reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią/butelką a potem inne jedzonko

Aniknulka mnie uratowały nakładki aventu, mniej bolało, sutki troszkę odpoczęły, tylko jak mała zaciągnęła mleko, to mocno leciało i musiałam często jej cycka z buzi wyciągać, żeby się nie zachłysnęła :tak: ale ulga niesamowita, no i oczywiście po karmieniu bepanten :tak:

Ja małą muszę do łóżeczka przekładać, bo we trójkę się nie wyśpimy :-( łóżko do wielkich nie należy a drugiego narazie brak :sorry: w nocy jak robot kładę się po to, żeby przykryć się na pół minuty kołdrą i zaraz wstać do łóżeczka :eek:

reklama
Aniknulka mnie uratowały nakładki aventu, mniej bolało, sutki troszkę odpoczęły, tylko jak mała zaciągnęła mleko, to mocno leciało i musiałam często jej cycka z buzi wyciągać, żeby się nie zachłysnęła :tak: ale ulga niesamowita, no i oczywiście po karmieniu bepanten :tak:

Ja małą muszę do łóżeczka przekładać, bo we trójkę się nie wyśpimy :-( łóżko do wielkich nie należy a drugiego narazie brak :sorry: w nocy jak robot kładę się po to, żeby przykryć się na pół minuty kołdrą i zaraz wstać do łóżeczka :eek:

Ja wczoraj zamówiłam w aptece Purelan Medeli do brodawek jest z lanoliną i podobno lepszy od Bepanthenu a nakładki mam tylko mały nie za bardzo chce przez nie ssać ale już próbowałam i może jak będzie gorzej z brodawkami to znów spróbuję :tak:

U mnie poprawa z ulewaniem,pomogła butla Dr.Browna,muszę odciągać pokarm ale lepsze to niż być ciągle w stresie:tak:Z piersi chyba nałyka się za dużo powietrza i dlatego tak potem ulewa,a po butli prawie nic i lepiej mi też śpi:-)

Dziś się przemogłam i spróbowałam waszego sposobu z odbijaniem (tzn główka na ramię) i super się Jaśkowi odbiło ale później dostał czkawki, może za szybko zmieniłam pozycję? ile mniej więcej trzeba jeszcze trzymać dziecko na ramieniu po odbiciu?

Odciągnęłam pokarmu 110ml i jak Kuba się obudził niedawno to podalam mu z butelki wypił szybciutko 100ml, chwilkę poleżał i zasnął. Ciekawe do której pośpi?
Jutro w dzień też będę chciala podać mu moje mleczko z butli i zobaczę może będzie spokojniejszy. Obym tylko miała rację.

Aniknulko ja nie wiem w zasadzie tuz po odbiciu zmieniam pozycję. Dzieci mają często czkawkę..i tyle.
Czkawka występująca u niemowląt najczęściej spowodowana jest niedojrzałością układu nerwowego.
Przyczyny czkawki:
* głośny śmiech dziecka
* połknięcie powietrza
* ochłodzenie dziecka
* wypełniony brzuszek po jedzeniu
Czkawka

Czkawka jest spowodowana gwałtownymi skurczami mięśni przepony pod wpływem nadmiernego pobudzenia nerwu przeponowego. Często pojawia się przy nagłej zmianie temperatury otoczenia z cieplejszej na zimniejszą (np. podczas zmiany pieluszek, po kąpieli). Może też pojawić się po karmieniu, a czasem bez powodu.

Co robić?

Jeżeli wystąpi podczas karmienia, trzeba inaczej ułożyć dziecko, gdyż najprawdopodobniej znajduje się w niewłaściwej pozycji: leży zbyt płasko lub łyka powietrze na skutek niewłaściwego uchwycenia smoczka lub gdy smoczek nie jest wypełniony mlekiem. Jeżeli smoczek się zapowietrzył, nie wyjmujemy go z ust dziecka, wiemy już, że jest to silny stres dla dziecka, tak samo jak gwałtowne wyjęcie brodawki z ust dziecka. Wiemy już, że należy przekręcić smoczek w ustach dziecka, bez wyjmowania go. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru powietrza ze smoczka. W innych wypadkach podajemy coś do picia, np. słabą herbatkę. Jeżeli dziecko jest karmione piersią, podajemy pierś. Najlepiej w ten sposób, by go do ciepłej, nagiej piersi, błogo przytulić. Nie zaszkodzi rozweselić malucha.

Częste początkowo napady czkawki mijają niepostrzeżenie, jeżeli rzecz jasna, przestrzega się zasad karmienia.

Z upływem czasu występowanie czkawki jest coraz rzadsze. Jeśli maluch zmarzł, wówczas niezbędne jest podanie piersi w celu zlikwidowania czkawki. Jeśli natomiast brzuszek dziecka jest przepełniony od pokarmu i to było powodem powstania czkawki, wtedy należy przeczekać aż część pokarmu przejdzie drogę z żołądka do jelit i czkawka sama ustąpi. W takiej sytuacji najlepiej jest ponosić malucha w pozycji pionowej z brzuszkiem przytulonym do piersi i główką opartą na ramieniu.
A ja mam do Was pytanie czy wasze piersi równomiernie przybieraja ..bo ja tak jedno karmienie karmię z lewej, drugie karmię z prawej i na nastęne nie mam w lewej mam znów wprawej nie wiem czemu ale w prawej piersi mleko mi przybywa regularnie a w lewej nie?? co o tym sądzicie??

Ostatnia edycja:
Odciągnęłam pokarmu 110ml i jak Kuba się obudził niedawno to podalam mu z butelki wypił szybciutko 100ml, chwilkę poleżał i zasnął. Ciekawe do której pośpi?
Jutro w dzień też będę chciala podać mu moje mleczko z butli i zobaczę może będzie spokojniejszy. Obym tylko miała rację.
A nie martwisz sięże potem nie będzie chciał ssać piersi jak podasz butlę..???Jakiego laktatora używasz..i czy masz sterylizator do butelki?

Madziu jeśli tylko butla z moim mlekiem sprawi, że Kuba będzzie spokojniejszy i lepiej bedzie spał to bedę odciągała mleko i podawała z butli. Bo przecież caly dzień tylko płacz i czasami nawet rączki nie pomagają. Wychodzi, że powinnam cały dzień leżeć i go karmić. Ja kupiłam laktator Tommee Tippee bo takie kupiłam wcześniej butelki, ale Kubie najlepiej picie idzie z butelek Canpol LOVI. W zestawie z laktatorem jest pudełko ktore słuzy m.in. do sterylizacji w mikrofalówce.
Butelkę LOVI też mam samosterylizującą

reklama
Ja też chciałam sprawdzić jak Antoś zachowa siępo mleku z butli. Dostał sztuczne i było tak samo a nie ściagałam bo nie mam laktatora a ręcznie to przez godzinęuciagnęłam z 60 ml....zobaczęmoże kupię laktator i spróbuję zrobic jak Ty

Do góry