to ja może dorzucę dwa gorsze.
Co do ryb to moja alergolog zaleca własnie słodkowodne bo dużo mniej alergizują i jak dzidzia dobrze reaguje na słodkowodne to dopiero wtedy morskie - ale to bardzo bardzo ostrożnie.
No i ostrożnie z pszenica. Gluten nie jest problemem ale białko pszenicy podobno wybitnie uczula. A więc lepiej jeśc żytni chlebek. To tyle.
A ponoś najgorsze sa konserwanty w diecie i na to maluchy najgorzej reagują.
Maliny tez często uczulają. Co do bananów zdania są podzielone.
Co do jajek jeśli dziecko ma alergie na kurze polecam przepiórcze. Smakują tak samo a bardzo rzadko uczulają.
Co do serów to wszędzie się je zaleca jeść bo fakt ze są tłuste ale zawierają najwięcej wapnia i 2 plasterki dziennie to jeszcze nie zbrodnia.
Przy skaze możne próbować z soją (u nas przeszła) i raczej moja pani doktor proponuje w celach prewencji nawet w zdorwych rodzinach prze pierwsze 2 miesiace nie pić mleka jako takiego tylko jeść przetwory mleczne. To tyle z rad mojej pani doktorzycy![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
Co do ryb to moja alergolog zaleca własnie słodkowodne bo dużo mniej alergizują i jak dzidzia dobrze reaguje na słodkowodne to dopiero wtedy morskie - ale to bardzo bardzo ostrożnie.
No i ostrożnie z pszenica. Gluten nie jest problemem ale białko pszenicy podobno wybitnie uczula. A więc lepiej jeśc żytni chlebek. To tyle.
A ponoś najgorsze sa konserwanty w diecie i na to maluchy najgorzej reagują.
Maliny tez często uczulają. Co do bananów zdania są podzielone.
Co do jajek jeśli dziecko ma alergie na kurze polecam przepiórcze. Smakują tak samo a bardzo rzadko uczulają.
Co do serów to wszędzie się je zaleca jeść bo fakt ze są tłuste ale zawierają najwięcej wapnia i 2 plasterki dziennie to jeszcze nie zbrodnia.
Przy skaze możne próbować z soją (u nas przeszła) i raczej moja pani doktor proponuje w celach prewencji nawet w zdorwych rodzinach prze pierwsze 2 miesiace nie pić mleka jako takiego tylko jeść przetwory mleczne. To tyle z rad mojej pani doktorzycy
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)