reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią/butelką a potem inne jedzonko

Michał robi już totalny bunt na moje mleko - nawet już przez butle go nie chce. Rano go przystawiałam chyba ze 4 razy, pocumkał chwilkę i nie chciał. mówię ok jak nie chcesz to nie i dałam go na leżaczek a pół godzinki kwekanie, dałam mu moje z butli - wypił 20 ml i wrzask, zmieniłam smoczek, wrzask, myślę sobie jesteś do spana. A on wycie w wózku. W zasadzie on płacze tylko wtedy gdy jest głodny wiec go hop do cycka a ten się drze. W końcu skapitulowałam i zrobiłam mu butle i wypił 100 ml ... az mu się uszy trzęsły....normalnie porażka.. nie wiem juz co mam robic... walczyć z nim??? Poddać się... A moze to jest wina tego że Bebilon Pepti dosładzam glukozą zeby nie czuć tego smaku i moje mleko wydaje mu sie za mało słdokie???? Poradźcie coś do mam doła i nie wiem juz co robić.....
Głuszku u mnie tez tak było. ja po prostu odstawiłam butelke. Dokarmiam małego kaszką łyżeczką. Robie gęstą papke z kleikiem ryżowym i je z chęcią. U mnie butelk zakucała ssanie cycy. No i może nie dosłądzaj bebilonu. Ja bym sie bała ze dziecko będzie potem wszystko co sładkie chciało jeść.

reklama
Gluszku-ja mam podobny problem-Maja nie chce ssac piersi.:-(Juz w poprzedni weekend byl problem-jak ja ptrzystawiam,nie zdazy nic wypic i od razu krzy,placz,lzy jej az ciurkiem leca,sztywnieje i sie wyrywa.Potem bylo juz coraz lepiej,a teraz znowu to samo.W nocy pije,ale w dzien sa problemy.A,z butelki moje mleko pije ze smakiem-moze rzeczywiscie za wczesnie przyzwyczajalam ja do picia z butli....

Ja też podaję Antosiowi wodę do picia. Faktem jest że Antek niechetnie w ogóle pije - a powinien bo dzieci karmione sztucznie powinny pic. Co do jedzenie to ja 10 października( Antoś skończy 4 tyg zaczynam wprowadzać jedzonko) ale zupełnie inaczej niż niektóre z Was - że dziecko zjadło pół słoiczka itp. Zaczynam od 3-4 łyżeczek i zwiększam o 1 każdego dnia i tak przez około tydzień i dopiero potem następny produkt - tak kazała pediatra . A poza tym nie wyobrażam sobie, żeby dziecku, które dotychczas jadło tylko mleko nagle podać pół słoiczka nowego stałego( czy półpłynnego ) pokarmu - przecież to ogromne obciążenie dla zołądka.

mam pytanko do butelkowych mam uzywających Aventowskich butelek. Jakich smoków do butelek używacie? bo są dwa rodzaje prawda. Z kilkoma dziurkami - chyba adekwatnie do wieku i z duzymi dziurkami..pogubiłam się!

Magdziarko ja używam 2 i smoczków Lovi 1 ale czas na większe.
No i dzięki Bogu Michał chycił tego cyca - przystawiałam go chyba za 100 razy i w końcu zjadł, po południu już poszło bez problemu a jak mi się laktacja rozbuchała uffff. Nie wiedziałam że można stracić mleko praktycznie w 1 dzień i w kolejny go odzyskać....

A ja już się pokapowałam ze smokami z Aventu są takie 1+( z jedną dziurką od urodzenie) 2+ z dwiema dziurkami od 2 miesiąca, 3+ z trzema dziurkami od trzeciego miesiąca i 4+ z czterema dziurkami od 6 miesiąca. No i jest smok trójprzepływowy, który ma takie oznaczenia I II III i w zależności która kreseczkę ustawi się w stronę noska maluszka to ma się regulację przepływu! No to ja mam smoki 2+ i 3+ i taki trójprzepływowy też znalazłam.

Magdziarko pamiętaj tylko że ten trójprzepływowy to nadaje się na kaszki własnie bo on jest baaaardzo szybki i jak wlejesz samo mleczko i nawet jak ustawisz na najwolniejszy przeplyw to mleczko i tak popiernicza że hej.

Zaczynam od 3-4 łyżeczek i zwiększam o 1 każdego dnia i tak przez około tydzień i dopiero potem następny produkt - tak kazała pediatra . A poza tym nie wyobrażam sobie, żeby dziecku, które dotychczas jadło tylko mleko nagle podać pół słoiczka nowego stałego( czy półpłynnego ) pokarmu - przecież to ogromne obciążenie dla zołądka.

Zgadzam się w 100 %. :tak:Tak robiłam przy Wojtku i tak zrobię przy Stasiu. Ale jeśli się uda, to dopiero pod koniec 5 miesiąca.

Ja też podaję Antosiowi wodę do picia. Faktem jest że Antek niechetnie w ogóle pije - a powinien bo dzieci karmione sztucznie powinny pic. Co do jedzenie to ja 10 października( Antoś skończy 4 tyg zaczynam wprowadzać jedzonko) ale zupełnie inaczej niż niektóre z Was - że dziecko zjadło pół słoiczka itp. Zaczynam od 3-4 łyżeczek i zwiększam o 1 każdego dnia i tak przez około tydzień i dopiero potem następny produkt - tak kazała pediatra . A poza tym nie wyobrażam sobie, żeby dziecku, które dotychczas jadło tylko mleko nagle podać pół słoiczka nowego stałego( czy półpłynnego ) pokarmu - przecież to ogromne obciążenie dla zołądka.

ja zgadzam się z Zuzkus- 3-4 łyżeczki to akurat okolice połowy słoiczka - bo mówimy o pełnych łyżeczkach,których i tak się nie podaje bo bierze się tylko na czubek - wychodzi wtedy o wiele więcej tych "łyżeczek" ;-)

reklama
dzisiaj zaliczony obiadek:-)
dynia z ziemniakami która bardzo smakowała i oczywiście był płacz że tak mało:sorry2: tylko cycuś go uspokoił:-D

Do góry