reklama
magdalenkakol
Fan(ka)
Zuza zgodze sie z toba calkowice oprocz tej wiepzowiny Nam wlasnie alergolog kazala dawac wieprzowine a natomiast nie kazala krolika( reakkcja krzyzowa z sierscia kota). noo i jeszcze bym dodala rye tez jest silnym alergenem.
Co do zoltka ja tez jeszcvze Wojtkowi nie podalm czkeam . Patyczku jak podalas zoltko to teraz obserwuj Arturka.moja Kinga byla uczulona na wiele rzezy ale akurat gluteni jajak dobrze tolerowala.
my dajemy nutramigen.
Co do zoltka ja tez jeszcvze Wojtkowi nie podalm czkeam . Patyczku jak podalas zoltko to teraz obserwuj Arturka.moja Kinga byla uczulona na wiele rzezy ale akurat gluteni jajak dobrze tolerowala.
my dajemy nutramigen.
mejdia
czerwcóweczka 2008 ;)
A czy skaze białkową ma się do końca życia czy się z niej wyrasta. Można przy tym jeśc jogurty czy to wyklycza wszelki nabiał??
Sorki za te pytania ale jestem zielona w tym temacie..
Bbakania ja większość przetworów toleruję, tylko mleka w czystej postaci czyli zabielana kawka, kakao, budyń i beszamel u mnie odpadają.
Jogurty, twarożki, kefiry, mleko kozie itp. jak najbardziej tak.
Skaza białkowa może mieć różne nasilenie w dzieciństwie, może się później całkowicie lub częściowo wycofać.
Oprócz krostek charakteryzuje się tym, że dziecko ma kłopoty żołądkowe.
Natomiast nietolerancja glutenu, którą mieli obaj moi bracia objawia się małym przyrostem masy ciała w okresie niemowlęcym, jeśli mama spożywa gluten ( a zazwyczaj spożywa).
Też się z tego raczej wyrasta, moi bracia właściwie jedzą już wszystko. Jednak na początku trzeba przestrzegać dietki, która wyklucza mnóstwo produktów.
Buziaki dla brzuszka Natuni - oby był zdrowiutki.
No i oczywiście dla brzuszka Milenki oby bardzo nie bolał.:-)
Zuz-Inka
MAMA NA PEŁNY ETAT
Zuzia, żółtka też alergikowi nie można podawać?? Wczoraj zrobiłam Artkowi budyń na bebilonie i dodałam żółtko
po każdym nowym produkcie trzeba obserwować...nie wszystko musi dziecko uczulać
Zuza zgodze sie z toba calkowice oprocz tej wiepzowiny Nam wlasnie alergolog kazala dawac wieprzowine a natomiast nie kazala krolika( reakkcja krzyzowa z sierscia kota). noo i jeszcze bym dodala rye tez jest silnym alergenem.
my dajemy nutramigen.
miało być cielęciny!!! sorry a jeśl;i dziecko jest uczulone na jajka to i mięso drobiowe jest zakazane
ale tak jak napisałam wyżej przede wszystkim trzeba obserwować reakcję organizmu na nowości
mejdia nietolerancja glutenu dopiero sie pojawia jak dziecko zaczyna jesc gluten bo gluten powoduje zanikanie kosmków jeslitowych a jesli pije mleko mamy tylko to czy mama je gluen czy nie dziecko nie moze miec nietolerancji glutenu (tzn. moze miec ale jeszcze sie o tym nie wie póki sie tego glutenu nie poda).
Moze byc natomiast uczulenie na pszenice ale to nie jest celiaklia ani nietoleracja glutenu tylko uczulenie na białko pszenicy, ktorym m.in jest gluten.
Poniewaz najczesciej uczulaja białka:
mleka krowiego: serwatka i kazeina (ale uczula tez globulina i albumina)
białka jaja kurzego: nie pamietam jak sie nazwyja
białko miesne szczególnie ryby i miesko krowie
białko soi
miod, cytrusy, truskawki, skorupiaki, czekolada, kakao
itd.
