masz tyle pokarmu i ze Eliaszek rosnie szybko))
Przed chwila odciagnelam pokarm i mialam tylko 80ml z dwocj piersi..jak to roznie bywa...Widze ze mam barziej miekkie piersi. Lece sobie zaparzyc herbatke fito-miz a teraz pije Karmi.
jak przystawiam Mateuszka do piersi to staram sie zeby jak najwiecej otoczki objal.
Moze sprobuje z ta oslona - tylko roznie slyszlam na ich temat,, ze moga tez zasszkodzic..
Asiu - musze uwazac, bo nie chce malego utuczyc, na razie duzo nie je 20-30 ml...po tym jak go piersia nakarmie..albo maz butelka z moim pokarmem
I udaje sie karmic co okolo 3 godziny))yupiiii
Dobrez ze masz tyle pokarmu i ze Eliaszek rosnie szybko))
Podziel się: