reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Karmienie i przepisy maluszków

Czesc mamuski,
ja do was znow pisze z pytaniem, jestescie skarbnicą wiedzy :) Czy na normalnym mleku takim w kartonie moge zrobic kaszke ryzową bobowity czy inna? Bo tam pisze tylko o mleku sztucznym

reklama
ja nawet mieszam pól na pół ;-) tzn nie robię akurat bobovity, tylko nestle.

czy to mozliwe żeby bolał brzuszek po baaardzo słabej zielonej herbacie?? juz 2x tak się zdarzyło i zaczynam myslec, że to to.

Moje słonko dzisiaj opychało sie moim sniadaniem czyli wędzona makrelą.Nie chciałam jej dawac to był wrzask mama daj !
He he mój Franko też lubi wedzona rybkę :) mimo że one są z reguły cholernie słone:) więc wcale mnie nie dziwig mądra Milusia :)

Ionka ja daje tylko zieloną i to wcale nie taką słaba i Franulkowi nic nie jest ... Kurde ciekawe czemu Twoja Ol tak reaguje? :(

ciążadorotki pewnie że możesz dodać mleko normalne moje starsze tak często jedzą jak im Mlecznego Startu braknie z Biedronki :)

Witam się i tutaj, mam pytanie odnośnie skazy białkowej, czy jest może mama której dzidziuś ma skaze? i mogłaby mi napisać co daje do jedzenia? ja nie mam juz czasem pomysłów na obiady, bo co rusz wyskakuja mu szorstkie placki :( a tylko na kaszkach ryżowych żeby żył to tez nie bardzo

Kalisa moj Alex ma skaze :/
Nasz jadlospis wyglada tak:
sniadanie - 210ml mleka (bebilon pepti) plus kaszka
drugie sniadanie - kanapka lub dwie z margaryna roslinna benecol (niestety) plus szynka lub jajko i cos do picia
obiad - warzywa na parze plus mieso - indyk lub kurczak, do tego roznie, czasem ryz czasem makaron
Zupe raz zrobilam, ale nie podeszla. A z warzyw daje praktycznie wszystko.
podwieczorek - owoc (banan, mandarynka, truskawki, ananas itp. na kiwi ma uczulenie chyba) lub koklajl na bazie jogurtu koziego
kolacja 210ml mleka z kaszka

Mam nadzieje, ze choc troszke pomoglam ;)

Chcialabym juz zrobic prowokacje, ale nie wiem, czy nie za wczesnie. Musze porozmawiac z pediatra...

A ja mam prosbe o sprawdzony przepis na biszkopt. Wlasnie zrobilam, nie opadl, ale jakis taki plaski i zakalcowaty :D:D:D

No i mysle nad torcikiem, kupilam mleko kokosowe, zeby na nim zrobic krem do tortu. A chcialam jakis owocowy...

mysza m ostatnio menu mojego dziecka wygląda tak:
śniadanie - jestesmy na bebilonie pepti i na tym mleku dostaje kaszki ryżowe o smaku jabłkowym, jabłko-gruszka, banan, kaszka 7 zbóz z jabłkiem i śliwka, bądź kleik ryżowy z jabłkiem ze słoiczka
obiad- sama gotuje (indyk, schab, ziemniaki, ryż, marchewka, brokuł, buraki, czasem makaron) co jakis czas żóltko z jajka
desery- owoce ze słoiczka - jabłka, jabłka z marcherka, z gruszka, kasza manna na wodzie z utartym jabłkiem
w miedzy czasie chrypki kukurydziane i biszkopty Petitki
kolacja - jedna z kaszek ryżowych które opisałam przy sniadaniu
pije rozcienczone soki jabłkowe, winogronowe gerbera, lub z bobofruta z jabłkiem marchewka dynia,
piore w loveli od poczatku, a kąpiemy w żelu Hippa
chyba wszystko napisałam
Te zmiany na skórze Go nie swędzą i nie sa zaognione, ale w przypadku krostek na twarzy robiło sie ich coraz wiecej i były czerwone, teraz jest ich mniej, a te starsze zmieniły kolor na taki troche pomarańczowy

Tabasia dziekuje za odpowiedź,
Ja nie wiem czy to moje dziecko ma taki delikatny żoładek, czy jeszcze niedojrzały bo banana nie mozemy bo sa czarne nitki w kupce, po kiwi wysypka, lekarka kazła zamiast kalafiora dac brokuła a po nim tez jakies czarne elementy wyszły :/
cytrusy całkowicie zakazała podawac
ehhh oby kiedyś z tego wyrósł

Ostatnia edycja:
kalisa biszkopty maja pewnie mleko w proszku ? to bym odstawila skoro jestescie na bebilonie pepti. reszta jak dla mnie ok. nawet bardzo ok:) byc moze tez cos z powietrza go uczula, przyjrzyj sie jego oczom- powieki, spojowki jesli jedno lub drugie jest zaczerwienione a powieki spuchniete, to moze byc cos z powietrza

reklama
Dzięki,
No niby napisali na opakowaniu, że może zawierac sladowe ilości melka, ale kto wie. Odstawie je i bede obserwowała. A mam jeszcze takie pytanie, bo wnioskuje, że też borykacie sie z jakaś alergią. Czy w zwiazku z tym ze dziecko nie może jeść zbyt wielu rzeczy, podajesz moze jakieś witaminy, aby uzupełnic ewentualne niedobory? Miałam o to zapytac lekarki i zapomiałam:(

Do góry