Moze uczulac wszytsko ale w danych produkcie uczula frakcja białkowa lub estrowa (estry). CZyli zawsze uczula białko - stad nazwa skaza bialkowa, wiec toretycznie wszystko moze uczulac gdzie sa białka lub estry.
Uczulaja tez: barwniki, konserwanty, siarczany.
to troche tez było dla BBkmanibo pytała
Ale wiesz idz do alergologa - on ci da mleko takie jakie trzeba (pewnie Nutramigen albo bebilon Pepti) i ustali diete i da masci i leki.
Acha i Michal ma nieświecace krostki, Marysia miała liszaje wiec kazde dzieko ma inna wysypke, musi do obejrzec alergolog. Z Misiakiem długo nie wierzyłam ze to skaza bo byłam przyzwyczajona do innego rodzju wyprysku.
Moze byc natomiast uczulenie na pszenice ale to nie jest celiaklia ani nietoleracja glutenu tylko uczulenie na białko pszenicy, ktorym m.in jest gluten.
Poniewaz najczesciej uczulaja białka:
mleka krowiego: serwatka i kazeina (ale uczula tez globulina i albumina)
białka jaja kurzego: nie pamietam jak sie nazwyja
białko miesne szczególnie ryby i miesko krowie
białko soi
miod, cytrusy, truskawki, skorupiaki, czekolada, kakao
itd.
Moze uczulac wszytsko ale w danych produkcie uczula frakcja białkowa lub estrowa (estry). CZyli zawsze uczula białko - stad nazwa skaza bialkowa, wiec toretycznie wszystko moze uczulac gdzie sa białka lub estry.
Uczulaja tez: barwniki, konserwanty, siarczany.
to troche tez było dla BBkmanibo pytała
Ale wiesz idz do alergologa - on ci da mleko takie jakie trzeba (pewnie Nutramigen albo bebilon Pepti) i ustali diete i da masci i leki.
Acha i Michal ma nieświecace krostki, Marysia miała liszaje wiec kazde dzieko ma inna wysypke, musi do obejrzec alergolog. Z Misiakiem długo nie wierzyłam ze to skaza bo byłam przyzwyczajona do innego rodzju wyprysku.
co do diety niskobiałkowej to tez slyszlam ze alergicy powinni jesc jak najlmnije bialka bo to nadmierne przeladowaniem białkiem powoduje alergie (m.in)
Ciekawe rzeczy dostalas od pani alergolog - nieco sie roznia od ogólnie przyjetych załozeń ale nie zgodze sie co do mleka koziego. Ma bardzo podobna budowe do krowiego i jednak zaleca sie go dopeiro po roku bo czesto uczula. Ale przeciez co dziecko to inna alergia. Np. moja Marysia jest sojowa. Je soje ino huczy i nigdy jej nic nie bylo. Ale fakt faktem dopiero jak miala 15 mieisecy przeszlismy na soje.
Ciekawe rzeczy dostalas od pani alergolog - nieco sie roznia od ogólnie przyjetych załozeń ale nie zgodze sie co do mleka koziego. Ma bardzo podobna budowe do krowiego i jednak zaleca sie go dopeiro po roku bo czesto uczula. Ale przeciez co dziecko to inna alergia. Np. moja Marysia jest sojowa. Je soje ino huczy i nigdy jej nic nie bylo. Ale fakt faktem dopiero jak miala 15 mieisecy przeszlismy na soje.
mejdia
czerwcóweczka 2008 ;)
Dzięki Głuszek za sprostowanie tego co napisałam.
Ja na medycynie nic a nic się nie znam, a wszystko co wiem na temat skazy i nietolerancji glutenu - to z autopsji swojej i braci.;-)
Ja na medycynie nic a nic się nie znam, a wszystko co wiem na temat skazy i nietolerancji glutenu - to z autopsji swojej i braci.;-)
reklama
A
Asiowo
Gość
Moja mała dzis zjadła banana... takiego normalnego, pomamlała i jadła... a jak sie rwala, jak małpka
Podziel się: