reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i przepisy maluszków

ja nowości wprowadzam co 3-4 dni, na początek niewielka ilość a pózniej już tyle ile zje.
ja szpinak dałam do normalnej zupki jarzynowej i zasmakował, ale zobaczymy jutro jak dostanie samo danie szpinak z ziemniakiem.
a czy miała może któraś z Was tak że dziecko nie chce jeśc gęstego. kurcze moja Pola nie zje gęstego bo zaraz na wymioty ciągnie ona musi mieć półpłynne. prawie do każdej zupki muszę dodać wody, natomiast deserki są ok.

reklama
Hej dziewczyny straaasznie dawno tutaj ostatnio zagladalam. Przepraszam jesli ten temat juz byl, ale nie dam rady nadrobic. Mam pytanie do dziewczyn, ktore jeszcze karmia piersia. Czy jak wasze dzieciaczki skonczyly 4 m-c to zaczelyscie im podawac jakies deserki itp itd?Bo ja co prawda zaczelam cos tam wprowadzac do diety mojej corci, ale slyszalam, ze dzieci karmione piersia powinny do 6 m-c byc tylko na samej piersi. A jak tam z zabkami u waszych pociech? Mojej od piatku idzie zabek na dole i nawet nie jest marudna ani nic takiego. Mąż przypadkiem zauwazyl ten zabek jak malutka se do niego usmiechala:)

My chcemy poczekac do 6 miesiaca moze troche wczesniej ale to juz zalezy od malej. Tylko jak to zrobic, skoro wszyscy na okolo naciskaja zeby juz jej dawac deserki, obiadki, soczki, kaszki.... Ostatnio postanowilam ze sama bede gotowac obiadki dla corci i przy okazji dla nas, poniewaz jestem totalnym beztalenciem kucharskim i po cichu licze na to, ze zmobilizuje mnie to bardziej do nauki gotowania a i tatus napewno bedzie zadowolony :)

scotland18 nie słuchaj tych nacisków ty jesteś mamą i to ty decydujesz kiedy podać coś nowego swojemu maluchowi. u mnie w domu to moja mama tak naciska na mnie zbym podała mojej Poli to czy tamto, a ja jej tylko słucham a robię swoje. dobre rady są o tyle dobre że nic nie kosztują:)

ja nowości wprowadzam co 3-4 dni, na początek niewielka ilość a pózniej już tyle ile zje.
ja szpinak dałam do normalnej zupki jarzynowej i zasmakował, ale zobaczymy jutro jak dostanie samo danie szpinak z ziemniakiem.
a czy miała może któraś z Was tak że dziecko nie chce jeśc gęstego. kurcze moja Pola nie zje gęstego bo zaraz na wymioty ciągnie ona musi mieć półpłynne. prawie do każdej zupki muszę dodać wody, natomiast deserki są ok.
no u nas tak jest :)

pewnie temat glutenu był poruszany ale ostatnio nie mam wcale czasu na forum:-( dlatego proszę o podpowiedź lub odesłanie na właściwą stronę. Planuję dopiero zacząć wprowadzać nowe produkty - mała 14 kończy 5 miesięcy i do tej pory tylko pierś była grana. Chodzi mi o to jak wy podajecie gluten. Wiem że trzeba przez 2 miesiące raz dziennie po płaskiej łyżeczce kaszy manny na 100 g. jedzonka. Ale czy są jakieś kaszki ekspresowe bo nie bardzo wiem jak przygotować 1 łyżeczkę takiej zwykłej.
A i czy jak gotujecie same to z takich warzyw ogólodostępnych? Zastanawiam się czy lepsze słoiczki czy gotować samemu.Co radzicie?

są gotowe słoiczki z glutenem, jest też kaszka do mleka z bobo vity, a jak chcesz sama dodawać to jest tzw. krupica czyli grysik ekspresowy. tą krupice dodajesz do gotująej się zupki tyle ile potrzena czyli płaska łyżeczka.ja gotuję sama i podaję słoiczki, zależy jak mi się chce. tylko ja mam akiurat warzywa ze swojej uprawy więc się nie martwię czy są one zdrowe bo teście nie pryskali aby były dla małej.

my mamy słoiczek jabłko&winogrono, troszkę się boje bo ponoć po winogronkach często są jakieś reakcje skórne, ale na dniach będziemy próbować, w naszym dzisiejszym menu nowością będzie por:-)
moj to alergik, ma juz 5 miesiecy a ja podaje sloiczki od ktorych Wasze dzieci zaczynaly. Jablko dobrze przyjete, marchew tez, wiec jak uczuli to wiadomo, ze winogrono.
ja wczoraj nakupilam malemu troszke obiadkow po 5 miesiącu z mięskiem i troche nowych soczkow takich po 5 miesiącu, na dzis i jutro jemy zupke, jutro planuje sie wybrac na targ wiec kupie jakies warzywa i ugotuje malemu jakąs papke, a po weekendzie bedziemy probwac mięcho, ciekawe czy mu posmakuje bo my z mezem uwielbiamy miesko :)

dziewczyny a są słoczki z rybami, bo tak niby zalecają juz po 5 miesiącach 1-2 razy w tygodniu podawac, a ja sloiczkow nie widziałam takich, chociaz mozna mu ugotowac takie danie z rybką, choc nie wiem czy mu bedzie smakowalo, bo ja na początku ciaży to na ryby patrzec nie moglam i jak tylko je poczulam to mi bylo niedobrze
sa z ryba. Na pewno gerber ma. Dzisiaj nawet sie zastanawiaam czy wziac.. ale jednak jeszcze odpuscilam.
dziewczyny jak chcep odać np marchewkę to jak długo ją podawać zeby cos innego wprowadzic?? z tydzien??
podam tydzien marchwi dzien przerwy i np dynie??

ja robie tak, jednego dnia kilka lyzeczek, jezeli przez noc jest ok, to nastepnego dnia caly sloiczek. Nastepnie kilka lyzeczek np jablko marchew i nastepnego dnia caly sliczek jezeli nie uczuli...

mojego poki co nic nie uczulalo i przyznam ze jak daje cos nowego to od razu z pol sloika ;) tylko przy pierwszych sloiczkach mocno uwazalam.

kupilam kaszke manna z nestle, taka z mlekiem, i zamierzam podawac do butli mleka zamiast 1 miarki modyfikowanego 1 lyzke kaszki, raz dziennie. z tego co widzialam mleko nastepne juz gluten zawiera, wiec trzeba by powoli zaczac go wprowadzac

reklama
kupilam kaszke manna z nestle, taka z mlekiem, i zamierzam podawac do butli mleka zamiast 1 miarki modyfikowanego 1 lyzke kaszki, raz dziennie. z tego co widzialam mleko nastepne juz gluten zawiera, wiec trzeba by powoli zaczac go wprowadzac

a jakie mleko zawiera gluten ?
Ja podaję Nan Active i 2 i 3 są bezglutenowe.

Mamy butelkowe, przy przejściu na mleko następne będziecie je zmieniać ? czy zostajecie wierne ?
Zastanawiam się nad kaszkami ? ale nestle nie ma fajnych smaków ( przynajmniej w moim sklepie )

Do góry