reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naszych bąbelków

Dzagud, Pycia-ja mam podobnie tez jade cyc/mieszanka wiec wyglada na to ze tez wczesniej bede mogla dac jabluszko. Jeszcze spytam pediatry ale ciesze sie tym bardziej ze mala "interesuje sie" innym jedzeniem tak jak Magda Dzagudki :-) Patrzy sie na nas jak jemy jakby sama chciala sprobowac.

reklama
Pamiętam, że jak Weronika była malutka, to Pani Doktor mówiła, że wszelkie zupki, kaszki czy soczki, które miały oznaczenie "od ... miesiąca" można było podawać jak ten miesiąc się rozpoczynał - czyli od 4tego miesiąca znaczyło, że po skończeniu 3ciego już można dawać. I tak robiłam i Weronice nic nie było. A teraz te same rzeczy mają napis że "po 4tym miesiącu" i zgłupiałam. Czy skład się zmienił że trzeba jeszcze ten miesiąc przeczekać, czy po prostu zaczęli się tak zabezpieczać?

Dzagud stąd pewnie to zamieszanie na słoiczkach bo ciągle zmieniają schemat żywienia niemowląt, i w tym roku znowu wprowadzono sporo zmian - teraz np. dziecko "piersiowe" już w 5 m-cu może zacząć jeść kaszki, odrobinę chleba czy bułki. Wg. nowych zaleceń jabłko, przecier lub soczek dziecko karmione butlą może dostać od 5 m-ca a te na piersi od 7.
Pewnie i tak każdy pediatra ma swoje wyrobione zdanie i niekoniecznie się tych wytycznych będzie trzymać.

No jestesmy juz po jabluszku, Dawid sie krzwil, ale jak lyzeczka ocieralam mu usta to otwieral buzke tak szeroko ze szok ale pozniej widac ze mu smakowalo :-)

Mam pytanie do Mamuś które karmią tylko cycuszkiem, a wracają do pracy. Kiedy zaczniecie przygotowania do odstawienia, jak to w ogóle zamierzacie zorganizować? Odciągać czy wprowadzić modyfikowane? Ja próbowałam, przez kilka dni odciągać pokarm i dawałam Małżowi, żeby karmił. Chcę żeby Maks się przyzwyczaił, że nie tylko Mama ma cycuszki hehehe, ale strasznie powoli dziecko je z tej butelki. Boję się też, że jak się przyzwyczai to nie będzie chciał cycka :eek:

Blanes Eryk już od dawna jest na herbatkach z butli a i tak cycu pozostal najlepsza rzecza na świecie. Przez 2 tyg podawalśmy mu tez moje mleko z butli bo rozpuszczalismy w nim lekarstwo, a cyc nadal no1, pare dni temu jak pojechalam na szkolenie dostal sztuczne z butli był to mleko Hipp. Mialam nadzieje że przespi moja nieobecnośc bo podobno dzici spia jak sie tak nafutruja sztucznej karmy... no coz moje dziecko dostalo speeda takiego ze godzine sie bawil i to tak ze cały "chodzil" po macie hehehe.Po tych doświadczeniach cyc jest nadal najlepsza rzecza na świecie i przyjacielem Eryka :) U mnie butelka nic nie zmienila ale należy pamietać ż każde dziecko jest inne...

Blanes Eryk już od dawna jest na herbatkach z butli a i tak cycu pozostal najlepsza rzecza na świecie. Przez 2 tyg podawalśmy mu tez moje mleko z butli bo rozpuszczalismy w nim lekarstwo, a cyc nadal no1, pare dni temu jak pojechalam na szkolenie dostal sztuczne z butli był to mleko Hipp. Mialam nadzieje że przespi moja nieobecnośc bo podobno dzici spia jak sie tak nafutruja sztucznej karmy... no coz moje dziecko dostalo speeda takiego ze godzine sie bawil i to tak ze cały "chodzil" po macie hehehe.Po tych doświadczeniach cyc jest nadal najlepsza rzecza na świecie i przyjacielem Eryka :) U mnie butelka nic nie zmienila ale należy pamietać ż każde dziecko jest inne...

u nas podobnie:-D:tak:

Blanes gdzieś wyczytałam że dziecko po dwóch miesiacach na cycu jest już do niego tak przyzwyczajone i ma taką wprawę w ssaniu że mimo wprowadzania butelki i tak z cycusia będzie mu smakowało najbardziej.
A to dziwne że wolno pije z butli bo zazwyczaj jest odwrotnie - dziecko szybciej z butli wypija. Może smoczek ma za mały otwór?

U nas problem z piciem z butli-Wiktor nie umie kompletnie pić z butli i nie wiem jak mam Go nauczyć-niedługo zaczną sie wyjazdy na uczelnie a On nawet nie robi postępu w piciu z butelki-zmieniam smoczki, butelki i nic. pomóżcie-aventy poszły w kąt, nuki też i co dalej...???

Siwucha - spróbuj dawać mu butlę przez sen i lepiej by ktoś inny niż ty podawał mu na początku. Dziewczyny już z tym przyuczaniem walczyły i udawało się po jakimś czasie także cierpliwości - próbujcie, a niebawem się uda !

reklama
Blanes gdzieś wyczytałam że dziecko po dwóch miesiacach na cycu jest już do niego tak przyzwyczajone i ma taką wprawę w ssaniu że mimo wprowadzania butelki i tak z cycusia będzie mu smakowało najbardziej.
A to dziwne że wolno pije z butli bo zazwyczaj jest odwrotnie - dziecko szybciej z butli wypija. Może smoczek ma za mały otwór?
to wygląda jakby nie wiedział co z tym smoczkiem zrobić, międoli tylko językiem i nie ssie :baffled: a jak zacznie to na krótko i przestaje.

Do góry