reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i przepisy maluszków

a Nikodem wczoraj w ciagu dnia zjadł tylko 300ml mleka ale jaki szczelsiwy byl ;-) zwariuje z nim.
soczek jabłkowy dla niego bez rewelacji dawałam bobovity ale mam jeszcze hippa a dzis sprobujemy hippa marchwiowy:)
dziewczynki napiszcie mi wasz plan jedzenia

reklama
a Nikodem wczoraj w ciagu dnia zjadł tylko 300ml mleka ale jaki szczelsiwy byl ;-) zwariuje z nim.
soczek jabłkowy dla niego bez rewelacji dawałam bobovity ale mam jeszcze hippa a dzis sprobujemy hippa marchwiowy:)
dziewczynki napiszcie mi wasz plan jedzenia
7.00 - mleko, robię mu 220ml ale wypija różnie
10.00- słoiczek pt zupka, obiadek
12.00-mleko jak wyżej
16.00 - mleko
17.00-17.30-deserek
20.00 - kleik ryżowy bądź kaszka na mleku modyfikowanym
w międzyczasie soczek bądź herbatka ziołowa czy owocowa

hmm u nas ostatnio sie poprzestawialo i jest troche nieregularnie ale przewaznie bylo tak:
ok 8.00 mleko 180 ml (teraz daje kaszke o tej porze)
12 mleko 180 ml
16 sloik zupa i deser (ile da rade zjesc, przewaznie lacznie wychodzi sloik)
19 mleko 180 ml
3-4 mleko 180 ml

ale wystarczy ze rano wczesniej jest glodny i wszystko sie przesuwa, albo gdy zje za ktoryjms razem mniej. ogolnie to mleko daje co ok 4 godziny w dzien i taka sama przerwa jest przy sloiku (chyba ze widze ze po nim jest wczesniej glodny to wczesniej mleko dostaje). trzymamy sie lacznie 5 posilkow

Marciaa jeszcze uwaga do mojego planu dnia:-) Otóż ja karmię Frania na podstawie rozpiski od pediatry. Wytyczne w niej są takie: gdy dziecko zacznie piąty miesiąc: 4xmleko początkowe, 1xzupka,obiadek warzywny i 150g owoców dziennie w postaci musu lub soku;gdy zacznie szósty miesiąc: 4xmleko początkowe,1xdanie warzywno-mięsne lub warzywno-rybne i 150g owoców,a do posiłku raz dziennie dodać 2-3g (pół łyżeczki) ugotowanej kaszy manny na 100ml obiadku, owoców lub mleka:-)

dzisiaj malemu do sniadanka dodalam 2 plaskie lyzeczki kleiku kukurydzianego i ladnie wypil mleczko i nawet mialochote na jeszcze, ale juz nie bede przesadzac, chyba gestsze posilki lepiej mu podchodzą niz samo mleko

nasz plan:
6.00 - mleko ok 90-110 ml
9.00 - mleko od dzis z kleikiem kukurydzianym (na początek dałam tylko 2 plaskie lyzeczki) 170 ml
12.00 - obiadek 60-100ml i mleko (ale od 4-5 dni tego mleka nie chce pic wypija ze 20 ml wiec chyba zrezygnujemy z niego na rzecz innego picia)
14.30-15.30 (w zaleznosci o ktorej zrobi sie glodny lub o ktorej wstanie) deserek ok 60 ml i sok 125-150 ml
16.30-17.00 ( w zaleznosci o ktorej byl deserek i czy wola jesc) mleko robie porcje 170ml ale od jakiegos czasu albo wypija wszystko albo ledwie 90 ml zalezy jaki ma dzien
19.30-20.00 (3 godz po poprzednim posilku) mleko z 3 miarkami glutenowej kaszki 240 ml

dziewczyny a mam jeszcze jedno pytanko odnonie mieska i ewentulanych uczulen, mieso samo w sobie moze uczulic albo nie uczulic, czy np poszczegolne rodzaje mogą uczulac albo nie czyki kurczak moze uczulic a indyk juz nie, wolowina tak a wieprzowina nie, troche chaotycznie napisane ale mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi

Ostatnia edycja:
jadłospis O.
9- śniadanko (kaszka jaglana z owocami na 100ml mleka mm)
12- obiadek (mały słoiczek czegoś z mięskiem + pół słoiczka warzywnego + picie)
15- mleko (różnie, ale niedużo- do 150ml)
17- podwieczorek (słoik owocowy lub owoce domowe z pół herbatnika lub kaszką manną + picie)
20- mleko (do 180ml)
3-4- melko (do 180ml)

już za tydzien Ol konczy 6 mcy wiec na sniadanie bede podawac tez kaszke orkiszowa- ta jest z glutenem :-)

a nasz plan dnia wygląda tak:
6-7 mleko 180 ml
9-9:30 zupka ale zjadamy tylko połowę słoika resztę wkładam do lodówki i mam na dzień następny
11 mleko 90 ml
14:30 kaszka a do niej dodaję owoce ze słoiczka i wsuwa tylko się uszy trzęsą 210 ml
16:30 dostaję kilka chrupek
18 słoiczek owoców zjedzony ze smakiem
20-20;30 mleko 240 ml
w między czasie do południa ma 90 ml soczków a później już herbatka, z regóły picie u nas jest tak 15 min po każdym posiłku ale dlaczego nie wiem, mała płacz a jak do tankuje jest wszystko ok.
my od przyszłego tygodnia gluten a teraz chcę jeszcze wprowadzić masełko.
pytanie: ile razy w tygodniu ma dostać to masełko?

reklama
Do góry